Μαγεία στη Σκάλα του Μιλάνου: από την Κάλλας στον Βερσάτσε

Οι μεγάλες στιγμές της Σκάλας του Μιλάνου αναβιώνουν χάρη σε μία έκθεση με αφορμή τα 40 χρόνια της Ενωσης των Φίλων του Λυρικού Θεάτρου. Η Αννα Κρέσπι Μόρμπιο, πρόεδρος της ένωσης, δείχνει με καμάρι μιλώντας στην Corriere della Sera τις μαρτυρίες και τα κειμήλια μεγάλων μαέστρων, συνθετών, σκηνοθετών, ηθοποιών και χορευτών, καθεμία ένα

σημαντικό κεφάλαιο στα 40 χρόνια δράσης της ένωσης στο πλευρό του διάσημου θεάτρου. «Είμαστε η πρώτη ιδιωτική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να στηρίζει ένα λυρικό θέατρο», λέει.

«Ανακτήσαμε και διαφυλάξαμε σπάνιο υλικό ανεκτίμητης αξίας, ενώ φιλοξενήσαμε τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού διεθνώς» προσθέτει. Η αρχή των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια των Φίλων της Σκάλας – θα ακολουθήσουν και άλλες – γίνεται με την έκθεση «Μαγείες. Τα κοστούμια του θεάτρου της Σκάλας από τη δεκαετία του ’30 ως σήμερα» η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό ως της 28 Ιανουαρίου.

Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ το 1969 στον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι με κοστούμι που σχεδίασε ο έλληνας σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Νικόλας Γεωργιάδης

Στις τέσσερις αίθουσες εκτίθενται 24 κοστούμια επιλεγμένα με προσοχή από τα χιλιάδες που φυλάσσονται στο θέατρο. Εχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί πλήρως στην αρχική τους λάμψη με έξοδα της ένωσης. Τοποθετημένα σε κούκλες ειδικά κατασκευασμένες ώστε να έχουν το σωματότυπο του ερμηνευτή που τα φόρεσε την πρώτη φορά, δημιουργούν ένα σύνολο που επαναφέρει στη ζωή μεγάλες στιγμές του λυρικού θεάτρου.

H Μαρία Κάλλας στην όπερα Υπνοβάτις του Μπελίνι στην Σκάλα

Οι εργασίες αποκατάστασης διήρκεσαν δύο χρόνια και έγιναν στα καλύτερα στο είδος τους εργαστήρια της βόρειας Ιταλίας. Είναι συνδεδεμένα με μεγάλα ονόματα ερμηνευτών, δημιουργών και ανθρώπων του πολιτισμού που πέρασαν από την Σκάλα, όπως του Τζεφιρέλι, του Τόζι, της Κάλλας, της Τεμπάλντι, του Στρέλερ και πολλών άλλων. Κοστούμια από την εποχή του Τοσκανίνι ως του Λάγκερφελντ και του Βερσάτσε. «Πρόκειται για ένα παράθυρο στον κόσμο του θεάτρου και του πολιτισμού», λέει η Αννα Κρέσπι Μόρμπιο.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Στα πλαίσια της έκθεσης παρουσιάζεται και ένας ειδικός φωτογραφικός τόμος που εκδόθηκε με την επιμέλεια των Φίλων της Σκάλας, στον οποίο κάθε κοστούμι που παρουσιάζεται συνοδεύεται και από το σχετικό φωτογραφικό υλικό. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου.

Η Μονσεράτ Καμπαγιέ στη Σαλώμη του Ρίχαρντ Στράους με κοστούμι σχεδιασμένο από τον Τζιάνι Βερσάτσε σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουίλσον το 1987Το κοστούμι του Βερσάτσε όπως παρουσιάζεται στην έκθεσηΣχέδιο του Καρλ Λάγκερφελντ για τους Τρώες του Μπερλιόζ το 1982 σε σκηνοθεσία του Λούκα ΡονκόνιH αφίσα της έκθεσης με κοστούμια που έγραψαν ιστορία στη Σκάλα του Μιλάνου

The post Μαγεία στη Σκάλα του Μιλάνου: από την Κάλλας στον Βερσάτσε appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα