Λεβέντης «διαψεύδει» Κοτζιά: «Η Βουλή είναι έτοιμη να ψηφίσει το “Nova Macedonia”»

17:15 8/1/2018 - Πηγή: Protagon

Αν και επισήμως, δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η κυβέρνηση επιμένει ότι συζητά λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία», ο Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζει ότι δρομολογείται ήδη λύση με το «Νέα Μακεδονία».

«Η

Βουλή είναι έτοιμη να ψηφίσει το “Nova Macedonia”» ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η Ενωση Κεντρώων, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «κατά τον κ. Τσίπρα το “Nova Macedonia”, είναι παράθυρο ευκαιρίας. Η ΝΔ επίσης εγκλωβίζεται στη γραμμή Βουκουρεστίου που σημαίνει “Nova Macedonia”».

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη έκανε λόγο για «βαφτίσια του κρατιδίου» και σχολίασε με νόημα: «Οταν το 1992, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είπαν “ΟΧΙ” στη χρήση του όρου Μακεδονία, όλοι αυτοί ήταν οπισθοδρομικοί, φανατικοί και οι μόνοι μοντέρνοι είναι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης;».

Ο κ. Λεβέντης –ο οποίος ας μην ξεχνάμε απήλαυσε υψηλών ποσοστών στη Θεσσαλονίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015– συνεχίζει να παίζει το χαρτί του «Μακεδονομάχου», υψώνοντας τη ρητορική του κατά μιας λύσης που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Για πρώτη φορά πάντως αναφέρθηκε σε προωθούμενη λύση με τον προσδιορισμό «Νέα».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Κοτζιάς είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Επιβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ακολουθήσει την εθνική γραμμή που υιοθετήθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Μετά τις δηλώσεις Κοτζιά δεν έγινε άλλη τοποθέτηση από υπουργό σχετικά με το Σκοπιανό, ούτε καν από τον Πάνο Καμμένο. Ο κ. Καμμένος είχε αρχικά υιοθετήσει την πιο σκληρή γραμμή του συμβουλίου αρχηγών του 1992, που απορρίπτει τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ενώ αντίθετα η γραμμή του Βουκουρεστίου δεν προβλέπει ρητά τέτοια απαγόρευση.

The post Λεβέντης «διαψεύδει» Κοτζιά: «Η Βουλή είναι έτοιμη να ψηφίσει το “Nova Macedonia”» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα