Γιατί ο Ερντογάν δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτος στα κατεχόμενα

14:21 9/7/2018 - Πηγή: Protagon

Ακολουθώντας την πάγια πρακτική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τρίτη τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη στο πρώτο επίσημο ταξίδι του μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας.

Αυτή τη φορά όμως, εκτός από τους συνήθεις εορτασμούς, τις μεγαλοστομίες του περί τουρκικής Κύπρου και τις υπόλοιπες εθνικιστικές κορώνες, ο νεοκλεγείς «σουλτάνος» θα τελέσει τα εγκαίνια του επιβλητικού (λόγω μεγέθους) τεμένους «Χαλά Σουλτάν» στην κατεχόμενη Μια Μηλιά, σε μία κίνηση που εντάσσεται στη συστηματική

και μεθοδευμένη προσπάθεια της Αγκυρας για την ισλαμοποίηση των κατεχομένων.

Οι Τουρκοκύπριοι ομως δεν βλέπουν με καλό μάτι τις στοχευμένες αυτές ενέργειες της «μητέρας» Τουρκίας, αλλά ούτε και τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Ερντογάν με τις υπερεξουσίες «σουλτάνου» που έχει πια στα χέρια του. Ετσι, για πρώτη φορά η υποδοχή του τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα δεν θα είναι και τόσο θερμή- πλην της στημένης φιέστας από τους εποίκους και τους εκπροσώπους του καθεστώτος Ερντογάν.

Και αυτό γιατί ως υπέρμαχοι του κοσμικού χαρακτήρα του «ψευδοκράτους», οι Τουρκοκύπριοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να υπακούσουν στον ισλαμικό τρόπο ζωής που θέλει να επιβάλει ο τούρκος πρόεδρος και στην απόλυτη κυριαρχία του πολιτικού ισλάμ.

Το «Χαλά Σουλτάν» ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα και το τέμενος συνοδεύεται από θεολογική σχολή και ιεροδιδασκαλείο για το Κοράνι και τη ζωή του Μωάμεθ.

Κτισμένο σε 38 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, το Χαλά Σουλτάν μπορεί να φιλοξενήσει 6.000 μουσουλμάνους. Το τέμενος, που πήρε το όνομα του από την Ουμ Χαράμ, είναι περιτριγυρισμένο από τέσσερις μιναρέδες ύψους 62 μέτρων. Στον κεντρικό θόλο μπορεί κανείς να διαβάσει στίχους από το κοράνι… χαραγμένους σε φύλλα χρυσού! Όσο για το κόστος κατασκευής του, φέρεται να ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

H αρχιτεκτονική του παραπέμπει στην Αγιά Σοφιά, αν και το Χαλά Σουλτάν αποτελεί αντιγραφή του Μπλε Τζαμιού στην Κωνσταντινούπολη.

«Κανείς εδώ δεν ήθελε να κερδίσει ο Ερντογάν… (Γιατί) θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, να βάλει μαντήλες στις γυναίκες μας, να μας λέει πώς πρέπει να ζούμε», λέει στον Guardian ένας 24χρονος Τουρκοκύπριος.

Οι συμπολίτες του άλλωστε, ανήκουν στους πιο φιλελεύθερους μουσουλμάνους δεδομένου ότι η κουλτούρα και ο γενικότερος τρόπος ζωής τους -συμπεριλαμβανομένης της αγάπης τους για το αλκοόλ- έχουν έντονο το αποτύπωμα της εποχής της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Οι επιφυλάξεις και η ανησυχία για τις προθέσεις του «σουλτάνου» Ερντογάν προέρχονται και μέσα από την ψευδοκυβέρνηση Ακιντζί. «Πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των εκλογών» της 24ης Ιουνίου (με την πανηγυρική εκλογή Ερντογάν), τονίζει ο «υπουργός» Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χέκι Τσελέρ σε συνέντευξή του. «Αρκεί να μην ανακατεύονται και τόσο πολύ εδώ», σπεύδει να σημειώσει 0 37χρονος σοσιαλδημοκράτης που κατά καιρούς έχει εκφράσει δημοσίως και με ιδιαίτερη ζέση την αντίθεση του στην προσπάθεια της «μαμάς Τουρκίας» να αλλάξει τον κοσμικό χαρακτήρα των κατεχόμενων.

«Φυσικά και ανησυχώ… Οι Τουρκοκύπριοι είναι κοσμικοί», υπογραμμίζει εξόχως επιφυλακτικός για τις προθέσεις Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι η μητέρα μας, αλλά όταν η μητέρα σου σού δίνει κάτι και ταυτόχρονα σου λέει τι να κάνεις, τότε πρέπει να κάνεις ό,τι σου λέει».

«Οι Τουρκοκύπριοι, όμως, δεν θέλουν να τους λένε πώς να ζήσουν», συντάσσεται με τον Τσελέρ ο πανεπιστημιακός Αχμέ Σοζέν και «δεν τους αρέσει ειδικά η ιδέα μιας κυβέρνησης που να ελέγχει αν πρέπει να πίνουν αλκοόλ ή πόσο καλοί μουσουλμάνοι είναι».

Προεκλογική περίοδος στα κατεχόμενα. Η θριαμβευτική επανεκλογή Ερντογάν σκόρπισε ανησυχία στους Τουρκοκύπριους για τον κοσμικό χαρακτήρα της ενότητάς τους/ Getty Images

Η αντιπαράθεση αυτή έχει ευρύτερες π ολιτικές προεκτάσεις. Αυτό άλλωστε διεφάνη και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα κατεχόμενα, όπου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την ηγεσία και τα κόμματα του ψευδοκράτους, έπεσαν στο τραπέζι δύο σενάρια για το Κυπριακό: ένα για λύση δύο κρατών και ένα για συνομοσπονδία.

Τα σενάρια όμως αυτά αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη επιφύλαξη από τον ίδιο τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, δεδομένου ότι η Αγκυρα φέρεται να ευνοεί λύση συνομοσπονδίας στο Κυπριακό.

Και αυτό γιατί με το σενάριο αυτό δεν χάνει το πλεονέκτημα ελέγχου του νησιού, ενώ το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα είναι, διά της συνομοσπονδιακής δομής, μέλος της ΕΕ και μέσω αυτού «θα βάλει πόδι» και η Τουρκία. Αντίθετα, σε περίπτωση λύσης δύο κρατών, δεν θα είναι μέρος της ΕΕ και η συμμετοχή προϋποθέτει την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας από την αρχή.

The post Γιατί ο Ερντογάν δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτος στα κατεχόμενα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα