Κούκουλο από τη Λουκάνια

Διαβάζοντας τον τίτλο, σίγουρα θα σας φάνηκε λίγο… κινέζικος! Τι στην ευχή μπορεί να είναι το κούκουλο και ποιo εξωτικό μέρος μπορεί να είναι η Λουκάνια. Και όμως δεν υπάρχει τίποτε το εξωτικό σε αυτό το γεμιστό ψωμάκι, που προέρχεται από την Λουκάνια (Lucania), στα ελληνικά Λευκανία, περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας στην Κάτω Ιταλία, μεταξύ Καμπανίας (Νάπολι), Απουλίας και Καλαβρίας, αρχαίο όνομα της σημερινής επαρχίας Basilicata, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη. Για την ιστορία,

η Basilicata/Lucania είναι η μόνη επαρχία της Ιταλίας που έχει δύο ονόματα, οι κάτοικοι της, όμως, ονομάζονται Lucani.

Cuculo στα ιταλικά σημαίνει ο κούκος αλλά δεν γνωρίζω να σας πω γιατί το συγκεκριμένο ψωμάκι έχει αυτήν την ονομασία. Χωριάτικη συνταγή της παραδοσιακής φτωχικής κουζίνας (cucina povera), δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απλό ζυμαράκι, γεμισμένο με μπόλικα σωταρισμένα κρεμμύδια, λίγο τυράκι και λίγο σαλαμάκι, δηλαδή με απλά υλικά που βρίσκονται πάντα σε ένα αγροτόσπιτο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα είδος καλτσόνε χωρίς σάλτσα και με πολλά κρεμμύδια. Το ανακάλυψα σε μία απο τις ιταλόφωνες ομάδες μαγειρικής που παρακολουθώ στο Facebook. Kάποιος ανέβασε φωτογραφία με το συγκεκριμένο σχήμα-πέταλο, που το έφτιαξα κι εγώ, και γενικές πληροφορίες για το τι είναι. Οσο και αν έψαξα στο διαδίκτυο δεν κατάφερα να βρω κάποια αναλυτική συνταγή για το κούκουλο. Για τη γέμιση χρησιμοποίησα τα νοστιμότατα νεροκρέμμυδα Ζακύνθου, καθώς και μοτσαρέλα, παντσέτα σε κομματάκια, κάππαρη και αντσούγιες.

Το κούκουλο μας ενθουσίασε! Απίστευτα νόστιμο, δεν είχα δοκιμάσει ποτέ κάτι παρόμοιο σε γεύση. Είμαι σίγουρη ότι και με σαλαμάκι και άλλα είδη τυριών, πιο πικάντικα, θα γίνεται υπέροχο. Αν και σπάει μύτες μόλις βγει από τον φούρνο, κάντε υπομονή και αφήστε το να χλιαρίνει πριν το δοκιμάσετε. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για κανα-δυο μέρες. Τρώγεται άνετα και κρύο αλλά καλύτερα να το χλιαρίνετε ελαφρώς πριν το σερβίρετε.

Δείτε τη συνταγή εδώ

The post Κούκουλο από τη Λουκάνια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα