Κοτζιάς για Σκοπιανό: Εμείς τελειώσαμε, οι πρωθυπουργοί θα καταλήξουν στη συμφωνία

Στην τελική ευθεία εισήλθαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ μετά τη δήλωση του Νίκο Κοτζιά πως ό,τι είχαν να κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών ολοκληρώθηκε και το θέμα πηγαίνει πλέον στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών έγιναν μετά από μια νέα

συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να τα έχουν βρει και στο όνομα. Επισήμως τα ονόματα που συζητούνται είναι αυτά της λίστας Νίμιτς -με φαβορί τα Gorna (Ανω) και Nova (Νέα)- ωστόσο σύμφωνα με το kathimerini.gr υπάρχει και ένα ακόμα όνομα-έκπληξη που τέθηκε στο τραπέζι μετά την αποτυχία της «Μακεδονίας του Ιλιντεν»: πρόκειται για μια ονομασία η οποία παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903. Το ορεινό Κρούσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στην κεντρική χώρα της σημερινής ΠΓΔΜ

Σε κάθε περίπτωση τώρα την υπόθεση αναλαμβάνουν προσωπικά ο Ζάεφ με τον Αλ. Τσίπρα.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή και πως δεν τελείωσαν ακόμη: Συγκεκριμένα είπε: «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. «Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος και προσθέτει: «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών». Aυτό δήλωσε νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς.

Καταλήγοντας ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το Σκοπιανό βρίσκονται στο «τελικό στάδιο». Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι «ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28Ιουνίου να έχει βρεθεί μια λύση».

Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών και ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες είχε μια «καλή» συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

“We have a chance in the Region to have a competition on issues that matter today as well as tomorrow.”

FM @Dimitrov_Nikola remarks at the working breakfast of Foreign Ministers of EU member states, organised by @EZaharievaMFA & @Karin_Kneissl. pic.twitter.com/jVi410rBQZ

— MFA Macedonia (@MFA_Macedonia) May 28, 2018

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, ο ίδιος ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο εσωτερικό της χώρας, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

"We are all very encouraged by the progress made between Skopje and Athens on the name issue” @FedericaMog met with FMs and FM @Dimitrov_Nikola this morning pic.twitter.com/DzNftspnY8

European External Action Service – EEAS (@eu_eeas) May 28, 2018

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, εξέφρασε και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μετά και το πρόγευμα που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ με τον ομόλογό τους Ν. Ντιμιτρόφ, η κυρία Μογκερίνι δήλωσε: «Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας. «Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο των υπουργών της ΕΕ.

The post Κοτζιάς για Σκοπιανό: Εμείς τελειώσαμε, οι πρωθυπουργοί θα καταλήξουν στη συμφωνία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα