Κονστάντσιο (EKT): Υπερβολικά σκληρό το ελληνικό πρόγραμμα – υποεκτιμήθηκε το κόστος του

Λίγο πριν αποχωρήσει από την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πορτογάλος τραπεζίτης Βίτορ Κονστάντσιο βάλλει μέσω συνέντευξής του στους Financial Times, κατά των προγραμμάτων υπερβολικής λιτότητας που επιβλήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και αναγνωρίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν πράγματι «πολύ σκληρό» καθώς υποεκτιμήθηκε το κόστος της προσαρμογής.

«Το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα

ήταν πράγματι υπερβολικά σκληρό και δεν προέβλεψε την πλήρη κατάρρευση της ελπίδας και των προσδοκιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, τον οποίο θα διαδεχθεί ο ισπανός Λούις ντε Γκίντος. «Την ίδια ώρα», προσθέτει, «όλες οι χώρες στην Ευρωζώνη μείωναν τα ελλείμματά τους, επεδίωκαν δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή είναι η αιτία της διπλής ‘βουτιάς’ που είχαμε το 2012 και το 2013 και η οποία δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί».

Επικαλούμενος την περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Κονστάντσιο σημειώνει ότι κανένας θεσμός, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανή μία πτώση 25% του ΑΕΠ της χώρας. «Το πρώτο και τα δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάστηκαν με μία πολύ πιο αισιόδοξη άποψη σχετικά με το κόστος της προσαρμογής. Επομένως, το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν πράγματι πολύ σκληρό», παραδέχεται «κατόπιν εορτής» ο πορτογάλος τραπεζίτης.

Σήμερα, τονίζει, οι κίνδυνοι για τη ζώνη του ευρώ, του οποίους επικαλούνται η Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, έχουν μειωθεί σημαντικά. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε μεγάλη κρίση – η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – έχουν κάνει τεράστια προσαρμογή και μπορούν να λειτουργούν πλέον αποτελεσματικά στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Εχουν πλέον προϋπολογισμούς με ελλείμματα μικρότερα από το 3% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους.

Ετσι, με δεδομένο ότι οι χώρες του Νότου έχουν κάνει αρκετά στο επίπεδο των οικονομικών μεταρρύθμισεων και του περιορισμού των κινδύνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τώρα -εκτιμά ο Βίτορ Κονστάντσιο- πρέπει να κινηθούμε με ταχύτερα βήματα προς την τραπεζική ένωση. «Έχει επιτευχθεί σε επαρκή βαθμό η μείωση του ρίσκου, ώστε να δικαιολογείται η υιοθέτηση στοιχείων κατανομής του ρίσκου στην τραπεζική ένωση» τονίζει, απορρίπτοντας ουσιαστικά το επιχείρημα του Βερολίνου, που αρνείται βήματα όπως ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, επικαλούμενο υψηλούς κινδύνους.

Ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζει ότι πλεόν ο μέσος κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 14,3% και καμία τράπεζα στην περιοχή δεν έχει δείκτη χαμηλότερο από το 11%, κάτι που αποτελεί επίσης μία τεράστια μείωση του κινδύνου.

Επομένως, τόνισε, «έχει επιτευχθεί επαρκής μείωση του κινδύνου για να δικαιολογηθεί η καθιέρωση στοιχείων κοινής ανάληψης κινδύνων στην Ευρωζώνη όσον αφορά το εγχείρημα της τραπεζικής ένωσης».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (EDIS) και ενός διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και Εκκαθάρισης Τραπεζών (Single Resolution Fund).

Παρ’ όλα αυτά, ο Κονστάντσιο δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δυστυχώς δεν περιμένω πολλά από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η ευρωπαϊκή οικονομία τα πηγαίνει καλά όσον αφορά την ανάπτυξη. Αυτό, φυσικά, πάντα μειώνει τα κίνητρα των κυβερνήσεων να πάρουν τολμηρές αποφάσεις… Αναμένω, ωστόσο, ότι θα αποφασισθεί το δημοσιονομικό δίχτυ ασφαλείας για το SRF και ότι θα υπάρξουν κάποιας μορφής μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις σχετικά με το EDIS».

Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, που όπως λέει, ήταν αναμενόμενη: «Γνωρίζαμε είπε ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 2018…Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα έχουμε τη μορφή της ανάπτυξης που αναφέρεται στις προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ, έτσι δεν ανησυχώ πολύ γι’ αυτό, ενόσω δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο διεθνές γεγονός που θα εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη».

Ο πορτογάλος τραπεζίτης άσκησε τέλος κριτική στις αποφάσεις της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων το 2008 και το 2011, κάνοντας λόγο αντίστοιχα για «υπερβολική αντίδραση» και «πρόωρη απόφαση».

«Φαινόταν να υπάρχει κάποια δικαιολογία για την αύξηση των επιτοκίων το 2011, αν και εκ των υστέρων φάνηκε ότι ήταν ξεκάθαρα πρόωρη», ήταν η εκτίμησή του .

The post Κονστάντσιο (EKT): Υπερβολικά σκληρό το ελληνικό πρόγραμμα – υποεκτιμήθηκε το κόστος του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα