Κομματικός ακτιβισμός (με «ομπρέλα» ΠΑΣΟΚ) στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Καθώς απέτυχε η συμφωνία για συνεργασία με το Ποτάμι, στην παρούσα φάση, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσφεύγουν στην πεπατημένη τακτική της πορείας προς την κομματική βάση για να επανακαθορίσουν την στρατηγική τους στα νέα πολιτικά δεδομένα .

Σαφής διάθεση είναι να εμφανισθεί μια νέα εικόνα, όχι αμιγώς πασοκική που δεν είναι πια ελκυστική, αλλά με νέο πολιτικό αφήγημα, ευρύτερες διαδικασίες και νέα πρόσωπα ώστε να σηματοδοτείται η συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα που θα υπερβαίνει τα σημερινά κόμματα και σχηματισμούς .

Υπό το βάρος των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν στασιμότητα στα ποσοστά συνεδρίασε, το απόγευμα της Τρίτης, το Συντονιστικό Οργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ηταν διάχυτος ο προβληματισμός γιατί «δεν αρέσουμε», κατά τη φράση της Μελίνας Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου, και γιατί δεν απορροφάται μέρος από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς επιβεβαιώθηκε ότι σταθερή γραμμή παραμένει η γραμμή της Εθνικής Συνεννόησης για την διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα αποφασίστηκε η διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου εντός του 2017 με ανοιχτή πρόσκληση σ΄όσους ενδιαφέρονται για τον μετασχηματισμό της σε ενιαίο φορέα. Αμεσα όμως ξεκινά ο παραταξιακός- κομματικός ακτιβισμός στη βάση της παράταξης για να διαπιστωθεί « πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».« Για να φτιάξουμε βάση», όπως αναφέρει η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση.

Είναι όμως σαφές ότι η Φώφη Γεννηματά και η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν να «ελέγχουν» τις διεργασίες για την ηγετική κατοχύρωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τα δρώμενα στο Ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνονται υπόψιν καθώς ανομολόγητη εκτίμηση όλων είναι πως ανάλογα διλήμματα με την Ισπανία ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σύντομα. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφείς: «Ιδεολογικός αντίπαλος μας είναι πάντα η Δεξιά και η ΝΔ. Στρατηγικός μας όμως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τι συζητάνε για το μέλλον

Αρχής γενομένης, λοιπόν, από το Μοσχάτο τη Δευτέρα το απόγευμα, η Φώφη Γεννηματά μαζί με βουλευτές και στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την επαφή με κοινωνικούς φορείς και παράγοντες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Θέλησαν να προβάλλουν το προφίλ της συνεργασίας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και έτσι εξηγείται γιατί την κυρία Γεννηματά πλαισίωσαν εκτός των βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με στελέχη της ΔΗΜΑΡ και στελέχη από τις κινήσεις πολιτών .

Ολες οι πτυχές αυτού του παραταξιακού- κομματικού ακτιβισμού εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπου έπεσε στο τραπέζι η ιδέα ιδρυτικού συνεδρίου την άνοιξη με ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται για τον μετασχηματισμό της σε ενιαίο φορέα.

Ακόμη διατυπώθηκε και η πρόταση να συνεδριάσουν μαζί τις επόμενες μέρες οι Κεντρικές Επιτροπές και τα συντονιστικά συμβούλια των φορέων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να τεθούν όλα τα ζητήματα, σε ποιους απευθύνεται και τι θέλει.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι

Βασικοί στόχοι αυτής της «ζύμωσης» με τους οπαδούς και ψηφοφόρους της ευρύτερης παράταξης είναι:

-Πρώτον να συζητηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για να καταστεί σαφής η απήχησή του επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα όπως για παράδειγμα ο χωρισμός κράτους κι Εκκλησίας και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

-Δεύτερον να διαπιστωθούν, από πρώτο χέρι, οι προθέσεις και απαιτήσεις τους για την συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα με τη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων και κινήσεων που τώρα δεν μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Γιατί, κακά τα ψέματα, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες ότι το «ΠΑΣΟΚ δεν καταργείται, δεν τεμαχίζεται και δεν κληρονομείται» κι άρα όχι νέος πολιτικός φορέας.

Ταυτόχρονα επιδιώκεται να ανανεωθούν οι επαφές ιδίως με όσους δραστηριοποιούνται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα κι όπου ακόμη το ΠΑΣΟΚ κρατάει γερά. Κι είναι γεγονός ότι τουλάχιστον σε αυτούς τους δύο τομείς και δημάρχους και περιφερειάρχες έχει και την πλειοψηφία στα συνδικάτα διατηρεί, όπως φαίνεται από τις επιτυχίες της ΠΑΣΚΕ.

-Τρίτον, να τεθεί σε εγρήγορση ο υπάρχων κομματικός μηχανισμός καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώθηκαν σημάδια απογοήτευσης, αδράνειας κι έλλειψης κινήτρων μετά την αποτυχημένη συνεργασία με το Ποτάμι. Επίσης θεωρήθηκε απαραίτητη η ετοιμότητα για τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αφού το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται και είναι άστατο για τη κυβέρνηση.

Γίνεται φανερό ότι ο ενδοκομματικός συσχετισμός δυνάμεων θα παίξει σημαντικό ρόλο στη οριστική στρατηγική του. Μέχρι τότε κομματική κινητικότητα και βλέπουμε…..

The post Κομματικός ακτιβισμός (με «ομπρέλα» ΠΑΣΟΚ) στη Δημοκρατική Συμπαράταξη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα