Κλιμακώνει η Κίνα τον εμπορικό πόλεμο με δασμούς σε 128 αμερικανικά είδη

11:09 2/4/2018 - Πηγή: Protagon

Σε απάντηση στα μέτρα που επέβαλαν οι ΗΠΑ, η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα την άμεση επιβολή επιπρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε 128 προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των ειδών είναι το κατεψυγμένο χοιρινό κρέας, το κρασί, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί

διαφόρων ειδών.

Οι δασμοί που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ ήταν, μεταξύ άλλων, 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, οι δασμοί αυτοί συνδυαστικά θα έχουν κόστος ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμερικανικές εταιρείες.

Ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται οι νέοι δασμοί αντιστοιχεί σε εκείνον που είχε δημοσιοποιήσει το Πεκίνο την 23η Μαρτίου.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο μήνα ότι θα επέβαλε τους δασμούς αυτούς σε αντίποινα για την κίνηση της Ουάσινγκτον, εγείροντας φόβους περί ξεσπάσματος εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Με τις ανακοινώσεις τους Ουάσινγκτον και Πεκίνο κλείνουν ένα γύρο οργισμένης ρητορικής και μέτρων που προετοιμάζουν το έδαφος για ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο

Η θέση της Κίνας, όπως συνοψίστηκε μέσα από τα (ημι)επίσημα κρατικά μέσα ενημέρωσης ήταν ότι «εμείς δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε αν προκύψει πόλεμος».

Οπως σημειώνει ο βρετανικός Telegraph, τα μέτρα της Κίνας θα καταλήξουν να πλήξουν αγρότες, πολλοί από τους οποίους είναι από περιοχές που στήριξαν τον Τραμπ το 2016. Για παράδειγμα, μόνο οι εισαγωγές αμερικανικού χοιρινού στην Κίνα το 2017 έφτασαν περίπου τα 1,1 δισ. δολάρια.

The post Κλιμακώνει η Κίνα τον εμπορικό πόλεμο με δασμούς σε 128 αμερικανικά είδη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα