Κατάρριψη ισραηλινού μαχητικού από συριακά πυρά

Ενα ισραηλινό μαχητικό αεροπλάνο F16 συνετρίβη νωρίς το Σάββατο στο Ισραήλ και ο ένας από τους πιλότους του τραυματίσθηκε σοβαρά σήμερα, αφού δέχθηκε πυρά της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας ενώ πραγματοποιούσε πλήγματα εναντίον «ιρανικών στόχων» στη γειτονική Συρία.

Το F16 έπεσε στο βόρειο Ισραήλ. Και οι δύο πιλότοι έχουν εντοπιστεί και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο από σωστικά συνεργεία.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που το Ισραήλ χάνει μαχητικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια αποστολής σε γειτονική χώρα.

Αλλά επίσης είναι και η πρώτη φορά που η χώρα ανακοινώνει ανοικτά

πως επιτέθηκε εναντίον «ιρανικών στόχων» στη Συρία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιθέσεις κατά τέτοιων στόχων από ισραηλινά μαχητικά σε διάφορα σημεία στη Συρία (κυρίως γύρω από τη Δαμασκό), χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν επίσημα.

«Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προκαλέσουμε ένα βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτίθεται. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης. Αυτό ήταν μία αμυντική ενέργεια, που προκλήθηκε από μια επιθετική ενέργεια του Ιράν. Υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας, την κυριαρχία μας και τους πολίτες μας», επισημαίνει πάντως το Ισραήλ.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε από την πλευρά του πως η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε μερικές ώρες αργότερα μια νέα επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας κοντά στην Δαμασκό.

Η κλιμάκωση άρχισε μέσα στη νύχτα με την αναχαίτιση από το ισραηλινό ελικόπτερο πάνω από το ισραηλινό έδαφος ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους ιρανικής κατασκευής.

«Σε αντίποινα, ο στρατός επιτέθηκε σε ιρανικούς στόχους στη Συρία», προσέθεσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που διευκρίνισαν στη συνέχεια πως στοχοθέτησαν στοιχεία του συστήματος εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροπλάνων.

Τότε τα ισραηλινά αεροπλάνα δέχθηκαν «πολλαπλά πυρά αντιαεροπορικών πυραύλων», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι πιλότοι ενός από τα αεροσκάφη αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος.

Το F-16 συνετρίβη στην περιφέρεια της κοιλάδας Τζεζρίλ, ανατολικά της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την αστυνομία.

To SANA μετέδωσε ότι η πρώτη ισραηλινή αεροπορική επίθεση είχε στόχο στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας. Το πρακτορείο υποστήριξε πως επλήγησαν περισσότερα από ένα αεροπλάνα.

The post Κατάρριψη ισραηλινού μαχητικού από συριακά πυρά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα