Καρατομούν τους διοικητές μετά την εκτίναξη των οφειλών στα Ταμεία κατά 127% την τριετία ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις δηλώσεις ικανοποίησης από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ και την «περίφημη» ρύθμιση των 100 δόσεων, η εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, όπως αποτυπώνεται στην τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, είναι αποκαλυπτική της εφιαλτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί την τριετία της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Το θέμα αναδεικνύει με

δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, που επικαλούμενος τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, επισημαίνει ότι στα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία εκτινάχθηκε κατά 127%, από τα 13,7 δισ. ευρώ στα 31,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται σε πλήρες αξιέξοδο.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εκπαραθύρωση του διοικητή του ΕΦΚΑ Αθανάσιου Μπακαλέξη -που απ΄ό,τι φαίνεται πλήρωσε το μάρμαρο της αποτυχίας- κατόπιν αιτήματος του υφυπουργού. Όπως έγινε γνωστό, ο κ Πετρόπουλος ζήτησε την Τρίτη από τον διοικητή του ΕΦΚΑ να υποβάλει την παραίτηση του, αφού τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του. Σε παραίτηση οδηγήθηκε και ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Αθανάσιος Καποτάς.

Στη δήλωσή του ο Γιάννης Βρούτσης κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ρύθμισης των 100 δόσεων καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από τους συνολικά 1.204.606 οφειλέτες ενεργοί – με βάση τη ρύθμιση – είναι μόλις οι 28.158, γεγονός που ουσιαστικά επιβεβαιώνει μία ακόμη μεγάλη απάτη της κυβέρνησης σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων και αγροτών.

Όπως καταγγέλλει ο πρώην υπουργός, οι εξοντωτικές εισφορές και οι φόροι οδήγησαν χιλιάδες πολίτες σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός των οφειλετών όσο και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2017 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2014 κατά 127%. Δηλαδή, από τα 13,7 δις ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 31,3 δις ευρώ στο τέλος του 2017.

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν προκαλέσει ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις», αναφέρει συμπερασματικά ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι η δραματική αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει:

• τη μείωση των εισφορών και τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας.
• τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, αλλά θέλουν να σταθούν συνεπείς και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
• την αυστηρή αντιιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

The post Καρατομούν τους διοικητές μετά την εκτίναξη των οφειλών στα Ταμεία κατά 127% την τριετία ΣΥΡΙΖΑ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα