Καμμένος: Ο Ερντογάν να στρέψει τις απειλές του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στις απειλές της Τουρκίας για αναθεώρηση της συμφωνίας για το Προσφυγικό αναφέρθηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να στρέψει τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, δύο πλευρές με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες, και όχι προς την Ελλάδα.

Μιλώντας

στον ΣΚΑΪ ο κ. Καμμένος εξήγησε ότι η Αγκυρα έχει υπογράψει τρεις συμφωνίες, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή σε ισχύ. Πρόκειται για τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επαναπροώθηση όσων δεν είναι πρόσφυγες, για τη συμφωνία με την ΕΕ και αυτήν με το το ΝΑΤΟ, που προβλέπει ξεκάθαρα ότι όποιος διασώζεται εντός ελληνικών ή τουρκικών υδάτων επιστρέφει Τουρκία.

«Οταν η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στην ΕΕ, με την οποία έχει υπογράψει και έχει πάρει το »χαρτζιλίκι» της, 3 δισ. ευρώ, αλλά και στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Καμμένος.

Πρόσθεσε ότι «οι απειλές του Ερντογάν θα πρέπει να απευθυνθούν σε εκείνους που έχει συμφωνήσει πέραν της Ελλάδος».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, απάντησε: «Τότε το ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται, ζητά μέσω της Frontex να σταλούν πίσω στην Τουρκία και η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να εφαρμόσει τη συνθήκη που έχει υπογράψει. Δεν είναι ελληνικό θέμα, αφορά την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σχετικά με την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο ο κ. Καμμένος ανέφερε πως η Τουρκία έχει εκτεθεί διεθνώς. «Οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αιγαίο έχουν γίνει μάρτυρες της παράνομης συμπεριφοράς της, των παραβάσεων και των υπερπτήσεων και χώρες που έπαιρναν τη θέση της Τουρκίας όπως η Ολλανδία έχουν πλέον ιδία πείρα» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ αξιωματικούς και τις αντιδράσεις της Αγκυρας, ο υπουργός Αμυνας επισήμανε ότι «θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι στις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες θέλει να συμμετέχει, η Δικαιοσύνη δεν παίρνει κατευθυντήρια γραμμή από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι ανεξάρτητη. Δεν μπορεί η Τουρκία, από τη στιγμή που αιτείται να γίνει μέλος της ΕΕ να μιλά για επαναφορά θανατικής ποινής».

Διευκρίνισε ότι η απόφαση δεν αφορά το αν οι τούρκοι αξιωματικοί είχαν πάρει μέρος στο πραξικόπημα, «αλλά στο αν σε περίπτωση που σταλούν πίσω θα έχουν την αντιμετώπιση που προβλέπεται από τη Χάρτα της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σχολιάζοντας ακόμη τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε τελικά, ο κ. Καμμένος δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είπε ότι καταδικάζουμε το πραξικόπημα και οποιαδήποτε κίνηση εναντίον εκλεγμένης κυβέρνησης. Αλλά είναι διαφορετικό αυτό και άλλο το να ζητάς από μία κυβέρνηση, προκειμένου να εκδώσεις κατηγορούμενους, να εφαρμόζει τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να έχουν δίκαιη δίκη».

The post Καμμένος: Ο Ερντογάν να στρέψει τις απειλές του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα