Ιστορική ημέρα – αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη συμφώνησαν ο Μουν με τον Κιμ

Ξεκίνησε ως μια συνάντηση μεταξύ, τυπικά, εχθρών. Και κατέληξε ως ένα ραντεβού φίλων που φιλοδοξεί να αλλάξει την Ιστορία.

Η Νότια και η Βόρεια Κορέα ουδέποτε είχαν υπογράψει συμφωνία ειρήνης· το καλοκαίρι του 1953, όταν τερματίστηκε, ο Πόλεμος της Κορέας, είχε υπογραφεί απλώς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Υπό αυτή την έννοια, και μόνο το ότι ο βορειοκορεάτης δικτάτορας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, διέβη το πρωί της Παρασκευής το

σύνορο και πάτησε σε νοτιοκορεατικό έδαφος για μια ιστορική συνάντηση με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Μουν Τζάε-Ιν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στον 38ο παράλληλο, είναι υψίστης συμβολικής σημασίας. Μια χειραψία, πολλά χαμόγελα και έπειτα συνομιλίες σε ένα τραπέζι στον Οίκο της Ειρήνης.

«Σοβαρή και ειλικρινή» χαρακτήρισε την πρώτη συνομιλία, σε επίπεδο ηγετών και αντιπροσωπειών, η Σεούλ. Το ραντεβού των δύο πλευρών κράτησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Μετά την πρώτη τους συνομιλία ο Κιμ επέστρεψε στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων για να γευματίσει. Και λίγο αργότερα, όταν επέστρεψε για έναν νέο γύρο συνομιλιών, ήρθε η συμφωνία: μια υπόσχεση για αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και υπογραφή συνθήκη ειρήνης.

Οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Η ανακοίνωση έγινε από τους δυο άνδρες που συμφώνησαν και σε συνθήκη ειρήνης για να μπει ένα τέλος στον αστερίσκο που υπάρχει πάντα στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1953.

«Χαιρετίζω το θάρρος και την αποφασιστικότητα του προέδρου Κιμ» δήλωσε ο Μουν Τζάε-Ιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί την Πιονγιάνγκ το προσεχές φθινόπωρο.

Οπως σημειώνει το BBC, πολλοί αναλυτές είναι περισσότερο επιφυλακτικοί για τις ειλικρινείς προθέσεις του Κιμ Γιονγκ-Ουν και για το πώς αυτή η αποπυρηνικοποίηση θα υλοποιηθεί, όμως σε κάθε περίπτωση τα όσα σημειώθηκαν στην ιστορική αυτή συνάντηση είναι για καλό.

Χαρακτηριστική είναι η πρώτη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: «Υστερα από μια επεισοδιακή χρονιά πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών, γίνεται μια ιστορική συνάντηση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Καλά πράγματα συμβαίνουν, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει», ανέφερε στο Twitter, ο Τραμπ. Ο ίδιος ωστόσο πανηγύρισε το τυπικό τέλος του Πολέμου της Κορέας.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών ο Κιμ δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας. «Περάσαμε πολλά» παραδέχτηκε. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ανακοινωθέν στο οποίο δεσμεύτηκαν την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» (το ανακοινωθέν στα αγγλικά).

Μουν Τζάε-Ιν και Κιμ Γιονγκ-Ουν στο κοινό τους ανακοινωθέν (Reuters)

«Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο να εξασφαλίσουν, μέσω μιας πλήρους αποπυρηνικοποίησης, μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο», ανέφερε επί λέξει η κοινή δήλωση των δύο ηγετών, οι οποίοι δεσμεύτηκαν επίσης ότι «δεν θα υπάρξει πλέον πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο», καθώς οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση «διαρκούς» και «στέρεης» ειρήνης στην χερσόνησο.

Οι δύο γείτονες θα επιδιώξουν συνάντηση με τις ΗΠΑ, ίσως και την Κίνα –που έχουν συνυπογράψει και οι δύο την εκεχειρία το 1953– «για να κηρύξουν το τέλος του πολέμου και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και στέρεης ειρήνης».

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης στο κείμενο αυτό για τη μείωση των εξοπλισμών, την παύση των «εχθρικών ενεργειών», τη μετατροπή της αυστηρά φρουρούμενης μεθορίου μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας σε «ζώνη ειρήνης» και την επιδίωξη πολυμερών συνομιλιών με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε στις δηλώσεις που έκανε να ενεργήσει ώστε η συμφωνία που υπέγραψε σήμερα με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο να υλοποιηθεί.

Οι δύο Κορέες θα συνεργαστούν στενά για να εξασφαλίσουν ότι «δεν θα επαναληφθεί το οδυνηρό παρελθόν το οποίο είδε να ματαιώνονται προηγούμενες διακορεατικές συμφωνίες», σημείωσε.

Τις συναντήσεις και το κοινό ανακοινωθέν ακολούθησε ένα επίσημο δείπνο, στο οποίο παρούσες ήταν και οι δύο Πρώτες Κυρίες. «Χαίρομαι που μου είπε ο σύζυγός μου ότι η σύνοδος ήταν επιτυχημένη» σχολίασε η Ρο Σουλ-Γιου, η σύζυγος του Κιμ, η οποία εμφανίστηκε στο δείπνο με ένα κομψό ροζ ταγέρ.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. Στην ιστορική αυτή συνάντηση, συνοδός του εξ αρχής ήταν η Κιμ Γιο-Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλός. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων.

Η ιστορική χειραψία Κιμ και Μουν (Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters)

Επειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ».

«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στον Οίκο της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες το 1953.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Ο Κιμ πήρε από το χέρι τον Μουν και βάδισαν και σε βορειοκορεατικό έδαφος (Reuters)

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε: «Αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».

Λίγα λεπτά πάντως, προτού ο Κιμ εισέλθει στον Οίκο της Ειρήνης για τις συνομιλίες, μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών.

Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας» πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους.

Οι σωματοφύλακες τρέχουν πέριξ του οχήματος που μεταφέρει τον Κιμ Γιονγκ-Ουν στον χώρο της συνόδου (Reuters)

Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη χερσόνησο αφότου ο Κιμ ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάν, στη Νότια Κορέα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Με ανακοίνωσή του την ώρα που ξεκινούσε η διακορεατική σύνοδος κορυφής, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα «μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο».

Από την πλευρά της η Λαϊκή Κίνα, η μοναδική συνομιλητής του Κιμ έως τώρα (διόλου τυχαία η στάση του βορειοκορεάτη δικτάτορα άλλαξε μετά από το πρόσφατο ταξίδι του στο Πεκίνο), χαιρέτησε «το θάρρος» των δύο ηγετών , χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη χειραψία τους στη γραμμή διαχωρισμού που διαιρεί τη χερσόνησο.

«Η Κίνα χειροκροτεί το ιστορικό βήμα που έκαναν οι δύο ηγέτες, θαυμάζουμε το θάρρος και την πολιτική αποφασιστικότητα που επέδειξαν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Χούα Σουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

H ιστορική στιγμή: Ο Κιμ κάνει το πρώτο του βήμα σε νοτιοκορεατικό έδαφος (Reuters)

Το Πεκίνο «ελπίζει ειλικρινά ότι αυτή η ιστορική συνάντηση θα φέρει καρπούς (…) και θα αποτελέσει την ευκαιρία για να ανοιξει μια νέα οδός προς τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», υπογράμμισε η Χούα Σουνγίνγκ, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα ποίημα του μεγάλου κινέζου λογοτέχνη του 20ου αιώνα Λου Σουν: «Επειτα απ’ όλες τις δοκιμασίες που περάσαμε, παραμένουμε αδέλφια / όταν ξανασυναντιόμαστε, ένα χαμόγελο διώχνει την πίκρα».

Αλλά και το Κρεμλίνο χαιρέτισε ως «πολύ θετική είδηση» τη συνάντηση κορυφής και τις συνομιλίες ανάμεσα στον Κιμ και τον Μουν.

«Είναι πολύ θετική είδηση!», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πως μια βιώσιμη και σταθερή διευθέτηση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο δεν μπορεί παρά να βασίζεται σ’ έναν απ’ ευθείας διάλογο», υπενθύμισε.

«Και σήμερα βλέπουμε πως αυτός ο απ’ ευθείας διάλογος πραγματοποιήθηκε και ανοίγει ορισμένες προοπτικές», υπογράμμισε ο Πεσκόφ χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, καθώς και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών τους».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πάντως ότι είναι «πρόωρο» να γίνεται λόγος για ενδεχόμενη υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

«Προς το παρόν μιλάμε για τη βούληση των δύο πλευρών να αναζητήσουν μια συμφωνία και, το σημαντικότερο, για τη βούληση να αρχίσουν και να συνεχίσουν τον διάλογο», εκτιμά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

The post Ιστορική ημέρα – αποπυρηνικοποίηση και ειρήνη συμφώνησαν ο Μουν με τον Κιμ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα