Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών – Πυροβόλησαν τον φρουρό

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών. Οι δράστες της επίθεσης, επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντωνής, πυροβόλησαν κατά του φρουρού του κτιρίου, προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα περίπου 40 λεπτά πριν από την έκρηξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και σε ενημερωτική ιστοσελίδα. Αμέσως, η αστυνομία κινητοποιήθηκε και η περιοχή αποκλείστηκε.

Ενα

αυτοκίνητο που βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στα Εξάρχεια πιθανότατα είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν.

(Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Δεν υπάρχει για την ώρα ανάληψη ευθύνης.

Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: «Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα» και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από την έκρηξη ενδεχομένως να βρίσκεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει τοποθετήσει βόμβα στον ΣΕΒ.

Κλικ για να δείτε το σλάιντΤουλάχιστον τέσσερις οι δράστες

Με την αξιοποίηση πρώτων στοιχείων, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον τέσσερις.

Μαρτυρία φρουρού που βρισκόταν μέσα στο χώρο του Εφετείου αναφέρει ότι έξω από το κτίριο σταμάτησε κλειστό φορτηγάκι από το οποίο κατέβηκαν δύο άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου.

Ενα ακόμη άτομο περίμενε στο πίσω μέρος του οχήματος πέραν του οδηγού του βαν.

Η βόμβα είχε αμμωνιοδυναμίτιδα (anfo).

(Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)Πυροβόλησαν τον φρουρό

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο φύλακας του Εφετείου κατέθεσε ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο.

Ο αστυνομικός τούς φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε στην οδό Λουκάρεως, τύπου μικρού βαν, όπου τους περίμενε ένας συνεργός τους και με το οποίο διέφυγαν.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πυροβόλησε μια φορά εναντίον του σκοπού, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει. Στο σημείο της επίθεσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ένας κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Αμέσως μετά τη διαφυγή των δραστών έγιναν τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση της βόμβας στις 02:50, η οποία τελικά εξερράγη στις 03:25.

(Intimenews/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)Μεγάλες υλικές ζημιές

Η έκρηξη, που έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και πολυκατοικίες που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού είπε ότι αμέσως μετά την έκρηξη έβγαινε από το σημείο καπνός. Η αστυνομία είχε αποκλείσει το σημείο, ενώ ζητούσε από τους περιοίκους να μην κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Στο σημείο έχουν μεταβεί άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι οποίοι συγκεντρώνουν στοιχεία για το είδος της βόμβας και στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για σημείο που θεωρείται ότι φυλάσσεται καλά, καθώς στο ίδιο τετράγωνο βρίσκονται το Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου γίνονται οι πλειστηριασμοί, αλλά και ο Αρειος Πάγος. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η ΓΑΔΑ.

Κλειστό σήμερα το Εφετείο

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Εφετείου Αθηνών για σήμερα 22 Δεκεμβριου εξαιτίας των ζημιών που προκληθήκαν από την έκρηξη.

Αυτό σημαίνει πως δε θα διεξαχθούν οι δίκες που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, ενώ δεν θα λειτουργήσουν ούτε οι υπηρεσίες του.

The post Ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο Αθηνών – Πυροβόλησαν τον φρουρό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα