Ιρλανδία: Τον Μάιο το δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις

Eνα μεγάλο βήμα για την φιλελευθεροποίηση ενός ζητήματος που απασχολεί την κοινωνία της χώρας για δεκαετίες έκανε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας η οποία πρότεινε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη χαλάρωση του καθεστώς γύρω από τις αμβλώσεις.

Το δημοψήφισμα προγραμματίζεται να γίνει στα τέλη του Μαΐου,

δίνοντας για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια στους ψηφοφόρους μια ευκαιρία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αλλαγή του νομικού πλαισίου, ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο.

Οι Ιρλανδοί θα ερωτηθούν συγκεκριμένα εάν θέλουν ή όχι να ακυρωθεί η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος (1983) με την οποία κατοχυρωνόταν το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου παιδιού και αντ’ αυτού να επιτραπεί στο Κοινοβούλιο να θεσπίζει νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Παρότι δεν θα τεθεί στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίζει να καταρτίζει νομοθεσία βάσει των εισηγήσεων μια διακομματικής επιτροπής της ιρλανδικής Βουλής τον περασμένο μήνα.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ακύρωσης της αναθεώρησης.

Μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται η πρόταση να επιτρέπεται, χωρίς περιορισμούς, ο τερματισμός της κύησης έως και τις 12 εβδομάδες και με κάποιους περιορισμούς έπειτα από τις 12 εβδομάδες.

Σήμερα επιτρέπεται η διακοπή της κύησης μόνο σε περίπτωση που η ζωή της μητέρας κινδυνεύει αλλά όχι σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομειξίας ή σοβαρού προβλήματος στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Οπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο παρελθόν ήταν υπουργός Υγείας, χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις.

The post Ιρλανδία: Τον Μάιο το δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα