Ιράν: 12 νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης [Βίντεο]

13:34 1/1/2018 - Πηγή: Protagon

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις της Κυριακής στο Ιράν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Στα γεγονότα της χθεσινής νύκτας, δυστυχώς, συνολικά 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες πόλεις», ανέφερε η τηλεόραση μεταδίδοντας εικόνες από καταστροφές που προκλήθηκαν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Περίπου 200 διαδηλωτές

επιχείρησαν να συγκεντρωθούν αργά την Κυριακή το απόγευμα στο κέντρο της Τεχεράνης, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

Αυτό μετέδωσε το κανάλι Telegram του ιρανικού πρακτορείου Fars που πρόσκειται στους συντηρητικούς.

«Σε αντίθεση με τις φήμες των εχθρικών μέσων ενημέρωσης, στις περισσότερες συνοικίες της Τεχεράνης επικρατεί ησυχία. Περίπου 200 άνθρωποι φωνάζουν περιστασιακά συνθήματα στην περιοχή του πανεπιστημίου», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει καθώς οι ιδιοκτήτες τους «φοβούνται μήπως επαναληφθούν τα επεισόδια (του Σαββάτου) και καταστραφεί δημόσια περιουσία από τους ταραξίες».

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει αστυνομικούς να χρησιμοποιούν νερό υπό πίεση για να διαλύσουν μια συγκέντρωση στην Πλατεία Φερντοουσί, στο κέντρο της πόλης.

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, με αίτημα κυρίως τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, οργανώνονται από την περασμένη Πέμπτη σε πολλές ιρανικές πόλεις. Οι κινητοποιήσεις δεν έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Τεχεράνη, μια πόλη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το Σάββατο, μια μικρή ομάδα φοιτητών συγκεντρώθηκε μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά διαλύθηκε από μια αντιδιαδήλωση. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι στην ίδια περιοχή και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνει.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί ανακοίνωσε τη σύλληψη «ενός αριθμού προσώπων», χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ακριβώς είναι οι συλληφθέντες. «Οι ταραξίες δεν ανήκουν στον λαό. Οι πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας, ιδίως οι πυρπολήσεις και η καταστροφή κτιρίων ή δημόσιας περιουσίας δεν είναι απλά αδικήματα και η δικαιοσύνη θα τα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές «θα πληρώσουν το τίμημα» και περιόρισε την πρόσβαση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ώστε να εμποδιστεί η οργάνωση νέων κινητοποιήσεων.

Ένας ιστότοπος των Φρουρών της Επανάστασης δημοσιοποίησε, πάντως, ένα βίντεο που δείχνει πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές στην πόλη Κερμανσάχ, στο δυτικό Ιράν.

Σε άλλο βίντεο διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία στην πόλη Χοραμνταρέχ, στην επαρχία Ζαντζάν.

Αναφέρθηκαν επίσης συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη Σαναντάτζ.

Το Ισραήλ στηρίζει τις διαδηλώσεις, αλλά δεν… εμπλέκεται

Ο ισραηλινός υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών Ιζραελ Κατζ ενθάρρυνε τη Δευτέρα τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, αλλά πρόσθεσε παράλληλα πως πολιτική της χώρας του είναι να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης.

«Το μόνο μπορώ να ευχηθώ είναι επιτυχία στον Ιρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κατζ, μιλώντας στην ραδιοφωνία των ενόπλων δυνάμεων.

«Εάν οι άνθρωποι κατορθώσουν να επιτύχουν ελευθερία και δημοκρατία, πολλοί από τους φόβους για το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή θα εξαφανισθούν», υποστήριξε.

Ερωτηθείς γιατί ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ακολουθεί το παράδειγμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προσφέρει ανοικτή στήριξη στους διαδηλωτές στο Ιράν, ο Κατζ απάντησε: «αρχή του Ισραήλ είναι να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της Τεχεράνης.

Η σκληρή απάντηση του Τραμπ στην Τεχεράνη, που περιλαμβάνει και την απειλή οικονομικών κυρώσεων, έχει κλονίσει τη «φενάκη για οικονομική βελτίωση» της ιρανικής κυβέρνησης.

Big protests in Iran. The people are finally getting wise as to how their money and wealth is being stolen and squandered on terrorism. Looks like they will not take it any longer. The USA is watching very closely for human rights violations!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 31, 2017

Όσον αφορά την αιτίαση ιρανού αξιωματούχου ότι πίσω από τα επεισόδια, που κατέληξαν στον θάνατο δύο διαδηλωτών, βρίσκονται «ξένοι πράκτορες», ο Κατζ δήλωσε, διαψεύδοντάς τις, πως αυτές είναι τυποποιημένες δηλώσεις ενός «ψευδολόγου και προπαγανδιστικού καθεστώτος».

Ο λαός έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται, αλλά χωρίς βία, δηλώνει ο πρόεδρος Ροχανί – και απαντά στον Τραμπ

Οι Ιρανοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να ασκούν κριτική στην εξουσία, αλλά οι πράξεις τους δεν πρέπει να οδηγούν στη βία ή στην καταστροφή δημόσιας περιουσίας, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του, μετά από τέσσερις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

«Ο λαός είναι απολύτως ελεύθερος να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και να διαμαρτύρεται. Όμως οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο που να βελτιώνουν την κατάσταση στη χώρα και τη ζωή τους» φέρεται να είπε ο Ροχανί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

(REUTERS)

«Η κριτική διαφέρει από τη βία και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας», υπογράμμισε.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους, αψηφώντας την προειδοποίηση των αρχών, για τέταρτη ημέρα. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στη χώρα από το 2009.

«Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι εύκολη και θα χρειαστεί χρόνος. Η κυβέρνηση και ο λαός θα πρέπει να αλληλοβοηθηθούν για να επιλύσουν τα θέματα», πρόσθεσε ο Ροχανί. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «ένας χώρος όπου οι υποστηρικτές της επανάστασης και ο λαός θα μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες της καθημερινότητάς τους».

Iran, the Number One State of Sponsored Terror with numerous violations of Human Rights occurring on an hourly basis, has now closed down the Internet so that peaceful demonstrators cannot communicate. Not good!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 31, 2017

Ο ιρανός πρόεδρος απάντησε επίσης στα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές. «Αυτός ο άνθρωπος στην Αμερική που σήμερα εκφράζει τη συμπάθειά του στον λαό μας ξέχασε ότι πριν από μερικούς μήνες αποκαλούσε τον ιρανικό λαό τρομοκράτες. Αυτός ο άνθρωπος που τάσσεται ολόψυχα κατά του ιρανικού έθνους δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμμερίζεται τους Ιρανούς», κατέληξε.

The post Ιράν: 12 νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης [Βίντεο] appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα