ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί της Γερουσίας στη μεταφορά των F-35 στη Τουρκία

Το αμερικανικό Κογκρέσο κλιμακώνει την πίεση προς την Τουρκία με αιχμή τα F-35 μέσω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό στη Γερουσία, ο οποίος πλέον επιβάλει νέους περιορισμούς στη παράδοση των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά την απαγόρευση της χρήσης αμερικανικών πόρων για τη μεταφορά των F-35 στη Τουρκία ή την παροχή οποιασδήποτε άλλης διευκόλυνσης μέχρι ο υπουργός Εξωτερικών να πιστοποιήσει ότι η Αγκυρα

δεν θα αγοράσει ή δεν θα δεχθεί τη παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Τουρκία και τα F-35 και τους S-400 με το σκεπτικό ότι η ευαίσθητη τεχνολογία του μαχητικού θα μπορούσε να διαρρεύσει στη Ρωσία.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή των ΗΠΑ που είχαν ξεκινήσει από κοινού την εκστρατεία για την παρεμπόδιση της πώλησης των F-35 στη Τουρκία καλωσόρισαν την εγκατάλειψη της «ήσυχης διπλωματίας» εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ακόμη, ευχαρίστησαν τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη προσπάθεια να συμπεριληφθεί η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Με αυτό το νομοσχέδιο, η Γερουσία καθιστά σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία δεν περιορίζονται στον πάστορα Μπράνσον.

» Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τον Ερντογάν είναι μόνο το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο ότι η Τουρκία είναι μόνο στο όνομα σύμμαχος. Όλη η αμερικανική κυβέρνηση – το υπουργικό συμβούλιο και το Κογκρέσο – εγκατέλειψαν την αποτυχημένη προσέγγιση της ήσυχης διπλωματίας με την Αγκυρα.

» Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τώρα ότι είναι αφοσιωμένος σύμμαχος με δράσεις, και όχι μόνο με δηλώσεις στις αμερικανικές εφημερίδες», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Εντι Ζεμενίδης μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

The post ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί της Γερουσίας στη μεταφορά των F-35 στη Τουρκία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα