Ινδία: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο άγαλμα του κόσμου, έναν γίγαντα 182 μέτρων

Το υψηλότερο άγαλμα του κόσμου απέκτησε η Ινδία, μια φιλόδοξη όσο και αμφιλεγόμενη επένδυση που τα αποκαλυπτήριά της έκανε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Αναπαριστά τον πρώτο υπουργό Εσωτερικών της χώρας Σαρντάρ Βαλαμπαΐ Πατέλ, γνωστό και ως «Iron Man της Ινδίας» και βρίσκεται στο χωριό Κεβαντίγια, στην περιοχή Ναρμάντα του Γκουτζαράτ. Οχι τυχαία είναι η περιοχή από όπου κατάγεται και ο Μόντι.

Ο Πατέλ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα απελευθέρωσης της Ινδίας από τους Βρετανούς και ήταν δημοφιλής ηγέτης που ήταν ταγμένος στην ευημερία των αγροτών.

Το

άγαλμα έχει στηθεί στο νησί Σάντου Μπετ, επί του ποταμού Ναρμάντα. Είναι κατασκευασμένο να αντέχει σε ισχυρούς ανέμους και σεισμούς και ολοκληρώθηκε μέσα σε τριάμισι χρόνια από 3.000 και πλέον εργάτες, ενώ στο έργο συμμετείχαν και 300 μηχανικοί, ενώ καθοριστική όσο και αμφιλεγόμενη ήταν η συνεισφορά της Κίνας στην οποία ετοιμάστηκαν οι μεταλλικές πλάκες που καλύπτουν το άγαλμα.

Το κόστος κατασκευής ξεπέρασε τα 400 εκατ. δολάρια.

Τα μεγέθη εντυπωσιάζουν. Αν τοποθετούσαμε το άγαλμα, που έχει ύψος 182 μέτρα, στην Αθήνα η κορυφή του θα έφτανε πιο ψηλά και από τον Παρθενώνα και θα συναγωνιζόταν σε ύψος ακόμη τον Λυκαβηττό!

Με αυτά τα μεγέθη και επειδή έρχονται εκλογές το 2019 για τον Μόντι, η φιέστα είναι δεδομένη και αναμενόμενη. Θα περιλαμβάνει ακόμη και ελικόπτερα που ραίνουν με άνθη το άγαλμα.

Περιμένουν όμως οι Αρχές και διαμαρτυρίες, κυρίως από τον τοπικό πληθυσμό ο οποίος ακόμη δεν έχει λάβει τις αποζημιώσεις για τη γη που απαλλοτριώθηκε για το άγαλμα. Μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής ανήκουν σε προστατευόμενες φυλετικές ομάδες, ενώ τουλάχιστον 185 μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές. Αυτοί πάντως πήραν γη σε αποζημίωση για αυτή που έχασαν.

Για αυτό και έχουν διαθέσει 10.000 αστυνομικούς να επιτηρούν την περιοχή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το μνημείο.

Ακόμη και αυτός ο γίγαντας δεν θα είναι για καιρό το μεγαλύτερο άγαλμα του κόσμου, καθώς και πάλι στην Ινδία, κατασκευάζεται ένα ακόμη μεγαλύτερο, άνω των 200 μέτρων, στο Μουμπάι.

The post Ινδία: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο άγαλμα του κόσμου, έναν γίγαντα 182 μέτρων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα