Η σιγή ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό και οι εξηγήσεις της «Αυγής»

Επισήμως όλοι το αρνούνται, το μούδιασμα όμως στην Κουμουνδούρου από το επαμφοτερίζον άνοιγμα Τσίπρα σε ΠΑΣΟΚ και λαϊκή Δεξιά ήταν εμφανές. Ειδικά στα χαμηλά και μεσαία στελέχη του κομματικού μηχανισμού που μάλλον δεν είχαν ακούσει με προσοχή την ομιλία του αρχηγού (ως προαναγγελία των επιλογών του) στην Κεντρική Επιτροπή (δείτε περισσότερα ΕΔΩ).

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η πρώτη -και μοναδική μέχρι αργά το μεσημέρι της Τετάρτης-

επίσημη αντίδραση του κόμματος για τον ανασχηματισμό ήρθε από το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγόρευσε σε μέγιστη δικαίωση του αγώνα για την άρση των έμφυλων ανισοτήτων, την υπουργοποίηση Παπακώστα – Ξενογιαννακοπούλου – Νοτοπούλου – Ζορμπά και τη γυναικεία κυριαρχία στο άλλοτε ανδροκρατούμενο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (με το δίδυμο Γεροβασίλη – Παπακώστα).

«Εστω και καθυστερημένα, βελτιώνεται η πιο ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα σε υπουργεία που μέχρι σήμερα θεωρούνταν και ήταν ανδροκρατούμενα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση ενώ γίνεται επίσης αναφορά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «Κλεισθένη Ι» (ν. 4555/2018) για την αύξηση του αριθμού των γυναικών υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων (τουλάχιστον 40% επί του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού).

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι «οι δύο αυτές πολιτικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σημαντικές και δίνουν το στίγμα ενόψει της επικείμενης προεκλογικής χρονιάς όσον αφορά την προώθηση μέτρων και πρωτοβουλιών που μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε θέσεις ευθύνης».

Κατά τα άλλα, τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν τις δημόσιες τοποθετήσεις για τα ειδιοποιά στοιχεία του τελευταίου ανασχηματισμού. Εξαίρεση αποτέλεσαν ο Νίκος Παππάς που είδε να παραμένει επικεφαλής στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ο επίσης «αμετακίνητος» αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Με τον ανασχηματισμό επιχειρείται ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, ενημέρωσε τους… «δύσπιστους» ο κ. Παππάς κάνοντας στοχευμένο λόγο για «σαφές μήνυμα διεύρυνσης ως προτεραιότητα και για το κόμμα».

«Το κλείσιμο των Μνημονίων μας καλεί να αντιληφθούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να διαφωνούμε για το μέλλον με αυτούς που διαφωνούσαμε για το παρελθόν», ήταν το μήνυμα που έστειλε για της υπουργοποιήσεις της Κατερίνας Παπακώστα και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, την επιλογή της πρώην ευρωβουλευτού επί Σημίτη, Μυρσίνης Ζορμπά, για το υπουργείο Πολιτισμού και την αναβάθμιση Κουβέλη στη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Ναυτιλίας.

Με τον ανασχηματισμό επιχειρείται ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.Σαφές μήνυμα διεύρυνσης ως προτεραιότητα και για το κόμμα.Το κλείσιμο των Μνημονίων μας καλεί να αντιληφθούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να διαφωνούμε για το μέλλον με αυτούς που διαφωνούσαμε για το παρελθόν.

— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) August 29, 2018

Ο Πρωθυπουργός απέδειξε με τις επιλογές του ότι η κυβέρνηση «έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, δεν είναι μια στενή κομματική κυβέρνηση, είναι μια κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει διεύρυνση και πολιτικά και κοινωνικά και ηλικιακά, αλλά και γεωγραφικά», έσπευσε να εξηγήσει ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όσο για την παρουσία Παπακώστα, Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά στο νέο σχήμα, θέλησε να υπογραμμίσει πως «η κυβέρνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και να κάνει συμμαχίες κοινωνικές και πολιτικές διότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν είναι ένα θέμα ενός κόμματος, είναι θέμα μιας κοινωνίας».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική αναφορικά με τις επιλογές της κυρίας Παπακώστα και της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, ο κ. Φάμελλος αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο νέες αυτές συνάδελφοι θα κριθούν από το έργο τους». «Δεν περίμενα από την αντιπολίτευση να βγει να επικροτήσει, μιας και δυστυχώς η αντιπολίτευση τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα ασχολείται με κριτική, που δεν είναι επί του προγράμματος», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος με «γενναία» δόση αυτοκριτικής.

Τον ρόλο του αναλυτή των επιλογών Τσίπρα στο νέο κυβερνητικό σχήμα ανέλαβε η κομματική εφημερίδα «Αυγή» υποστηρίζοντας ότι ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί «το σχέδιο για τη νέα εποχή»!

Θέλοντας να δικαιλογήσει τις επιλογές του Πρωθυπουργού που προκάλεσαν (τουλάχιστον) απορία στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, η «Αυγή» χαρακτήρισε «άνοιγμα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς» την τοποθέτηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στη θέση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Μυρσίνης Ζορμπά σε αυτή της υπουργού Πολιτισμού, ενώ έκανε λόγο για «κίνηση – μήνυμα και προς την ‘καραμανλική Κεντροδεξιά’» με την Κατερίνα Παπακώστα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

The post Η σιγή ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό και οι εξηγήσεις της «Αυγής» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα