Η μισή ιταλική κυβέρνηση στον Πρόεδρο για τον Προϋπολογισμό

Ζυμώσεις στο ανώτατο επίπεδο στη Ρώμη λόγω του Προϋπολογισμού που τάραξε τις σχέσεις Ιταλίας – Ευρωένωσης και τις αγορές χρήματος.

Η σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, στις 18 και 19 του μηνός, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα της νομισματικής ένωσης.

Ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα δέχθηκε τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την κουστωδία του αποτελούμενη από τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, τον υπουργό Εργασίας και Βιομηχανίας Λουίτζι Ντι Μάιο, τον

υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, τον υπουργό Εξωτερικών Εντσο Μοάβερο, την υπουργό Αμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα.

Οι Τρία και Σαλβίνι είπαν στον πρόεδρο Ματαρέλα ότι κατά την τριετή περίοδο του προϋπολογισμένου πλάνου τους «θα μειωθούν οι φόροι κατά 1,7 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο ετησίως». Οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο έχουν οχυρωθεί πίσω από τη θέση τους ότι «το παρελθόν (της λιτότητας) δεν θα επιστρέψει».

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει το κρατικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, λέγοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2019, κατά 1,6% το 2020 και κατά 1,4% το 2021, με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Τις προηγούμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της ότι το ιταλικό Σχέδιο Προϋπολογισμού παραβιάζει τους συμπεφωνημένους κανόνες της ΕΕ. Ο Τρία προσπάθησε να διασκεδάσει τις διεθνείς ανησυχίες για την τροπή που λαμβάνουν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία λέγοντας ότι οι «διεθνείς αναλυτές και φορείς» είχαν «αποσπασματικές και παρωχημένες πληροφορίες», στην πραγματικότητα άσχετες με τα κυβερνητικά σχέδια.

Ο Κόντε με το παραγωγικό κεφάλαιο

Tην Τετάρτη πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κόντε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ιταλικών επιχειρήσεων, όπως φαίνεται και από το παρακάτω πρωθυπουργικό τουίτ.

È convocata oggi alle ore 16.30 a Palazzo Chigi la cabina di regia per gli investimenti https://t.co/aNwm4dkPcf

— Palazzo_Chigi (@Palazzo_Chigi) October 10, 2018

Καμπανάκι από τον οίκο Fitch

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού Προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019». Ο οίκος αναφέρει ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, προσθέτει ότι «δεν αναμένει, η κυβερνητική συμμαχία της Ιταλίας να αλλάξει τους στόχους για το δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους». Ο Fitch, τέλος, εκτιμά ότι η ιταλική κυβέρνηση, με την ευκαιρία των Ευρωεκλογών, «θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ενωσης».

The post Η μισή ιταλική κυβέρνηση στον Πρόεδρο για τον Προϋπολογισμό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα