Η Μέρκελ κηρύσσει πόλεμο κατά των τρολ

Εχει κηρυχθεί ανεπίσημα ένας πόλεμος κατά των ψευδών ειδήσεων που φυτρώνουν και πολλαπλασιάζονται σαν τα μανιτάρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτα άρχισαν οι διαμαρτυρίες και τα σχόλια αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους οι ψηφοφόροι δελεάστηκαν από την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ μέσα από τα social media. Υστερα έκανε έναν υπαινιγμό ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας τον αρνητικό ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προώθηση της προπαγάνδας.

Ακόμη και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facebook, υποχώρησε και λίγο πολύ παραδέχθηκε ότι το Facebook φιλοξενεί και αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις, προαναγγέλλοντας ρυθμίσεις που «θα επιτρέπουν στην κοινότητά μας να επισημαίνει τις φάρσες και τις ψευδείς ειδήσεις».

Τώρα ο «πόλεμος» μεταφέρεται και στην Ευρώπη. Η ισχυρή της Γηραιάς Ηπείρου, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε με σαφήνεια ότι η μετάδοση ψευδών ειδήσεων σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «συμβάλλει στην άνοδο του λαϊκισμού και πολιτικών εξτρεμιστικών τάσεων στις δυτικές δημοκρατίες». Στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωσή της ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την καγκελαρία της χώρας, η κυρία Μέρκελ επέλεξε να ακουστεί με αυστηρές προειδοποιήσεις. «Η ελευθερία μας δεν είναι αυτονόητη», τόνισε.

«Κάτι έχει αλλάξει, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο πολιτικός διάλογος εκτυλίσσεται σε ένα εντελώς νέο μιντιακό περιβάλλον», είπε η μιλώντας στη γερμανική Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του νέου έτους, την Τετάρτη. Δηλαδή; Τα τρολ, τα διαδικτυακά ρομπότ (bots), οι αλγόριθμοι που παρουσιάζουν στους χρήστες εικόνες και λόγια που θέλουν να βλέπουν. Ολα αυτά «επηρεάζουν την κοινή γνώμη και είναι πρωτοφανή φαινόμενα που χρήζουν κάποιου είδους κανονικοποίησης», τόνισε η καγκελάριος. Γι΄αυτό και η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα ώστε να περιοριστεί η ρητορική του μίσους και να διατηρηθεί η τάξη.

Αλλωστε η Γερμανία οδεύει σταδιακά προς τις κάλπες, καθώς οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2017. Και οι πολιτικοί ανησυχούν ότι για μία ακόμη φορά, τα πρωτοφανή φαινόμενα του Διαδικτύου θα επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Breitbart, η πλατφόρμα της εναλλακτικής Δεξιάς που φιλοξενεί εθνικιστικές αντισημιτικές απόψεις και που στήριξε την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ προσελκύοντας πολλούς ψηφοφόρους κατά την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ, πρόκειται να «ανοίξει» και στη Γερμανία.

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτό που συμβαίνει με το Διαδίκτυο και την ψηφιοποίηση – είναι μέρος της πραγματικότητάς μας», είπε η κυρία Μέρκελ. «Εχουμε ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την ελευθερία Τύπου και που επιβάλλουν τη δεοντολογική συμπεριφορά των δημοσιογράφων. Αλλά σήμερα υπάρχουν πολλοί που ενημερώνονται από μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν σε εντελώς διαφορετική βάση και είναι πολύ λιγότερο ελεγχόμενα».

The post Η Μέρκελ κηρύσσει πόλεμο κατά των τρολ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέρκελ,merkel