Η κατάρα του κοριτσιού του National Geographic

Αυτά τα υπέροχα καταπράσινα μάτια σε κοιτούσαν κάθε φορά που σκεφτόσουν το Αφγανιστάν, εκείνο τον καιρό που είχαν εισβάλει οι Σοβιετικοί. Αλλά και αργότερα. Κάθε προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή σου έφερνε στο μυαλό εκείνο το κορίτσι του εξωφύλλου του αμερικανικού περιοδικού National Geographic. Η 12χρονη Σαρμπάτ Γκούλα έγινε σύμβολο του αφγανικού λαού που υπέφερε το 1984, όταν δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του Στιβ ΜακΚάρι.

Ο φωτογράφος βρήκε τη μητέρα πλέον, το 2002 και έβγαλε μία ακόμη
φωτογραφία (Steve McCurry)

Αυτή η φωτογραφία που έγινε διεθνώς γνωστή, βοήθησε την Σαρμπάτ, μεγαλώνοντας, να βγάλει μία πλαστή πακιστανική ταυτότητα (CNIC) για να μπορέσει να παραμείνει στο Πακιστάν και να αποκτήσει κι άλλα δικαιώματα, πέρα από την ιδιοκτησία γης και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού που είναι τα μόνα που έχουν αφγανοί υπήκοοι στο πακιστανικό έδαφος. Και αυτή η φωτογραφία, τελικά, ύστερα από δεκαετίες, την πρόδωσε.

Η Σαρμπάτ έχει πατήσει πλέον τα 40, έχει παντρευτεί και έχει κάνει δικά της παιδιά, βρίσκεται αντιμέτωπη με φυλάκιση 14 ετών και την καταβολή προστίμου των 5.000 δολαρίων. Οι Αρχές ανακάλυψαν την πλαστή ταυτότητα τον Αύγουστο του 2015, την μπλόκαραν και απομάκρυναν τέσσερις υπαλλήλους που είναι ύποπτοι για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Ανακάλυψαν ότι η Σαρμπάτ είχε υποβάλει αίτημα για έκδοση ταυτότητας στην Πεσαβάρ, τον Απρίλιο του 2014 δηλώνοντας ότι τη λένε Σαρμπάτ Μπίμπι. Αρχισε ένα ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό της. Βρέθηκε και συνελήφθη την Τετάρτη, στην Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Ζούσε -τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον- μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία του προσφυγικού καταυλισμού όπου την είχε συναντήσει ο φωτογράφος το 1984.

Η Σαρμπάτ Γκούλα λίγο πριν την έναρξη της ακρόασης στο Πεσαβάρ

Τώρα την τρομαγμένη έφηβη του National Geographic έχει αντικαταστήσει η φωτογραφία της τρομαγμένης μάνας, λίγο πριν γίνει η ακρόασή της και καταθέσει στις Αρχές. Τώρα η Σαρμπάτ συμβολίζει τους 60.675 Αφγανούς που αναζητεί η πακιστάνική Nadra, εθνική αρχή δεδομένων μητρώου, καθώς φέρονται να έχουν βγάλει πλαστές ταυτότητες για να μπορέσουν να ζήσουν ως κανονικοί πολίτες μίας χώρας που δεν θέλει τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Nadra έχει ελέγξει εξονυχιστικά 91 εκατομμύρια ταυτότητες για να καταλήξει σε αυτόν τον αριθμό. Στην πραγματικότητα στο Πακιστάν ζουν σήμερα 2,5 εκατ. Αφγανοί πρόσφυγες, οι οποίοι κατηγορούνται για όλα τα δεινά της χώρας. Πάρα πολλοί από αυτούς δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο Αφγανιστάν.

Μία από τις καλύτερες 100 φωτογραφίες του τεύχους του 1984

The post Η κατάρα του κοριτσιού του National Geographic appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα