Η Ημέρα της Γονιμότητας που διχάζει τους Ιταλούς

07:52 5/9/2016 - Πηγή: Protagon

Τα στοιχεία της Eurostat είναι σαφή: σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία οι γεννήσεις το 2015 κατέγραψαν τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντίθετα, σε Λουξεμβούργο, Αυστρία και Γερμανία τα υψηλότερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, η ιταλίδα υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, αποφάσισε να αναλάβει δράση: ονόμασε την 22α Σεπτεμβρίου πρώτη Ημέρα της Γονιμότητας και έστησε σχετική καμπάνια που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις. Το υπουργείο Υγείας δημιούργησε 12 αφίσες εν όψει της ημέρας, ενώ η υπουργός ανακοίνωσε εκδηλώσεις – που θα οργανωθούν με κρατικές δαπάνες – και θα αφορούν τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Μια από τις αφίσες δείχνει μια νεαρή γυναίκα να κρατά κλεψύδρα και στο αριστερό της μέρος υπάρχει το σλόγκαν: «Η ομορφιά δεν έχει ηλικία. Η γονιμότητα όμως έχει». Σε μία άλλη εμφανίζονται δύο ζευγάρια ποδιών κάτω από τα σκεπάσματα κρεβατιού, με τη φράση: «Νέοι γονείς. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνεται δημιουργικοί».

H ιταλίδα υπουργός Υγείας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν (REUTERS/Remo Casilli)

Από τη δεκαετία του 1960, το ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία έχει μειωθεί κατά 50%, με μόλις 488.000 γεννήσεις το 2015. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 1861, όταν σχηματίστηκε το ενιαίο Βασίλειο της Ιταλίας, η πρωτόλεια μορφή του σημερινού της κράτους.

Ωστόσο η εκστρατεία κρίθηκε μάλλον αποτυχημένη, καθώς θεωρήθηκε προσβλητική για τα ζευγάρια που αδυνατούν να συλλάβουν. Σύμφωνα με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο «πρόκειται για ύβρι προς όλους τους πολίτες: προς εκείνους που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά και προς εκείνους που θα ήθελαν να μπορέσουν να κάνουν παιδιά, αλλά δεν έχουν δουλειά». Με αυτό το σχόλιο κατέκρινε την πρωτοβουλία της υπουργού, με ανάρτησή του στο Facebook.

Σημαντικό εμπόδιο για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, το… υψηλό ποσοστό ανεργίας, που στις νεαρές ηλικίες φτάνει ως και το 35%. Οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά μέχρι να εξασφαλίσουν κάποιο σταθερό επάγγελμα, όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα the Local η οικονομολόγος Ελιζαμπέτα Αντις από το Πανεπιστήμιο του Σάσαρι.

Ερωτηθείσα σχετικά με το τι θα μπορούσε να ανατρέψει την επιφύλαξη των νέων, η Αντις δήλωσε πως «ένα επίδομα θα βοηθούσε ενδεχομένως τις νέες οικογένειας να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσχέρειες». «Ωστόσο», επεσήμανε, «δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ οικονομικής ενίσχυσης και αύξησης γεννήσεων. Υπάρχει, όμως, άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο εύρος των υπηρεσιών που η πολιτεία παρέχει στα νέα ζευγάρια».

Το να αποκτήσει κάποιος παιδιά, επισημαίνει, είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Τα σχολεία θα μπορούσαν να μένουν ανοιχτά ως τις 6 το απόγευμα, διευκολύνοντας τις γυναίκες να δουλεύουν, και παράλληλα να υπάρχει συνεχής στήριξη και ενίσχυση όσο τα παιδιά είναι σε μικρές ηλικίες.

Στις προθέσεις της υπουργού Λορεντσίν, η οποία ανήκει στο κόμμα της Νέας Κεντροδεξιάς, είναι «να επικεντρωθεί η προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα της γονιμότητας». Η επικεφαλής του υπουργείου Υγείας θέλησε να τονίσει «πόσο όμορφο είναι να είσαι πατέρας ή μητέρα», με ιδιαίτερη αναφορά «στη βοήθεια που παρέχει η ιατρική, στους άνδρες και γυναίκες που δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδιά».

Italy’s #fertilityday campaign is infuriating.It’s wrong on so many levels my head is about to explode pic.twitter.com/QkjNuceFzf

— Chiara Tomasi (@Chiarety) 31 Αυγούστου 2016

Η απάντηση για την επιτυχία ή μη της εκστρατείας έρχεται εν πολλοίς από τους χρήστες των σόσιαλ μίντια, που διερωτώνται «αν η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας είναι κάτι σοβαρό, ή αν πρόκειται, τελικά, απλώς για κάποιο αστείο».

#FertilityDay shoo! pic.twitter.com/mtoQ506ubW

— eleonora fabrizio (@faberfabel) 31 Αυγούστου 2016

The post Η Ημέρα της Γονιμότητας που διχάζει τους Ιταλούς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon