«Η Γερμανία θα ευημερεί μόνο αν ευημερεί η Ευρώπη»

12:11 9/3/2017 - Πηγή: Protagon

Εν μέσω των συνομιλιών και εικασιών για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της -τρομακτικής για κάποιους- προοπτικής μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας. «Η ΕΕ είναι ένα success story», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

Μάλιστα φώτισε τη θετική πλευρά της αποχώρησης της Βρετανίας, τονίζοντας ότι το Brexit θα αποτελέσει ένα είδος αφύπνισης. Ενώ, απευθυνόμενη στους

γερμανούς βουλευτές και πολίτες τόνισε ότι η χώρα της θα ευημερεί μόνο εφόσον «πάει καλά» η Ευρώπη.

Αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής που θα άρχιζε λίγες ώρες αργότερα (Πέμπτη, 9 Μαρτίου, στις 15.30), στις Βρυξέλλες, η ίδια τόνισε ότι η καθιερωμένη συνάντηση αρχηγών κρατών της ευρωπαϊκής οικογένειας έρχεται «σε μια περίοδο που προσπαθούμε να διευθετήσουμε τα θεμελιώδη του μέλλοντος της ΕΕ». Τόνισε ότι οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις είναι «πολύ πιο θετικές» και πως οι προοπτικές ανάπτυξης «καλύτερες από αυτές που πίστευαν πολλοί».

Οι επενδύσεις αυξάνονται και η ανεργία μειώνεται «παρά τα προβλήματα, όπως η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές που βασίζονται στο ελεύθερο εμπόριο και ότι πρέπει να επιδιωχθούν γρήγορα εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, μετά τη συμφωνία ΕΕ – Καναδά.

Για τις σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου

Κατά την ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο, η καγκελάριος έθεσε το ζήτημα της διπλωματικής κρίσης που έχει προκύψει ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον γερμανό, τουρκικής καταγωγής, δημοσιογράφο, Ντενίζ Γιουτζέλ, που κρατείται στην Τουρκία.

Σκεπτική η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνεδρίαση στην κάτω βουλή της Γερμανίας (REUTERS/Axel Schmidt)

Σε αυτό το πλαίσιο η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται «στις αξίες μας για τη Δημοκρατία». Τόνισε ότι οι άνθρωποι τουρκικής καταγωγής που ζουν στη χώρα αποτελούν μέρος της γερμανικής κοινωνίας, προειδοποιώντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε πως οι εγχώριες τουρκικές συγκρούσεις δεν θα περάσουν στη Γερμανία».

Πάντως επεσήμανε ότι «όσο δύσκολο κι αν είναι αυτή τη στιγμή, δεν είναι προς το γεωπολιτικό μας συμφέρον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να αφήσουμε την Τουρκία, εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθεί κι άλλο».

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τις πρακτικές της Γερμανίας «που δεν διαφέρουν σε τίποτε από τη ναζιστική περίοδο», ίδια τόνισε ξανά ότι είναι λυπηρό να ακούει την Τουρκία να μιλά για τους ναζί και πρόσθεσε ότι οι συγκρίσεις αυτές δεν μπορούν να σχολιαστούν σοβαρά, ενώ υποβαθμίζουν όσα συνέβησαν από τη ναζιστική Γερμανία. Λίγο μετά την ομιλία της πάντως, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανασκεύασε τις δηλώσεις Ερντογάν, σημειώνοντας η Τουρκία δεν αποκαλεί ναζί τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, αλλά επιμένοντας ότι «οι πρακτικές της θυμίζουν εκείνη την εποχή».

«Διόλου ικανοποιητική η κατάσταση προσφύγων στα ελληνικά νησιά»

Αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και ειδικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένει διόλου ικανοποιητική. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να μην υλοποιείται μέχρι σήμερα από την ελληνική πλευρά έτσι όπως θα έπρεπε».

Πάντως, υπεραμύνθηκε της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία, τονίζοντας ότι από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

Ωστόσο, «στην κύρια διαδρομή της Μεσογείου προς την Ιταλία θρηνούμε ουσιαστικά καθημερινά ανθρώπινες απώλειες», τόνισε η κυρία Μέρκελ, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχίσει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η μάχη κατά των εγκληματιών διακινητών.

Στο σημείο αυτό ζήτησε να καταπολεμηθούν πιο αποτελεσματικά τα αίτια της προσφυγικής κρίσης αλλά και να προστατευτούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επίσης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της σύναψης προσφυγικών συμφωνιών με χώρες από τις οποίες προέρχονται ή τις οποίες διασχίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, στα πρότυπα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Βρυξελλών- Αγκυρας.

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία αναμένεται να αναδειχθεί στο αξίωμα, εκ νέου, ο Ντόναλντ Τουσκ -παρότι η γενέτειρά του, Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς του. Στη συνεδρία για την εκλογή προεδρεύει ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ζοζέφ Μούσκατ, του οποίου η χώρα κατέχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου την Πέμπτη οι «28», μαζί με τη Βρετανία δηλαδή, θα συζητήσουν για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της Ασφάλειας και της Αμυνας.

Την Παρασκευή το πρωί θα συνεχιστεί η Σύνοδος χωρίς την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Οι «27» θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της Συνόδου της Ρώμης για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ. «Το βασικό μήνυμα από τη Ρώμη δε θα είναι η διαίρεση αλλά η ενότητα. Εάν στη Ρώμη, πρόκειται να γεννηθεί ένα νέο μωρό από τους 27 ηγέτες, το όνομα του θα πρέπει να είναι ενότητα, όχι πολλές ταχύτητες», τόνισε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ενα από τα σημεία κλειδιά θα είναι η Λευκή Βίβλος που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κομισόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρέχοντας έναν οδηγό με τις διαφορετικές στρατηγικές που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ των «27».

The post «Η Γερμανία θα ευημερεί μόνο αν ευημερεί η Ευρώπη» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα