Η επιστροφή του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, 32 μήνες μετά το «γουάου»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φεύγει από τις συναντήσεις με έλληνες αξιωματούχους αποφεύγοντας να κάνει πολλές δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Εχουν περάσει 32 μήνες, αλλά όλοι θυμούνται εκείνη την επεισοδιακή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάνη -«γουάου»- Βαρουφάκη, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την νέα ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης και αποχωρούσε από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα

θιγμένος. Ηταν Ιανουάριος 2015.

Τώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποχώρησε πάλι χωρίς να κάνει δηλώσεις -παρά μόνο μια μικρή φευγαλέα συνομιλία με δημοσιογράφους κατά την οποία είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα εφόσον αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα δάνεια» (διαβάζεται και αντίστροφα αυτό). Η κατάσταση είναι πάντως εντελώς διαφορετική. Ο Ολλανδός επιβεβαίωσε με την παρουσία του όχι τη ρήξη αλλά ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον και για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα μετά από εκείνες τις πρώτες ημέρες της πρώτης φοράς Αριστερά, ο Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο και έπειτα με τον Αλέξη Τσίπρα για να ακολουθήσει το ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αλλη εικόνα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλωσορίζει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο υπ. Οικονομικών (INTIMENEWS)

To κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Αυτή τη φορά υποδεχόμασταν έναν «φίλο» και όχι έναν «εχθρό». Ισχύει και το αντίστροφο: ο Ολλανδός είχε απέναντί του έναν Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχει κάνει ό,τι έχουν ζητήσει οι δανειστές…

Διαβάστε: «Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά το Μνημόνιο»

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Εurogroup, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και ότι πλέον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών. Ο Πρωθυπουργός είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλέον βρισκόμαστε στο τέλος», για να συμπληρώσει πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλαδας».

«Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας παράλληλα «πως τα οικονομικά στοιχεία μάς γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον».

Good talk w/ prime minister #Tsipras on Greece program.
Joint interest to finish program succesfully so Greece can get on its own feet again pic.twitter.com/c7ENeSCfe7

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) September 25, 2017

Από την πλευρά του ο Γ. Ντάισελμπουμ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα. «Δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε. «Ωστόσο», συνέχισε ο ολλανδός πολιτικός, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη συνεργασία τους, «μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών».

«Εγινε τόση πολλή δουλειά και τα νέα είναι καλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί».

The post Η επιστροφή του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, 32 μήνες μετά το «γουάου» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα