Η επιστροφή των δανειστών

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών έρχονται στην Αθήνα με φορτωμένες βαλίτσες. Ο λόγος είναι το επιπλέον πακέτο μέτρων που κουβαλούν στις αποσκευές τους. Πρόκειται για μια επιπλέον δέσμη μέτρων που αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία προστιθέμενα με τα μέτρα 3 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, διαμορφώνουν ένα δυσβάσταχτο λογαριασμό που ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ.

Το ποσό επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street

Journal, το οποίο σημειώνει με νόημα ότι «οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα για περισσότερη λιτότητα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναζητεί, από τη μεριά της, το πολιτικό κέρδος της μείωσης του χρέους έτσι ώστε να μπορέσει να επιβάλλει με ευκολότερο τρόπο τα αντικοινωνικά μέτρα».

Είναι φανερό ότι οι συζητήσεις που ξεκινούν από την Τρίτη, έχουν διαφορετική σκόπευση. Η ελληνική πλευρά θέτει το θέμα του χρέους ως βασικό ζήτημα, ενώ εκείνη των δανειστών πιέζει για να εξασφαλιστούν από τώρα μια σειρά θεμάτων όπως: μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου, πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ένταξη σ’ αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ. Και τέλος πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε funds των κόκκινων δανείων και συμπερίληψη και ενήμερων δανείων στα προς πώληση πακέτα.

Oπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι δανειστές θα θέσουν το θέμα των πρόσθετων μέτρων, στη βάση της συμφωνίας που κατέληξαν μεταξύ τους στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Με βάση τις προτάσεις που έχει κατά καιρούς υποβάλει το Ταμείο, τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από το 13% σήμερα στο 24% (όπου θα ανέβει ο κανονικός συντελεστής από 23% σήμερα), περικοπές μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο, περαιτέρω μείωση συντάξεων, μέτρα για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας.

Απομακρύνεται η συμφωνία

Η αναμενόμενη αυτή στάση των δανειστών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας ως το Eurogroup στο Αμστερνταμ την Παρασκευή, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο αν στο πακέτο της συμφωνίας περιληφθεί τελικά και το πακέτο των μέτρων σε αναμονή.

Ιδιαιτέρως δύσκολο είναι το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποβάλει τέτοια πρόταση ως υπουργός Οικονομικών.

Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς είπε τη Δευτέρα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ότι το Eurogroup της Παρασκευής είναι μια ευκαιρία για να καταγραφεί «η πρόοδος που έχει σημειωθεί». Ουσιαστικά, δηλαδή, εμμέσως απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας (staff level agreement) ώς τότε, αν και διευκρίνισε σχετικά ότι δεν πρόκειται να προβεί σε εικασίες σχετικά με ημερομηνίες.

Πάντως, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ» της διαπραγμάτευσης. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν ότι ο στόχος των δανειστών είναι πλέον να κλείσει συμφωνία στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όχι όμως με υποχωρήσεις εκ μέρους τους.

Μοσκοβισί: «Θέλουμε κοντά μας το ΔΝΤ»

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιθέσεις και να φανεί περισσότερο διαλλακτικός, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, τόνισε πως: «Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να δούμε με ποια μέτρα θα φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μετά να μιλήσουμε για το χρέος».

Μια δήλωση που ερμηνεύεται ως επιδίωξη της Κομισιόν να αποφασιστούν όλα τα μέτρα, τόσο τα 5,5 όσο και τα 3 δισ. ευρώ και μετά το χρέος. Κι αυτό γιατί τα 3 δισ. ευρώ είναι η προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι η θέση της Κομισιόν είναι να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Πρώτα αξιολόγηση και μετά χρέος θέλει και η κυβέρνηση, σύμφωνα με την τελευταία δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη, αλλά προφανώς εννοεί αξιολόγηση για τα 5,5 δισ. ευρώ μόνο.

Αντίθετα, στην προχθεσινή άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση συνέδεσε την αποδοχή των επιπλέον μέτρων 3 δισ. ευρώ με μια ρύθμιση για το χρέος. Η ανακοίνωση εκείνη θεωρείται ότι εξέφραζε περισσότερο τον Τσακαλώτο, ο οποίος είναι υπέρ μιας άμεσης λύσης για το χρέος.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της στη διαπραγμάτευση με την ανακοίνωση την Πέμπτη από τη Eurostat των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαπιστώνεται πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,2% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Πάντως, στελέχη του ΔΝΤ εκφράζουν ερωτηματικά για το κατά πόσο το πλεόνασμα υποκρύπτει προσωρινά μέτρα και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και επομένως δεν θεωρούν ότι επηρεάζει δραστικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων.

The post Η επιστροφή των δανειστών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα