Η Ελλάδα και οι τουρίστες που φεύγουν από την Τουρκία

Εκεί όπου η Τουρκία χάνει, η Ελλάδα κερδίζει. Πολλές φορές αυτή η… εξίσωση λειτουργεί και αντίστροφα, όμως στο θέμα του τουρισμού φαίνεται πως η χώρα μας βρίσκεται σε ευνοϊκότερη συγκυρία σε σχέση με τη γείτονα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη, αναμένεται φέτος ο αριθμός των επισκεπτών να αυξηθεί σε ρυθμούς ρεκόρ (κοντά στα 25 εκατομμύρια) κάτι που θα προσφέρει στα κρατικά ταμεία 800 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο

υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας παραδέχθηκε πως αναμένει πτώτη της τάξης του 10% στις αφίξεις τουριστών κατά τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της χώρας την τελευταία 10ετία.

Οπως σημειώνει το δίκτυο Bloomberg, η Ελλάδα και η Τουρκία, ως παλαιοί «εχθροί», έχουν παλέψει για χρόνια να προσελκύσουν τους τουρίστες διαβλέποντας πως ο τουρισμός είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική τους άνθιση. Ωστόσο, αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα τα οποία λειτουργούν ανασχετικά στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το τουριστικό κύμα.

Διάγραμμα που δείχνει την πτώση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα

Για την Τουρκία, τα βασικά προβλήματα που έχει να διαχειριστεί είναι οι συχνές τρομοκρατικές ενέργειες από κουρδικές και άλλες οργανώσεις. Οι πρόσφατες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα είναι ενδεικτικές. Παράλληλα, έχει να αντιπαλέψει και την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να απαγορεύσει στους tour operators να στείλουν ρώσους τουρίστες στην Τουρκία. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, ακολουθεί επικίνδυνη πορεία, επομένως η απόφαση του ρώσου προέδρου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη.

Από την άλλη, η Ελλάδα έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση που ξεφεύγει πολύ από την κανονικότητα και έχει να κάνει με τις καθημερινές, μαζικές προσελεύσεις προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, φέτος αναμένονται περίπου 900.000 ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, κάτι που θα ανεβάσει αρκετά το συνολικό αριθμό τουριστών, αλλά και τα προβλεπόμενα έσοδα. Επίσης, υπάρχει η ελπίδα πως στο δεύτερο μισό του 2016, τα οικονομικά της χώρας θα παρουσιάσουν μια μικρή βελτίωση, ενώ οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν από τη στιγμή που η Βαλκανική Οδός παραμένει κλειστή.

Διάγραμμα που δείχνει την άνοδο των αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα από το 2012 έως το 2015

Ο τουρισμός ήταν ο μοναδικός τομέας που παρουσίασε πέρυσι σημαντική άνοδο στην Ελλάδα, τη στιγμή που η κρίση χτυπούσε και πάλι άλλους παραγωγικούς τομείς. Το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκε ένα νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών φτάνοντας στα 23,6 εκατομμύρια. Η συνολική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας καταγράφηκε στο 18,5%, σχεδόν το διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού. Κατά τον κ. Ανδρέαδη, η συνεισφορά στο ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά μια μονάδα, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ (14,2 δισ. ευρώ πέρυσι).

Τα δεδομένα είναι βέβαια αντικρουόμενα και όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέαδης είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια συμφωνία με τους Θεσμούς έτσι ώστε η χώρα να μείνει στο ευρώ, ωστόσο ο φόβος του Grexit εξακολουθεί να υπάρχει, όπως και το προσφυγικό πρόβλημα. Τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στη ζώνη αιχμής λόγω της εισόδου των προσφύγων αναμένεται να δουν κάποια τουριστική κίνηση μόνο σε περίπτωση που μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Επί του παρόντος, αυτές δείχνουν μια τάση μείωσης μέσα στον Μάρτιο, αλλά το καλοκαίρι είναι μακρύ και ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί.

The post Η Ελλάδα και οι τουρίστες που φεύγουν από την Τουρκία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα