Το Eurogroup συμφώνησε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

«Εθνική επιτυχία» αποτελεί η απόφαση του Eurogroup για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων με σκοπό την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου. «Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ. ευρώ, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων», σημείωναν οι ίδιες πηγές λίγο αφότου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το βράδυ της Δευτέρας.

Οι υπουργοί

κατέληξαν σε συμφωνία για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων με σκοπό την ελάφρυνση του χρέους κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Ωστόσο δεν υπήρξε κοινή προσέγγιση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα μετά το 2018 (ως τότε θα είναι 3,5%, με τη Γερμανία να ζητεί δεκαετή δέσμευση), ενώ θεωρείται δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς ως το τέλος του χρόνου. Κατά συνέπεια το κλείσιμο της αξιολόγησης μετατίθεται για τις αρχές του 2017.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με την τεχνική συμφωνία «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» και πρόσθεσε ότι «οι Θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ «το ΔΝΤ επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία».

Εύθυμο αλλά ίσως αινιγματικό ύφος των υπουργών Οικονομικών, Ντάισελμπλουμ (αριστερά) και Τσακαλώτου (REUTERS/Francois Lenoir)

Ο κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρότεινε ο ESM και τα οποία ενέκρινε το Eurogroup, αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, αλλά και την την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη – από 28,3 έτη σήμερα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα. Οπως είπε, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχιστούν» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και ότι «έως τέλος του έτους θα έχουμε θετικά αποτελέσματα». Οπως τόνισε, «οι περισσότερες χώρες αναγνώρισαν τις μεταρρυθμίσεις και που έχει κάνει η Ελλάδα. Αυτή η πρόοδος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από το ΔΝΤ». Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν οι συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε τεχνική συμφωνία» και ότι «επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί», τονίζοντας ότι «σε πάρα πολλά σημεία έχουμε ήδη συμφωνία».

Good #Eurogroup for #Greece – progress towards completing the 2nd review; green light to implementation of short term debt measures

— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) December 5, 2016

«Καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. »Πράσινο φως» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup σε σχέση με τα βραχυχρόνιου χαρακτήρα μέτρα τα οποία αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα ο γάλλος υπουργός δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί η εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Σαπέν δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή θα συνεχιστεί επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη διαπραγματεύσεις.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο που έχει γίνει για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ιδιαίτερα καλωσόρισε τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ, που επιτρέπει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο δημιουργεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) όπως και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του ΔΣ του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, για να γίνει πλήρως λειτουργικό το ταμείο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Επίσης υπενθύμισε τη σημασία μίας δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συνεπής με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις υπό το πλαίσιο της ΕΕ.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό».

Για δημοσιονομικό κενό για το 2018 κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία

Κάθε άλλο παρά επιτυχία ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018. Οπως επισημαίνει η ΝΔ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του «κόφτη».

Στην ανακοίνωση τονίζει ότι «τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης». Συμπληρώνει ωστόσο ότι «δυστυχώς αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας».

Αντίστοιχα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε σε σχόλιό του στο Twitter ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί ξανά το ζήτημα του χρέους το 2060, ενώ «εμείς θα πληρώσουμε ξανά νέους φόρους 2,6 δισ.».

Το χρέος θα ξαναδιαπραγματευθεί η γενιά του 2060! Εμείς θα πληρώσουμε ξανά νέους φόρους 2,6δις. Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή Συριζανέλ.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) December 5, 2016

Το Βερολίνο πιέζει για τα πλεονάσματα

Νωρίτερα πριν διεξαχθεί η συνεδρίαση, ο γερμανικός και αμερικανός Τύπος περιέγραφαν ένα σκηνικό καβγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στη χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το Βερολίνο πίεζε να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που συμφωνήθηκε για το 2018! Αντιθέτως, σε αυτό το σενάριο «η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν κίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας και γι’ αυτό επιθυμούν την ελάφρυνση του χρέους», όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική Wall Street Journal προέβλεπε δύο σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: είτε έναν συμβιβασμό μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ύψος τον μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, με «τίμημα» η Ελλάδα να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, είτε, ως εναλλακτική λύση, η σιωπηλή αναβολή των κρίσιμων ελληνικών θεμάτων έως το επόμενο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα ως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, που θα οδηγήσει σε τέταρτο μνημόνιο για να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στιγμές δημιουργικής χαράς ανάμεσα στους δύο Γάλλους της παρέας, τον υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν (αριστερά) και τον ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί (REUTERS/Francois Lenoir)

Ενώ, λοιπόν, η Ελλάδα ήταν και πάλι πρωταγωνίστρια, το Eurogroup το πρωί της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν και ενέκριναν την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των υπόλοιπων 18 κρατών-μελών της ευρωζώνης. Από αυτές, οκτώ χώρες, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία που κινδυνεύουν να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα, όπως αποφάσισε το Eurogroup.

Ωστόσο, για την Ιταλία δίνουν μία περίοδο χάριτος. «Η Ιταλία πρέπει να πάρει μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αλλά είναι αδύνατο προς το παρόν να απαιτήσουμε περισσότερα από τη χώρα με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική αστάθεια», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα του Ματέο Ρέντσι και εν αναμονή πιθανότατα νέας ιταλικής κυβέρνησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Eurogroup δεν μπορούσε να ζητήσει από την Ιταλία να δεσμευθεί για πρόσθετα μέτρα. «Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», είπε. «Το Eurogroup την καλεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα στο εγγύς μέλλον για να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα συμμορφωθεί».

The post Το Eurogroup συμφώνησε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
χρεος, κλειστα επαγγελματα, νεα δημοκρατια, süddeutsche zeitung, υπουργοι, ελλαδα, ΔΝΤ, esm, βιωσιμότητα, αθηνα, green, light, debt, φως, twitter, γαλλια, αεπ, νέα, λύση, καλοκαιρι, εκλογες, μνημονιο, κυπρος, σλοβενία, δημοψηφισμα 2015, προυπολογισμος, protagon, διορισμος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, ξανα, χωρες, σλοβενία, αεπ, βελγιο, βερολινο, γερμανια, δημοκρατια, ισπανια, ιταλια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υψος, protagon, αυξηση, ανοιγμα κλειστων επαγγελματων, αξονας, εβδομαδες, βιωσιμότητα, βραδυ, γεγονος, γινει, διχτυ, ευρω, ειπε, εκθεση, επενδυσεις, επιτυχια, ετη, ευκλειδης, εφημεριδα, εικοσι, υφος, θεοδωρακης, κυβερνηση, ληψη, λύση, λιθουανια, λογο, μαξιμου, οκτω, υπογραφη, πορτογαλια, πρωι, σεναριο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, τυπος, φινλανδια, green, αδυνατο, debt, εφαρμογη, esm, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, light, πηγες, protagon.gr, süddeutsche zeitung, της παρεας, θετικα
Τυχαία Θέματα