Η «chicana» που κατέκτησε το Χόλιγουντ – ακόμα και την εταιρεία του Γουάινσταϊν

Όταν περνούσε τα σύνορα στον ποταμό Ρίο Γκράντε, η Μαρία ήταν μόλις πέντε χρονών. Δεν γνώριζε ούτε μία λέξη στα αγγλικά ενώ είχε εγκαταλείψει, μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα πέντε αδέλφια της, την γενέτειρά της Γκουανταλαχάρα και το Μεξικό για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Καλιφόρνια. Όλα αυτά συνέβησαν το 1961, όταν στη Χρυσή Πολιτεία των ΗΠΑ οι Μεξικανοί αποκαλούνταν ακόμα υποτιμητικά «chicanos». Αλλά το «American Dream» για το κοριτσάκι από το Μεξικό

ξεκινούσε εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Και σήμερα, έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια και μια λαμπρή καριέρα, σημείωσε πρόσφατα ακόμα μια επιτυχία στη ζωή της, ως μετανάστρια, ως επιχειρηματίας και ως γυναίκα.

Η Μαρία Κοντρέρας-Σουίτ, με τριετή θητεία στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, είναι πλέον η νέα ιδιοκτήτρια της Weinstein Company, της διάσημης εταιρείας παραγωγής που ίδρυσε ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν (μαζί με τον αδελφό του) και βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα εξαιτίας του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης πολλών γυναικών με πρωταγωνιστή τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο άνδρα του Χόλιγουντ.

Όντας η επικεφαλής μίας ομάδας επενδυτών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο δισεκατομμυριούχος Ρον Μπερκλ (βασιλιάς των σούπερ μάρκετ και γενναιόδωρος χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος) και προσφέροντας συνολικά 500 εκατομμύρια δολάρια (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και 225 εκατομμύρια για τα χρέη της εταιρείας) η Κοντρέρας-Σουίτ κατάφερε να φέρει εις πέρας μια εξαιρετικά λεπτή συναλλαγή. Και τώρα, από τις στάχτες της Weinstein Co., ετοιμάζεται να δώσει πνοή σε μια νέα εταιρία που θα ονομάζεται Wonder Hill, Λόφος των Θαυμάτων.

H 63χρονη επιχειρηματίας κατάφερε να εξασφαλίσει και το ποσό των 90 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση των γυναικών που κακοποιήθηκαν από τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν (Win McNamee/Getty Images)

Καθόλου άσχημα για την 63χρονη επιχειρηματία, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι στη συμφωνία εξαγοράς κατάφερε να εξασφαλίσει και το ποσό των 90 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση των γυναικών που κακοποιήθηκαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Αλλά στην Αμερική η Μαρία Κοντρέρας-Σουίτ είναι ήδη ευρέως γνωστή χάρη στον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος το 2014 της ζήτησε να αναλάβει υπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Η ζωή της θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί αποκύημα της φαντασίας ενός σκηνοθέτη του Χόλιγουντ στο οποίο εκείνη, τώρα, ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει. Η Μαρία είναι το πέμπτο από τα έξι παιδιά μιας θαρραλέας μητέρας, που, αφότου την εγκατέλειψε ο άνδρας της, μπόρεσε να συντηρήσει την οικογένειά της εργαζόμενη ως καθαρίστρια σε ένα ορνιθοτροφείο. Κατάφεραν τελικά να περάσουν στην αμερικανική επικράτεια και εγκαταστάθηκαν στο Μπάλντγουιν Παρκ, κοντά στο Λος Άντζελες.

Στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα το 2014 (Alex Wong/Getty Images/Ideal Images)

Εκεί η μικρή Μαρία είχε μια δασκάλα «που με θεωρούσε χαζή ενώ εγώ δεν καταλάβαινα γιατί δεν μιλούσα αγγλικά». Αλλά οι περισσότεροι από τους δασκάλους της αντιλήφθηκαν αμέσως τις ιδιαίτερες ικανότητες αυτής της μικρής «chicana». Και εκείνη δεν τους διέψευσε καθώς τελείωσε νωρίτερα το δημοτικό, στο γυμνάσιο ήταν η καλύτερη μαθήτρια ενώ στο Baldwin Park High School ανακηρύχθηκε έως και «βασίλισσα» της χρονιάς, προκαλώντας τον φθόνο πολλών γηγενών συμμαθητριών της. Θα ακολουθήσει η πρώτη επαφή της με την πολιτική, συμμετέχοντας ως εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τζίμι Κάρτερ ενώ μετά θα αφοσιωθεί στις σπουδές της, αρχικά στο Mount San Antonio Junior College και μετά στο φημισμένο Cal State, το κρατικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, από όπου θα λάβει πτυχίο πολιτικών επιστημών.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων ξεχώρισε γρήγορα ως υψηλόβαθμο στέλεχος, επί μία επταετία, της 7UP. Η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών ανήκε τότε στον όμιλο Westinghouse, εντός του οποίου η Μαρία ανέλαβε έως και χρέη αντιπροέδρου. Στη συνέχεια θα ιδρύσει την Contreras-Sweet Company, μια συμβουλευτική εταιρεία με πελάτες αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Disney και η Coca Cola.

Το 1999 ο Γκρέι Ντέιβις, κυβερνήτης της Καλιφόρνια εκείνη την περίοδο θα της προσφέρει το πολιτειακό υπουργείο για τις Επιχειρήσεις, τις Μεταφορές και τη Στέγαση. Θα εγκαταλείψει, όμως τη θέση της, μετά την εκλογή του Ρεπουμπλικανού Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ για να ιδρύσει την Fortius Holding, ένα επενδυτικό ταμείο για τα μέλη της λατινοαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ, μια επιχειρηματική κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα τη σύσταση της ProAmerica Bank, της πρώτης λατινοαμερικανικής τράπεζας στην Καλιφόρνια. Επρόκειτο για το επιστέγασμα της εξαιρετικής πορείας μιας μικρής μετανάστριας από το Μεξικό που κατάφερε τελικά να γίνει μια επιτυχημένη αμερικανίδα επιχειρηματίας.

The post Η «chicana» που κατέκτησε το Χόλιγουντ – ακόμα και την εταιρεία του Γουάινσταϊν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα