Η Αθήνα απαντά στην Αγκυρα μετά τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου

Επίσκεψη στο γνωστό μοτίβο της εναλλαγής τυπικών δηλώσεων στην Αθήνα και προκλητικών στη Θράκη ήταν αυτή που πραγματοποίησε την Πέμπτη και την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου.

Ενώ όσο βρισκόταν στην Αθήνα το κλίμα ήταν τυπικό με ευχές και προτροπές για σύσφιξη των (οικονομικών) σχέσεων, όταν βρέθηκε στη Θράκη μίλησε για «τουρκική μειονότητα» και αποκάλεσε την πΓΔΜ

«Μακεδονία».

Και ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, τουρκικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις στα Ιμια σε χαμηλό ύψος, ενώ η Αγκυρα εμφανιζόταν ενοχλημένη για την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδος και Αιγύπτου με την ονομασία «Μέδουσα 5» που διεξαγόταν μερικές δεκάδες μίλια νοτιότερα, στη Ρόδο.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να διαβαστούν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος το Σάββατο από τον Δήμο Βοϊου –Σιάτιστας τόνισε ότι «αν δεν υπάρχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Τέτοιες φιλίες- δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω – χτίζονται πάνω στην σταθερή βάση του αμοιβαίου σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

«Προς την γείτονα Τουρκία εμείς οι Έλληνες, τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας. Θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά για να γίνει αυτό πράξη προϋποθέτει, από την πλευρά της Τουρκίας, πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους», είπε.

Διπλή γλώσσα

Την Παρασκευή, ο Χακάν Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (αλλά όχι με τον Πρωθυπουργό), με αντικείμενο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα. Είχε ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ασυνήθιστη ήταν πάντως η συνάντηση του τούρκου αξιωματούχου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι στις αρμοδιότητες του κ. Τσαβούσογλου συμπεριλαμβάνονται και οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό.

Αυτήν την ιδιότητα του τούρκου αντιπροέδρου υπογράμμισε ο τομέραρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση «να ενημερώσει για τον ακριβή σκοπό των επισκέψεών του σε Αθήνα και Θράκη, καθώς και για τα θέματα των εδώ συνομιλιών του».

#Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde Türkiye coşkusunu gözlerinden hissettiğimiz soydaşlarımızla hasret giderdik. pic.twitter.com/T1bN1SlDKU

— Hakan Çavuşoğlu (@Hakan_cavusoglu) November 3, 2017

«Η μητέρα πατρίδα δεν σας ξεχνά»

Σε άλλο τόνο έγιναν οι δηλώσεις του τούρκου υψηλού αξιωματούχου στη Θράκη.

Από την Κομοτηνή έκανε λόγο για τον «αγώνα επιβίωσης που δίνει η τουρκική μειονότητα» που ισοδυναμεί με «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους» και για το πώς «εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους».

Πρόσθεσε, όπως αναφέρει το «Βήμα» ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» ενώ επισήμανε ακόμη ότι με τον ίδιο τρόπο, θα κάνει βήματα για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη.

Είπε τέλος ότι στη «Μακεδονία» υπάρχει και εκεί «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο. Αυτές «οι μειονότητες μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα , αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται».

Αναφέρθηκε ακόμη και στον εαυτό του, λέγοντας ότι το ότι έχει καταγωγή από τη Θράκη και ότι τον εμπιστεύτηκαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός αποδεικνύει το ενδιαφέρον που δείχνουν για την μειονότητα.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος με δύο μουσουλμανόπαιδες στην Κομοτηνή (twitter.com/hakan_cavusoglu)

Ο τούρκος αντιπρόεδρος αναχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, όπου τον αποχαιρέτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, είχε επισκεφτεί το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο Κομοτηνής και το ιδιωτικό μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο Ξάνθης.

Υπουργείο Εξωτερικών κατά Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του απαντά στην Τουρκία για τις αιτιάσεις που πρόβαλε σε σχέση με την στρατιωτική άσκηση Ελλάδος και Αιγύπτου που έγινε στην περιοχή της Ρόδου.

Η Αγκυρα, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει «να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας»

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει. Υπενθυμίζει δε στη γειτονική χώρα – που επικαλείται τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο- «ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

The post Η Αθήνα απαντά στην Αγκυρα μετά τις δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα