Η αιώνια «καλή πρόοδος» μιας αιώνιας διαπραγμάτευσης

07:58 5/4/2017 - Πηγή: Protagon

Μέχρι αργά τη νύχτα της Τρίτης συνεχίζονταν οι συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους των Θεσμών ενώ οι προθεσμίες για το Eurogroup της Παρασκευής ουσιαστικά έχουν εξαντληθεί: απομένουν 48 ώρες για τη συνάντηση της Ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή και ελάχιστοι πια ελπίζουν για μια συμφωνία. Και όσο καθυστερεί η συμφωνία χάνονται οι στόχοι του προγράμματος, μεταξύ αυτών και η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 2,7% για το 2017…

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες,

πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έγραψε στο Twitter ότι «σημειώθηκε καλή πρόοδος» για να προσθέσει ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη».

Meeting on #Greece with institutions and Greek government finished: we made good progress, talks will continue on Wednesday

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) April 4, 2017

Είναι μια σταθερά επαναλαμβανόμενη ατάκα των ευρωπαίων εταίρων, όταν δεν έχουν τι άλλο να πουν: «υπάρχει καλή πρόοδος». Εδώ και μήνες, το μόνο που ακούμε από τα χείλη τους είναι περί «προόδου», αλλά η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση δεν έχουν κλείσει. Και φτάσαμε Απρίλιο μήνα, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Αλέξη Τσίπρα αυτά θα τα είχαμε αφήσει πίσω μας ακριβώς τέσσερις μήνες πριν, δηλαδή 5 Δεκεμβρίου 2016.

Από τη μία υπάρχουν τα τυπικά ευχολόγια των Ευρωπαίων – «κάναμε καλή πρόοδο»– και από την άλλη η γραμμή ενημέρωσης του Μαξίμου, μέσω των γνωστών «κυβερνητικών πηγών» που μιλούν στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μια κυβερνητική πηγή λοιπόν είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεω ότι το ελληνικό επιτελείο με τους υπουργούς Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη επιστρέφει στην Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τετάρτη επισκέπτεται την Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:45.

Η συνάντηση θα καλύψει και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 29ης Απριλίου για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όταν οι 27 ηγέτες θα εξουσιοδοτήσουν την Κομισιόν να προχωρήσει στις συνομιλίες με το Λονδίνο πάνω σε συμφωνημένο πλαίσιο. Ακόμη, στη συνάντηση θα τεθούν και επιμέρους ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχικά θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10:00.

The post Η αιώνια «καλή πρόοδος» μιας αιώνιας διαπραγμάτευσης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα