Η Motor Oil «βύθισε» το Χρηματιστήριο – χάθηκαν 1,1 δισ. ευρώ μέσα σε μια συνεδρίαση

Δύο ημέρες μετά τη γνωστοποίηση της εξαγοράς από τη Motor Oil –μέσω θυγατρικής της– του Alpha και μία αφότου κατέστη σαφές ότι η πετρελαϊκή εταιρεία αλλάζει χαρακτήρα και επεκτείνεται σε ετερόκλητες δραστηριότητες (την Τετάρτη ανακοινώθηκε και η απόκτηση της επενδυτικής τράπεζας, ΙΒG), οι θεσμικοί επενδυτές έδειξαν την ανησυχία τους: η μετοχή της Motor Oil

έχασε μέσα στη συνεδρίαση της Πέμπτης 13,88% της αξίας της, «βυθίζοντας» τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο -3,25%.

Η υποχώρηση στην πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου παρέπεμπε σε μίνι κραχ. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε στις 619,32 μονάδες που είναι επίπεδα προ 21 μηνών – η αγορά συνάντησε τα επίπεδα της 1ης Φεβρουαρίου 2017, όταν η οικονομία βολόδερνε στις κυβερνητικές παλινωδίες για τη β’ αξιολόγηση.

Η μετοχή της Motor Oil κατρακύλησε στα 18,00 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στο 1,99 δισ. ευρώ.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, βασική αιτία των αθρόων πωλήσεων από ξένους θεσμικούς είναι η ανησυχία ότι θα μειωθούν τα μερίσματα της εταιρείας, αφού η πρόσφατη επέκταση στο κλάδο του θεάματος (Alpha TV) και του χρηματοπιστωτικού κλάδου (επενδυτική τράπεζα) περιορίζουν τα πλούσια ταμειακά αποθέματα που εγγυάται η έως τώρα βασική της δραστηριότητα, η αγορά καυσίμων και η διύλιση πετρελαίου.

Πέρα όμως από τη Motor Oil, αθρόες πωλήσεις κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος. Τις μεγαλύτερες απώλειες (-7,56%) σημείωσε η Eurobank και ακολούθησαν η Alpha Bank (-7,12%), η Τράπεζα Πειραιώς (-6,85%) και η ΕΤΕ (-2,48%).

Απώλειες είχαν και η ΔΕΗ (-3,32%), η Jumbo(-2,95%), ο ΟΠΑΠ (- 2,59%), ο Τιτάν (-2,26%) και η μετοχή του Μυτιληναίου (-1,41%).

Η χαμένη κεφαλαιοποίηση μόνο από τη σημερινή συνεδρίαση ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ και η αξία του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κάτω από τα 46 δισ. ευρώ.

The post Η Motor Oil «βύθισε» το Χρηματιστήριο – χάθηκαν 1,1 δισ. ευρώ μέσα σε μια συνεδρίαση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα