Γυναίκες του κόσμου κατά του Τραμπ

Αρχισαν στις πρώτες χώρες που βλέπουν το φως του ήλιου. Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας διαδήλωσαν πάνω από 3.000 γυναίκες και άνδρες. Στη Μελβούρνη άλλοι 5.000. Στους δρόμους βρίσκονταν την ίδια περίπου ώρα διαδηλωτές στη Νέα Ζηλανδία και λίγο αργότερα στην Ιαπωνία. Υστερα

«πήραν τη σκυτάλη» οι γυναίκες και άνδρες στο Νέο Δελχί. Τότε άρχισε να προετοιμάζεται το Λονδίνο και το Βερολίνο, η Πράγα, η Μαδρίτη, η Στοκχόλμη, το Λονδίνο και η Αθήνα.

Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον (REUTERS/Shannon Stapleton)

Και όταν ξημέρωσε στις ΗΠΑ, οι συρμοί του μετρό στην Ουάσιγκτον ήταν γεμάτοι με γυναίκες που φορούσαν ροζ πλεκτά σκουφάκια με αυτιά γάτας («pussyhats»): το σύμβολο της κινητοποίησής τους κατά της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Με πόστερ και ροζ σκουφάκια διαδήλωσαν γυναίκες και άνδρες στη Στοκχόλμη (News Agency/Pontus Lundahl via REUTERS)

Ετσι ξημέρωσε η πρώτη ημέρα του αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο. Συνολικά περισσότερες από 600 «πορείες γυναικών» σε διαφορετικές χώρες του κόσμου, είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο, σε στήριξη της μεγάλης πορείας που άρχισε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα συμμετείχαν περίπου 250.000 γυναίκες μόνο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ . Ανάμεσα στους διαδηλωτές εντοπίστηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενώ μία πολύ παθιασμένη ομιλία έδωσε μέσα από το πλήθος η αμερικανίδα ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον.

This is a small fraction of the #womensmarch in Los Angeles right now. pic.twitter.com/CW4Vyj2LCm

— Molly Knight (@molly_knight) January 21, 2017

Η πρώην υποψήφια για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε τη στήριξή της στον αγώνα των γυναικών με ένα σχόλιο στο Twitter.

Thanks for standing, speaking & marching for our values @womensmarch. Important as ever. I truly believe we're always Stronger Together.

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) January 21, 2017

«Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί», είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, η οποία έφτασε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.

Κόκκινα μηνύματα αντίστασης στον Τραμπ από διαδηλωτές της Μαδρίτης (REUTERS/Javier Barbancho)

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το μεσημέρι του Σαββάτου, κεντρικό σύνθημα ήταν: «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστίας». Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονταν πολλοί πρόσφυγες, ενώ τα βλέμματα τράβηξαν τα ανήλικα προσφυγόπουλα , που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα«Θέλουμε να πάμε σχολείο», «Ανησυχούμε για τη μοίρα μας», «Θέλουμε ένα φωτεινό μέλλον». Η κινητοποίηση θα ολοκληρωνόταν με πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, στην οποία από το πρωί είχαν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ κλούβες των ΜΑΤ είχαν σταθμεύσει κατά μήκος του δρόμου για λόγους ασφαλείας.

Από τη συγκέντρωση της ΑθήναςΗ πορεία στην Αθήνα -με τη συμμετοχή προσφυγόπουλων- συνεχίστηκε και αφότου σκοτείνιασε (Nikos Libertas / SOOC)

Η πρωτοβουλία να διαχυθεί το κίνημα γυναικών κατά του προέδρου -που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις και χυδαία συμπεριφορά κατά γυναικών- έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ ανήκει στην Τερίσα Σουκ, μία ηλικιωμένη γυναίκα από τη Χαβάη. Η ίδια έστειλε μία πρόσκληση στις γυναίκες του κόσμου μέσω Facebook τον Νοέμβριο. Γρήγορα σχηματίστηκαν τα hashtags στο Twitter #WomensMarch και #IWillGoOut. Και οι γυναίκες του κόσμου έσπευσαν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στις γυναίκες των ΗΠΑ.

«Θα βγω έξω» γράφει το μήνυμα που κρατά, ατάραχη, μία γυναίκα στο Νέο Δελχί (REUTERS/Cathal McNaughton )Πορεία γυναικών στο Λονδίνο, από την πρεσβεία των ΗΠΑ προς την πλατεία Τραφάλγκαρ (REUTERS/Neil Hall)

Σε κάθε πορεία κυριαρχούσαν συνθήματα κατά του Τραμπ και μηνύματα για το «δικαίωμα της γυναίκας στο σώμα της». Μάλιστα δεκάδες γυναίκες είχαν ενημερωθεί για την εκστρατεία «pussyhat project» και είχαν πλέξει ροζ σκουφάκια τα οποία λειτουργούν ως απάντηση στις χυδαιότητες -«άρπαξέ τις από το αιδοίο. Μπορείς να κάνεις τα πάντα»- που είχε καταγραφεί να λέει ο Τραμπ στο διαβόητο βίντεο του 2005. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν εμβληματικά πόστερ που σχεδίασε ο αμερικανός καλλιτέχνης Σέπαρντ Φέρεϊ για να προειδοποιήσει τον νέο πρόεδρο να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ιδίως των γυναικών.

Παρέλαση γυναικών και μικρών κοριτσιών στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας (Joshua Gimblett/Handout via REUTERS)

«Δεν κάνουμε πορεία ως ένα κίνημα κατά του Τραμπ μόνο, πραγματοποιούμε πορεία για να διαμαρτυρηθούμε κατά της ρητορικής του μίσους, του μισογυνισμού, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο με τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η διοργανώτρια της πορείας στο Σίδνεϊ, Μίντι Φράιμπαντ.

Κινητοποίηση γυναικών κάτω από το σύμβολο του Παρισιού (REUTERS/Jacky Naegelen)

Στη Νέα Ζηλανδία πραγματοποιήθηκαν πορείες σε τέσσερις πόλεις, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι. Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στο Τόκιο, περιλαμβανομένων Αμερικανών που ζουν στην πόλη.

«Η αλήθεια νικά τον Τραμπ», στην Πράγα (REUTERS/David W Cerny)Ενα ροζ σκουφάκι («pussyhat») με φόντο την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Στη Μανίλα περίπου 200 διαδηλωτές μιας εθνικιστικής οργάνωσης διαδήλωσαν για μία περίπου ώρα κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, ενώ κάποιοι έβαλαν φωτιά σε ένα πορτρέτο του Τραμπ.

The post Γυναίκες του κόσμου κατά του Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα