Γιώργος Καμίνης, δεύτερη ανάγνωση

09:49 1/2/2016 - Πηγή: Protagon

Ο Γιώργος Καμίνης δεν μιλάει συχνά για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τη πορεία της χώρας. Το αποφεύγει. Οχι πως δεν έχει άποψη. Αντιθέτως, λένε, όσοι μιλούν συχνά μαζί του. Ομως, οι τακτικές δημόσιες δηλώσεις του αφορούν είτε ζητήματα που άπτονται των δραστηριοτήτων του Δήμου και των προβλημάτων της Αθήνας είτε γενικότερα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τα οικονομικά και η χρηματοδότηση της στο καιρό της κρίσης. Η τελευταία του δημόσια πολιτική παρέμβαση ήταν όταν μπήκε μπροστά στο Δημοψήφισμα

υπέρ του ΝΑΙ, το περασμένο Ιούλιο.

Υπ αυτήν την έννοια τα όσα είπε στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, το Σάββατο, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οχι τόσο για την κυριολεξία τους αλλά γιατί συνιστούν το σαφές μήνυμα: «Είμαι εδώ, παρακολουθώ τα πάντα κι έχω γνώμη για όσα συμβαίνουν».

Πρώτα απ΄όλα ο κ. Καμίνης κατέστησε σαφές ότι αυτή τη στιγμή είναι και παραμένει δήμαρχος Αθηναίων. Δεν υπάρχει στο προβλεπτό μέλλον η πιθανότητα να αποχωρήσει από το νεοκλασσικό δημαρχείο της οδού Αθηνάς. Οπως λένε συνεργάτες του, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για την πόλη και του Αθηναίους και μια τέτοια απόφαση θα ήταν ανακόλουθη με τη δέσμευσή του να μην χρησιμοποιήσει, όπως άλλοι έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν, το αξίωμα του δημάρχου για να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

«Οταν ο κ. Καμίνης, το 2011, ανέλαβε την διοίκηση της πρωτεύουσας , η Αθήνα ήταν μια πόλη η οποία κατέρρεε και ήταν επιτακτική η ανάγκη να ανασυγκροτηθεί και να σταθεί στα πόδια της», εξηγούν.

Στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής και στήριξης όσων η ζωή τους ανατράπηκε από το τσουνάμι της κρίσης είναι γεγονός ότι ο κ. Καμίνης και ο Δήμος Αθηναίων τα έχουν καταφέρει. Με το εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης που στήθηκε σήμερα περίπου 25.000 θύματα της κρίσης στηρίζονται, από τον δήμο της Αθήνας.

Επισημαίνουν ότι ένας ακόμη στόχος είναι η ασφάλεια και η αναβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης με τις επιτυχείς προσπάθειες τουριστικής αναβάθμισης της Αθήνας, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Εκτιμάται ότι σχεδόν επετεύχθη το περασμένο καλοκαίρι, αλλά….

…Αλλά «έσκασε» το φλέγον θέμα του Προσφυγικού πηγαίνοντας πίσω όλη τη προσπάθεια και αναδεικνύοντας το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα διεθνούς αλληλεγγύης. Δημιουργώντας το hot spot του Ελαιώνα επιδιώκεται να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους. Στους μεν να μην καθυστερούν ένεκα ιδεοληψιών και κουτοπόνηρων πολιτικών επιδιώξεων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και στους δε να αναλάβουν την ευθύνη για μια ευρωπαϊκή λύση.

Ως εκ τούτου, λένε, ο κ. Καμίνης δεν δύναται να διεκδικήσει κεντρικό πολιτικό ρόλο όσο τα προβλήματα της πόλης είναι οξυμένα και δεν τροχοδρομηθούν συνολικές λύσεις.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την ανασύνταξη της χώρας και την σταθερή ευρωπαϊκή της πορεία, από το οποίο δεν θα είναι αποκλεισμένες a priori αυτές οι δυνάμεις που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερη επισήμανση είναι οι αναφορές του κ. Καμίνη για τίς εξελίξεις σχετικά με την ανασύνταξη στον ευρύτερο χώρο της Σοσιαδημοκρατίας και του Ριζοσπαστικού Κέντρου, στον οποίο δεν το έχει αποκρύψει ότι πρόσκειται. Καθιστά σαφές ότι στη παρούσα φάση δεν επιθυμεί να ηγηθεί ενός νέου κομματικού φορέα, όπως διαδίδεται κατά καιρούς. Ομως δηλώνει ότι τον ενδιαφέρουν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις τις οποίες και παρακολουθεί.

Ο κ. Καμίνης, λένε όσοι συνομιλούν τακτικά μαζί του, θεωρεί ότι ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος χρειάζεται να αναδειχθεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα για την πορεία της χώρας κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με προγραμματική συζήτηση. Εκτιμά ως θετική την πρόταση της Φώφης Γεννηματά όμως συνιστά ψυχραιμία κι όχι σπουδή ώστε να υπάρξει αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στη συζήτηση που άνοιξε.

Και λέει ανοικτά μια αλήθεια που αρκετοί κατ’ ιδίαν αποδέχονται αλλά αποφεύγουν δημοσίως να πουν. Οτι αρκετές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς συνοδοιπορούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον δήμαρχο Αθηναίων ωστόσο το στοίχημα της ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν έχει κριθεί ακόμη. Θεωρεί ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την ανασύνταξη της χώρας και την σταθερή ευρωπαϊκή της πορεία, από το οποίο δεν θα είναι αποκλεισμένες a priori αυτές οι δυνάμεις που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καμίνης διαμηνύει στους επίδοξους ηγέτες στη Κεντροαριστερά ότι έχει λόγο για τα τεκταινόμενα και θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους . Αλλωστε η θέση του δημάρχου Αθηναίων του προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία είναι βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτεί την κατάλληλη στιγμή.

The post Γιώργος Καμίνης, δεύτερη ανάγνωση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα