Γιατί το Χόλιγουντ πενθεί τόσο τον «ρατσιστή» Ντον Ρικλς;

10:02 7/4/2017 - Πηγή: Protagon

O Τομ Χανκς έγραψε στο facebook: «Ενας Θεός πέθανε σήμερα. Ντον Ρικλς, δεν θέλαμε ποτέ να σε χάσουμε. Ποτέ». Hταν ένας μόνο από τους σταρ του Χόλιγουντ που έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Ντον Ρικλς, o οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Στο

ευρύ κοινό, εκτός ΗΠΑ δηλαδή, δεν είναι τόσο γνωστός. Ηταν περισσότερο τηλεοπτικός αστέρας και ένας θρύλος στους κύκλους του αμερικανικού stand up comedy. Αλλά για πολλούς μεταγενέστερους κωμικούς που αγαπήσαμε –από τον Μπίλι Κρίσταλ ως τον Ρόμπιν Γουίλιαμς– υπήρξε πηγή έμπνευσης και πιονιέρος: με τη δουλειά του και την επιτυχία του άνοιξε νέους δρόμους στην αμερικανική κωμωδία, φτιάχνοντας το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Ολοι αυτοί έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν.

Don Rickles has passed away.
A giant loss.

— Billy Crystal (@BillyCrystal) April 6, 2017

90 years with Don Rickles weren't enough. One of the sweetest and most lovely people I had the pleasure of knowing. We miss you already

— Jimmy Kimmel (@jimmykimmel) April 6, 2017

In lieu of flowers, Don Rickles' family has requested that people drop their pants and fire a rocket. #RIPDonRickles

— Patton Oswalt (@pattonoswalt) April 6, 2017

Ο Ρικλς είχε γεννηθεί το 1926. Ηταν ένας κωμικός που είχε… σπεσιαλιτέ το επιθετικό-προσβλητικό χιούμορ. Ετσι ξεκίνησε. Ηταν ήδη σχετικά μεγάλος, 30αρης όταν δουλεύοντας σε ένα κλαμπ του Μαϊάμι εντόπισε τον μέγα Φρανκ Σινάτρα ανάμεσα στο κοινό. Ο Σινάτρα είχε μόλις τελειώσει το φιλμ «The Pride and the Passion» στο πλευρό του Κάρι Γκραντ και της Σοφία Λόρεν, μια ταινία εποχής για τις προσπάθειες βρετανών αξιωματικών να μεταφέρουν ένα τεράστιο κανόνι από την Ισπανία. «Ε, Φράνκι, μόλις είδα την ταινία σου και πρέπει να σου το πω: “το κανόνι παίζει υπέροχα”» του είπε. Και μετά συμπλήρωσε: «Ελα, σαν στο σπίτι σου Φρανκ. Πυροβόλησε κάποιον»!

Αυτό το θρασύ στιλ του Ρικλς ενθουσίασε τον Σινάτρα που προσκάλεσε και άλλους φίλους του, μέλη της θρυλικής Ρατ Πακ, να δουν το σόου και να δεχτούν να τους προσβάλει αυτός ο απρόβλεπτος κωμικός. Ετσι απέκτησε το προσωνύμιο «έμπορος του δηλητήριου» αλλά και το προφανώς ειρωνικό «Κύριος καλοσύνη». Ως τέτοιον τον αποχαιρέτησε ο Μπιλ Μάρεϊ.

Αυτές οι εμφανίσεις του, του άνοιξαν τον δρόμο για την τηλεόραση και έπειτα για μερικές δουλειές στο σινεμά. Οσοι έχουν δει τους «Ηρωες με βρώμικα χέρια» (Kelly’s Heroes, 1970) θα τον θυμούνται στο πλευρό του Κλιντ Ιστγουντ να ερμηνεύει απολαυστικά τον ρόλο του λοχία Κράπγκεϊμ.

Ο Ρικλς ήταν κόντρα-ρόλος σε όλα. Σε έναν χολιγουντιανό κόσμο που τα διαζύγια είναι περισσότερα από τα βραβεία, εκείνος γιόρτασε πρόσφατα, τον Μάρτιο, 52 χρόνια γάμου με τη λατρεμένη του Μπάρμπαρα. Φυσικά ήταν αστείος ως το τέλος. «Ναι, είμαι ο Ντον Ρικλς και ναι, το ξέρω ότι είμαι αστείος γιατί με κάνω να γελάω» είχε γράψει ο ίδιος στο twitter.

Σημεία των καιρών; Το χιούμορ του Ρικλς ήταν τραχύ και με τις κραυγαλέες γενικεύσεις που απαιτούν τέτοια σόου. Κορόιδευε τις γυναίκες, τους εβραίους, τους μαύρους (ακόμα δεν τους έλεγαν Αφροαμερικανούς), τους αρρώστους, τον εαυτό του. To 2012, κατά τη διάρκεια τελετής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για τη Σίρλεϊ ΜακΛέιν είπε ένα αστείο για τον Μπαράκ Ομπάμα. «Ξέρω ότι δεν πρέπει να λέω αστεία για τους μαύρους, αλλά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι φιλαράκος μου. Να, χθες είχε έρθει σπίτι μου. Αλλά μού έσπασε τη σφουγγαρίστρα».

Αυτή του η αναφορά, το ότι παρομοίωσε τον Ομπάμα με καθαριστή επειδή είναι Αφροαμερικανός, προκάλεσε τότε σάλο. Και στην Αμερική της πολιτικής ορθότητας αρκούσε για να τον εγγράψει στους καταλόγους των ρατσιστών. Αυτόν, που μεγαλώνοντας στο Κουίνς της Νέας Υόρκης μέσα στην Υφεση ήταν θύμα του διαδεδομένου εκείνη την εποχή αντισημιτισμού – οι γονείς του ήταν λιθουανοί εβραίοι εμιγκρέδες. Κάποιοι, τώρα που έφυγε από τη ζωή, έγραψαν: «Ο ρατσιστής κωμικός Ντον Ρικλς πέθανε»…

The post Γιατί το Χόλιγουντ πενθεί τόσο τον «ρατσιστή» Ντον Ρικλς; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα