Γιατί το 2015 μπορεί να είναι «σταθμός» στην Ιστορία

Από ρομποτική και μερικά ακόμη ταξίδια στο διάστημα μέχρι μικρές εφευρέσεις και μεγάλες καινοτομίες στην ιατρική.

Το 2015 είχε τα πάντα στην τεχνολογία και σε βασικούς επιστημονικούς τομείς και σε λίγα χρόνια θα μνημονεύεται ως ένα από τα έτη που η ανθρωπότητα έκανε άλματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Κατευθύνσεις που αφορούν τα μεγάλα διακυβεύματα του αύριο, κατευθύνσεις που έχουν ως σκοπό να κάνουν το άμεσο και το απώτερο μέλλον της ανθρωπότητας απόλυτα βιώσιμο.

Εφευρέσεις που θεραπεύουν προβλήματα δεκαετιών, ανακαλύψεις που θα μνημονεύονται στο μέλλον για

τη σημασία τους.

Πάμε να θυμηθούμε μερικά μόνο από τα σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνολογικά δρώμενα που έγιναν μέσα στις προηγούμενες 360 κάτι μέρες.

Οι… μπάλες σκιάς και η σημασία τους

Η Καλιφόρνια είναι από τα μέρη που πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Σε όλες, σχεδόν, τις εκτάσεις του γίγαντα των ΗΠΑ, η λειψυδρία προκαλεί έντονα προβλήματα. Γι αυτό και στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, είδαμε τις περίφημες shade balls. Οι μαύρες μπάλες από πολυουρεθάνη κοστίζουν κάτω από μισό ευρώ η μία και μπορούν να δώσουν δραστικές λύσεις στα προβλήματα των υδάτων, τόσο σε λίμνες, όσο και σε έλη και αρδευτικά κανάλια.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε στιγμιότυπα από την στιγμή της… απελευθέρωσης 20.000 τέτοιων σφαιριδίων στις δεξαμενές που τροφοδοτούν με νερό το Λος Αντζελες. Για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του νερού χρειάζεται περίπου 90 εκατομμύρια τέτοιες μπάλες και –όπως θα έχετε καταλάβει- ο ρόλος τους είναι να αντανακλούν τις ακτίνες UV και να μην επιτρέπουν την εξάτμιση των υδάτων. Με βάση τις εκτιμήσεις, περισσότερα από 300 εκατομμύρια γαλόνια νερού θα παραμείνουν για χρήση από τον άνθρωπο και δεν θα χαθούν στην ατμόσφαιρα.

Το τσιμέντο που… διψάει

Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει κίνδυνο την ώρα που οδηγείτε σε δρόμο που «κρατάει» νερό; Πόσα ατυχήματα δεν έχουν γίνει εξαιτίας (σε μεγάλο βαθμό) της ολισθηρότητας του οδοστρώματος; Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν η άσφαλτος και το τσιμέντο κάτω στο έδαφος μπορούσαν να τραβήξουν όλο το νερό που πέφτει πάνω τους; Την απάντηση δίνει η εταιρεία Tarmac, η οποία στα τέλη του έτους παρουσίασε το Topmix Permeable, ένα πορώδες μείγμα τσιμέντου που επιτρέπει το νερό να περάσει στο εσωτερικό του δρόμου. Με βάση τα νούμερα που παρουσιάζει η ίδια η εταιρεία, περισσότερα από 880 γαλόνια νερού μέσα σε ένα λεπτό μπορούν να «ξεδιψάσουν» το υλικό που… διψάει.

Το νερό φεύγει από την επιφάνεια, φιλτράρεται μέσα από μία στρώση πέτρας και άμμου και στη συνέχεια καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Δείτε το βίντεο, θα παρατηρήσετε πως το 80%-90% του νερού καταλήγει κάτω από το έδαφος σε δασώσεις περιοχές, το 50%-60% σε περιοχές ημι-αστικές, ενώ στις μεγάλες πόλεις το ποσοστό του νερού που περνά στο υπέδαφος είναι το πολύ 10%. Το υπόλοιπο 90% μένει στην επιφάνεια των οδοστρωμάτων ή ακριβώς κάτω από αυτά.

Εντάξει, δεν είναι όλα τέλεια, το τσιμέντο που είδατε στο παραπάνω βίντεο μπορεί να λειτουργήσει τέλεια σε αστικά περιβάλλοντα, αφού αντέχει τόσο το βάρος μεγάλων οχημάτων, όσο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να λειτουργήσει με το κρύο. Ε, σιγά. Γι αυτό είναι το 2016, για να διορθωθούν οι ατέλειες.

Ο αφρός που σώζει ζωές

Είναι αρχές του έτους, Φλεβάρης συγκεκριμένα, και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού παρουσιάζεται μία συσκευή που θα αλλάξει τα πάντα σε σχέση με όσα ξέραμε ως τώρα στην ιατρική. Για την ακρίβεια δεν είναι τόσο η ίδια η συσκευή, όσο η σκέψη που οδήγησε σε αυτήν.

Το πόσο επικίνδυνη είναι μία περίπτωση εσωτερικής αιμορραγίας το ξέρετε. Πλέον, με μερικά πατήματα στην ειδική… σκανδάλη το τραύμα (είτε εσωτερικό, είτε εξωτερικό) γεμίζει με τον ειδικό αφρό, ο οποίος μέσα σε 90 δευτερόλεπτα πολλαπλασιάζει τον όγκο του και αποκαθιστά την ισορροπία στον οργανισμό, βοηθώντας και στην αυτόματη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

H NASA βρίσκει νερό στον Αρη

28 Σεπτεμβρίου. Κρατήστε αυτή την ημερομηνία, θα τη θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Για πάρα πολλά, όμως!

Κι αυτό γιατί η NASA ανακοίνωσε την ύπαρξη νερού στον Αρη. Οχι ακριβώς έτσι κι όχι ακριβώς αυτό. Αλλά είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκονται τόσο κοντά σε αυτή την ανακάλυψη και έχουν στα χέρια τους (και στους υπολογιστές τους) στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη νερού στον πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Δείτε εδώ ακριβώς τι ισχύει και τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου και παρακάτω μια πιο σύντομη εκδοχή:

Και η Γη αποκτά δίδυμο αδερφάκι

Μένουμε στα… αστέρια. Μένουμε στο διάστημα μιας και οι επιστήμονες ανακοινώνουν την ανακάλυψη του Earth 2.0. Πρόκειται για έναν πλανήτη με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με τη Γη, ο οποίος ήρθε στο φως μετά από συλλογή στοιχείων επί τέσσερα συναπτά έτη από το μεγα-τηλεσκόπιο Kepler. Ο νέος πλανήτης ονομάζεται Kepler 452b και είναι «ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στον πλανήτη μας», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το έξυπνο προφυλακτικό

Ντανιγιάλ Αλί, Μουάζ Ναουάζ και Σιράκ Σαχ. Αυτοί είναι τρεις 14χρονοι μαθητές από την Isaac Newton Academy οι οποίοι πρότειναν στις αρχές του έτους και υλοποίησαν λίγο πριν το καλοκαίρι ένα πανέξυπνο project που κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί. Το προφυλακτικό που όχι μόνο αποτρέπει τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, αλλά και που αλλάζει χρώμα, προειδοποιώντας τους χρήστες του για τις πιθανές μολύνσεις που υπάρχουν… στην περιοχή.

Πριν απορήσετε και πριν σχολιάσετε την ηλικία των… εφευρετών, δείτε το παρακάτω video και σταθείτε στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν τόσο ανήσυχα πνεύματα στην εφηβεία.

Η μπαταρία του μέλλοντος, στο σπίτι του μέλλοντος

Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να απαλλαγείτε από τη ΔΕΗ; Από την ανάγκη, γενικά, της επί πληρωμής ηλεκτροδότησης; Η Tesla, η εταιρεία που έκανε το μπαμ με το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο-super car, έρχεται τώρα να επεκτείνει τις φιλικές προς το περιβάλλον της εφευρέσεις και να παρέχει την πρώτη ηλιακή μπαταρία που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού.

Και δεν θα έχετε και την έγνοια να κόψετε το ρεύμα εάν το διαμέρισμα σας μείνει ανοίκιαστο κι εάν δεν θέλετε να πληρώνετε ΕΝΦΙΑ.

Watch the latest video at video.foxnews.com

Και τι να περιμένουμε;

Αν το 2015 ήταν συναρπαστικό, το 2016 προβλέπεται απλώς μαγικό!

Η IBM προβλέπεται να γίνει βασικός παίκτης στο cloud και στις υπηρεσίες του και αναμένεται να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Η Dell θα ολοκληρώσει τη συγχώνευσή της (ή τουλάχιστον έτσι ακούγεται έντονα) με την EMC, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης σε βασικές πόλεις της Αμερικής θα αλλάξουν δραματικά. Το Σαν Φρανσίσκο για παράδειγμα θα δει τη μεσαία τάξη του να εξαφανίζεται, σχεδόν. Λογικό, πώς να αντέξεις πάνω από 4.000 δολάρια ενοίκιο; Οπως είναι λογικό, αυτό θα φέρει στην πόλη ακόμη περισσότερα μεγαλοστελέχη, επηρεάζοντας σημαντικά τις εξελίξεις που αναμένονται στο δυτικό άκρο των ΗΠΑ. Οι εκλογές με τη διαδοχή του Ομπάμα επίσης θα έχουν αντίκτυπο.

Οι πιο μυημένοι στον χώρο θα δουν να εξελίσσονται η αναγνώριση προσωπικότητας μέσα από αλγοριθμικές διαδικασίες και η γνωστική υπολογιστική. Τα drones θα γίνουν ακόμη πιο εύκολα στη χρήση και πιο φτηνά στον καταναλωτή.

Ως τότε, απολαύστε τις γιορτές, ξεκουραστείτε και πάρτε δυνάμεις γιατί η επόμενη χρονιά προβλέπεται ανεπανάληπτη…

The post Γιατί το 2015 μπορεί να είναι «σταθμός» στην Ιστορία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα