Γιατί ο Σπίρτζης θέλει τώρα να αλλάξει όλες τις πινακίδες των ΙΧ

12:21 5/1/2018 - Πηγή: Protagon

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, είχε εξαγγείλει προ διμήνου το νέο σύστημα πληρωμής και χρέωσης των διοδίων. Εν όψει όμως της εφαρμογής του νέου συστήματος (αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018), το υπουργείο εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο αλλαγής των πινακίδων όλων των ΙΧ αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα!

Και αυτό γιατί για να λειτουργήσει το νέο σύστημα, θα πρέπει οι πινακίδες των αυτοκινήτων να μπορούν να διαβάζονται από ηλεκτρονικές κάμερες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων,

οι πινακίδες πρέπει να αλλαχτούν ώστε να διαβάζονται από ηλεκτρονικές κάμερες, οι οποίες θα τοποθετηθούν στα διόδια και θα συνδέονται με δορυφορικό σύστημα πληρωμής.

Το όλο θέμα σχετίζεται με την ανά χιλιόμετρο χρέωση, που έχει ήδη προαναγγελθεί από τον κ. Σπίρτζη, ενώ λεπτομέρειες για το κόστος που θα έχει η αλλαγή δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές (σήμερα ανέρχεται στα 60 ευρώ περίπου).

Βάσει του νέου συστήματος χρέωσης των διοδίων, τα ΙΧ θα αναγνωρίζονται αυτόματα από ηλεκτρονικές κάμερες κυκλοφορίας μέσω των πινακίδων τους (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR), κατά την είσοδο και έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο.

Λιγότερο «περίπλοκος» θα είναι τρόπος που θα πληρώνουν τα επαγγελματικής χρήσεων οχήματα. Θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS).

Λίγο μετά την αναπαραγωγή της διαρροής του υπουργείου από τα μέσα, ήρθε και η καθιερωμένη διάψευση. «Ούτε ένα στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Το σύστημα θα προσαρμοστεί στον πινακίδες όχι οι πινακίδες στο σύστημα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θάνος Βούρδας.

The post Γιατί ο Σπίρτζης θέλει τώρα να αλλάξει όλες τις πινακίδες των ΙΧ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα