Για «κράτος δικαστών» μιλούν οι υπέρμαχοι του Brexit

Η διαδρομή της Βρετανίας προς το Brexit δεν ήταν καθόλου εύκολη -για την ακρίβεια δεν έχει αρχίσει ακόμη- αλλά η απόφαση της Πέμπτης από ένα ανώτατο δικαστήριο (High Court) μάλλον την κάνει ακόμη δυσκολότερη, εκτιμά ο βρετανικός Τύπος.

Η απόφαση του δικαστηρίου άφησε πολλούς ευχαριστημένους, άλλους δυσαρεστημένους και εξοργισμένους και όλους με την απορία για τα επόμενα βήματα των παικτών.

Ειδικά οι υπέρμαχοι της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ βρέθηκαν σε δύσκολη θέση μπροστά στις -αναπόφευκτες ίσως- πολιτικές επιπλοκές που θα έχει η παραπομπή του ζητήματος και στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Μία

από τις πιο καθαρές ενδείξεις για αυτό προσφέρει το πρωτοσέλιδο της Daily Mail την Παρασκευή με τους τρεις δικαστές που πήραν την επίμαχη απόφαση να «κοσμούν» το πρωτοσέλιδο με μεγάλες φωτογραφίες. Αν δεν έφτανε αυτό, ο μεγάλος τίτλος του λαϊκιστικού ταμπλόιντ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών: «Εχθροί του λαού».

DAILY MAIL: Enemies of the people #tomorrowspaperstoday #bbcpapers pic.twitter.com/n5ynFalnEa

— Neil Henderson (@hendopolis) November 3, 2016

Σύμπτωση ή όχι, δύο άλλα στοιχεία του πρωτοσέλιδου της Daily Mail ενισχύουν ακόμα περισσότερο το κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει η εφημερίδα. Πέρα από το ότι αύριο Σάββατο θα προσφέρει στους αναγνώστες της έναν «τεράστιο χάρτη της Βρετανίας» (ενδεχομένως για να μην ξεχνιούνται που ζουν), δίπλα στον τίτλο υπάρχει μια παπαρούνα. Πρόκειται για το σύμβολο μνήμης και τιμής για τους νεκρούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς εξάλλου στις 11 Νοεμβρίου είναι η ημέρα της εκεχειρίας που υπογράφτηκε το 1918.

Η Daily Mail είχε προχωρήσει και σε μια ανοιχτή επίθεση κατά των τριών δικαστών. «Ενας ίδρυσε μια ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ νομική ομάδα, ο άλλος χρέωσε τους φορολογούμενους εκατομμύρια για συμβούλες και ο είναι ένας ανοιχτά γκέι πρώην αθλητής της ξιφασκίας στους Ολυμπικούς», έγραφε.

Αν και λίγο αργότερα άλλαξε τον τίτλο στην διαδικτυακή της έκδοση, η αναφορά επικρίθηκε με σφοδρότητα και δεν διέφυγε την προσοχή πολλών, όπως φαίνεται στο tweet που ακολουθεί.

The Daily Mail seems appalled that an "openly gay" judge was allowed to make such an important decision… pic.twitter.com/ja8yREhpxq

— The Media Blog (@TheMediaTweets) November 3, 2016

Στο ίδιο πλαίσιο και η Sun: «Ποιοι νομίζετε ότι είστε;» ρωτά κάνοντας λογοπαίγνιο με τα ομόηχα «you» και «EU». Αλλά και η Daily Express που υπερθεματίζει με τεράστια γράμματα: «Να βγούμε από την ΕΕ»

THE SUN: Who do EU think you are? #tomorrowspaperstoday #bbcpapers pic.twitter.com/WlOx5URDZa

— Neil Henderson (@hendopolis) November 3, 2016

EXPRESS: We must get out of the EU #tomorrowspaperstoday #bbcpapers pic.twitter.com/Lzl2Xx6oEf

— Neil Henderson (@hendopolis) November 3, 2016

Πιο συγκρατημένη αλλά επί της ουσίας στο ίδιο κλίμα με την Daily Mail είναι η Telegraph.

TELEGRAPH: The judges versus the people #tomorrowspaperstoday #bbcpapers pic.twitter.com/BOqt6WIRgr

— Neil Henderson (@hendopolis) November 3, 2016

Παραίτηση βουλευτή των Συντηρητικών

Εν τω μεταξύ, η κυβερνητική πλευρά μετρά μια απώλεια, καθώς ο βουλευτής Στίβενν Φίλιπς από την περιφέρεια Σλάιφορντ εντ Νορθ Χάικχαμ του Λίνκολνσάιρ υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος «αγεφύρωτες διαφορές σε θέματα πολιτικής».

Ο βουλευτής είχε κερδίσει την έδρα για τους Συντηρητικούς το 2010 και το 2015. Πέρυσι είχε μάλιστα διαφορά άνω των 20.000 ψήφων, κατακτώντας με 56% την πρωτιά σε μια ευρωσκεπτικιστική περιφέρεια. Αν και είχε στηρίξει το Brexit, εξηγεί τώρα ότι δεν μπορούσε να εκπροσωπεί τους πολίτες της περιφέρειας λόγω διαφωνιών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά το δημοψήφισμα.

Για την κάλυψη της έδρας θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες εκλογές, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό αν ο Φίλιπς θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Ντόμινο εξελίξεων

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του δικαστηρίου έδωσε μια ανέλπιστη ώθηση στους οπαδούς του Remain, επισημαίνουν οι Financial Times και πολλαπλασίασε τα ερωτήματα για το μέλλον μιας διαδικασίας που σχεδόν 4,5 μήνες από το δημοψήφισμα εξακολουθεί να κινείται με μάλλον αργά βήματα.

Η βρετανική εφημερίδα χαρτογραφεί τα επόμενα βήματα του Λονδίνου και της χώρας, όπως τα καταγράφει η ίδια και ο (πιο σοβαρός από την Daily Mail) βρετανικός Τύπος και αναλυτές.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών που μπορεί να προκαλέσει η Τερέζα Μέι δεν αποκλείεται εντελώς, λιγότερο από δύο χρόνια μετά τις προηγούμενες όπου ο Ντέιβιντ Κάμερον αναδείχτηκε αυτοδύναμος πρωθυπουργός. Η Μέι έχει με το μέρος της τις δημοσκοπήσεις (η διαφορά από τους Εργατικούς είναι διψήφια). Με κεντρικό αίτημα ένα «επωφελές Brexit» η Μέι δεν θα έχει δύσκολο έργο απέναντι σε μία μάλλον αποδιοργανωμένη και χαμηλού ηθικού αντιπολίτευση. «Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά το πότε θα ζητήσει εκλογές», εκτιμούν οι Times.

Πριν -και αν- φτάσουμε στις εκλογές υπάρχει η κοινοβουλευτική μάχη. Και μάλιστα η διπλή μάχη, καθώς θα κληθούν να αποφασίσουν και οι Λόρδοι, στους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία.

Η πολιτική εκκρεμότητα μπορεί να παραταθεί κατά πολύ, πράγμα που με τη σειρά του θα προκαλέσει την πτώση και άλλων (πολιτικών) ντόμινο.

Είναι πιθανό, σημειώνουν οι Financial Times, ότι μια παρατεταμένη κοινοβουλευτική διαδικασία για τις λεπτομέρειες του Brexit θα «ξυπνήσει» την Σκοτία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Με την θέση της κυβέρνησης της Νίκολα Στέρτζον υπέρ της παραμονής της Σκοτίας στην ΕΕ, οι πολιτικοί πονοκέφαλοι για την Τερέζα Μέι ενδεχομένως να πολλαπλασιάζονται.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη, εκτός αν το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) ανατρέψει την απόφαση της Πέμπτης, το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε ανακοινώσει η Τερέζα Μέι, περί ενεργοποίησης του Αρθρου 50 τον ερχόμενο Μάρτιο «θα ανήκει πια στην ιστορία».

Και πέρα από αυτά, η νομική και κοινοβουλευτική περιπλοκή με την απόφαση της Πέμπτης θα φέρει αλλαγές στην διαπραγματευτική τακτική με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτική κατάσταση μέσα και έξω από τη Βρετανία.

The post Για «κράτος δικαστών» μιλούν οι υπέρμαχοι του Brexit appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα