O Στόλτενμπεργκ δεν «άκουσε» τον Καμμένο: Το ΝΑΤΟ δεν ανακατεύεται στα ελληνοτουρκικά

Τι και αν δύο υποτιθέμενοι σύμμαχοι είναι στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου με απρόβλεπτες συνέπειες… Ο επικεφαλής της Συμμαχίας στην οποία ανήκουν Ελλάδα και Τουρκία, κρίνει ότι η διαρκής και σταθερά εντεινόμενη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων και κυριαρχίας αποτελεί «διμερές θέμα», στο οποίο «δεν είναι χρήσιμο» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- να παρέμβει.

Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που κληθείς να απαντήσει

σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Τα Νέα», εμφανίστηκε αμετακίνητος από τη θέση του ότι η Βορειοατλαντική Συμμαρχία δεν μπορεί -ούτε πρέπει- να παρέμβει στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Και αυτό ενώ παραμένουν στις τουρκικές φυλακές δύο μέλη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν τους σκοπούς της Συμμαχίας. Ειδικά για το ζήτημα των δύο ελλήνων αξιωματικών η σιωπή Στόλτενμπεργκ έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας, την ώρα μάλιστα που σε επίπεδο ΕΕ, τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν καταδικάσει με απερίφραστο τρόπο το καθεστώς Ερντογάν, καλώντας για την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Κατά τα άλλα, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Χάγη, ο κ. Στόλτενμπεργκ, χρησιμοποιώντας ξύλινη γλώσσα, κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους σε πνεύμα καλής γειτονίας στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε πιθανότητα συζήτησης της τουρκικής προκλητικότητας σε συμμαχικό επίπεδο.

Με τον τρόπο αυτό έδειξε τουλάχιστον να αντιπαρέρχεται τα επικριτικά σχόλια προς το πρόσωπό του από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Στο θέμα των δύο αξιωματικών που βρίσκονται κρατούμενοι στην Τουρκία είναι ένα θέμα που προκάλεσε πολλές συζητήσεις γιατί τους ανέφερα εγώ ως ομήρους. Μακάρι να είχα διαψευστεί όταν τους ανέφερε από την πρώτη στιγμή ως ομήρους . Η Τουρκία δεν έχει ομήρους μόνο τους δύο Έλληνες χωρίς να τους έχει απευθύνει κατηγορίες, έχει αμερικανό πολίτη πάστορα τώρα που βρίσκεται καταδικασμένος σε ισόβια με διάταγμα του Ερντογάν, το οποίο προέβλεπε την ανταλλαγή ύποπτου κρατούμενου και καταδικασμένου με άλλον στο εξωτερικό και έγινε πρόταση για ανταλλαγή με τον Γκιουλέν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Τα στελέχη αυτά είναι και στελέχη του ΝΑΤΟ και φυσικά και το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη και κανέναν δεν μπορεί να ικανοποιήσει η στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ να ακούει στωικά τις προκλήσεις των Τούρκων», παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας από το βήμα της Βουλής.

«Δεν είναι διμερές θέμα η κράτηση δύο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», ήταν το αιχμηρό σχόλιό του για τη στάση του Γενς Στόλντενμπεργκ.

«Υπάρχουν ως γνωστόν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Καλώ την Τουρκια και την Ελλάδα να λύσουν τις διαφορές τους σε πνεύμα καλής γειτονίας και στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, χωρίς να παραλείψει να χαιρετίσει την πρόσφατη συνομιλία Τσίπρα-Γιλντιρίμ «να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά».

«Δεν θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να εισέλθει το ΝΑΤΟ στα συγκεκριμένα θέματα που προκαλούν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ελλάδα και την Τουρκία», επανέλαβε για μία ακόμη φορά, για να πλέξει στη συνέχεια το εγκώμιο των «πολύτιμων συμμάχων»:

«Και οι δύο χώρες είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και μέλη της συμμαχίας για αρκετές δεκαετίες», σημείωσε, καθώς «αμφότερες συμβάλλουν στις αποστολές, τις επιχειρήσεις και τη συλλογική άμυνα με διάφορους τρόπους, κάτι που χαιρετίζουμε».

The post O Στόλτενμπεργκ δεν «άκουσε» τον Καμμένο: Το ΝΑΤΟ δεν ανακατεύεται στα ελληνοτουρκικά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα