Φρέναρε η ανάπτυξη στο β’τρίμηνο

15:01 3/9/2018 - Πηγή: Protagon

Επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ στο 1,8% σε ετήσια βάση κατά το β’ τρίμηνο του 2018, έναντι 2,5% ρυθμού ανάπτυξης το 1ο τρίμηνο, προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο και 1,8% σε ετήσια βάση.

Το πρώτο τρίμηνο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 0,9%

σε τριμηνιαία και 2,5% σε ετήσια βάση, καθώς η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα «πάνω» τις επιδόσεις του α’ τριμήνου ( τον Ιούνιο είχε ανακοινώσει ότι το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% σε 12μηνη βάση).

Συνολικά στο α’ εξάμηνο η ελληνική οικονομία εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 2,15%.

Αναλυτικότερα, κατά το β’ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,9%. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%. Ειδικότερα οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Σε ετήσια βάση:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,3%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.

Οριακή η επίτευξη του ετήσιου στόχου για 2% ανάπτυξη

Συνολικά για το 2018, η εκτίμηση της κυβέρνησης στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό είναι ότι θα αυξηθεί κατά 2% φέτος, ενώ η Κομισιόν στις Καλοκαιρινές της προβλέψεις κάνει λόγο για άνοδο της τάξης του 1,9%.

Για να βγει ωστόσο ο στόχος του 2% στο σύνολο του έτους, με βάση και τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει τα δύο επόμενα τρίμηνα η άνοδος του ΑΕΠ να είναι τουλάχιστον 1,8%, χωρίς να παραβλέπεται ο αστερίσκος των αναθεώρησεων από τη Στατιστική Υπηρεσία

The post Φρέναρε η ανάπτυξη στο β’τρίμηνο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα