Φιάσκο της Φωτίου με χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Πολιτικές διαστάσεις εξέλαβε η παραδοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Δημήτρη Καρέλα ότι περίπου 35.000 παιδιά μένουν εκτός προγράμματος παιδικών σταθμών –μία ακόμη κυβερνητική αποτυχία που πλήττει μάλιστα τους πιο αδύναμους.

«Εχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρυσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδιά εκτός» είπε ο κ. Καρέλας, διαψεύδοντας με εκκωφαντικό τρόπο την αρμόδια αν. υπουργό Θεανώ Φωτίου, που με το χαρακτηριστικό

της στιλ το 2017, υποσχόταν αυξήσεις στον αριθμό των παιδιών και νέες δομές στο πλαίσιο των περίφημων «αντίμετρων» που είχε «πετύχει» η κυβέρνηση προκειμένου να ψηφίσει τα μέτρα για να κλείσει τη β’ αξιολόγηση.

Πέραν του πολιτικού ζητήματος, το πρόβλημα είναι οξύ για χιλιάδες οικογένειες που μένουν εκτός. Ιδίως για τις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, δηλαδή τις αδύναμες για τις οποίες υποτίθεται ότι κόπτεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση ότι επί Πρωθυπουργίας του κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να αναδείξει το φιάσκο, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για «άλλη μία ψεύτικη υπόσχεση».

«Αλλη μια ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις όχι μόνο των αρμοδίων υπουργών, αλλά ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας παραδέχθηκε ότι 35 .000 παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών» ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, για να συνεχίσει: «Επαναλαμβάνουμε την αδιαπραγμάτευτη προγραμματική μας δέσμευση: η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού».

Για «εγκληματική παράλειψη» αλλά και κοροϊδία έκανε λόγο το ΚΙΝΑΛ.

«Το να μείνουν φέτος χιλιάδες παιδιά εκτός των προγραμμάτων φύλαξης σε παιδικούς σταθμούς , ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα κοροϊδία της συντηρητικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Είναι στην ουσία εγκληματική παράλειψη, μεγάλων διαστάσεων, στον πιο ευαίσθητο τομέα κοινωνικής πολιτικής, που επιφέρει ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικογένεια. Αποτελεί, ταυτόχρονα, πλήγμα σε όποια προσπάθεια συγκράτησης των νέων ανθρώπων στη χώρα και στην όποια αντιμετώπιση του κορυφαίου προβλήματος του δημογραφικού.

ΣΤΟ Κίνημα Αλλαγής έχουμε βαθιά συνείδηση και άμεση προτεραιότητα την ουσιαστική στήριξη των καθημερινών και επιτακτικών αναγκών για την οικογένεια. Χθες κατατέθηκε σχετική ερώτηση από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, για τις τεράστιες ελλείψεις στην παιδική φροντίδα και φύλαξη».

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ. :«Εχοντας υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δωρεάν φιλοξενία σε Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” για τη σχολική χρονιά 2018-2019, αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τάχα θα διευρύνει τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς, θα στηρίξει “τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα”, είναι παραμύθια» ανέφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και Θανάσης Παφίλης.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο εισιτήριο του voucher μόλις 93.611. Πάρα τις διακηρύξεις για τη δήθεν δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών τελικά είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος, 15.455 βρέφη και 29.678 νήπια από τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και 21.958 παιδιά από τις δομές των ΚΔΑΠ. Είναι παιδιά που οι οικογένειές τους καταγράφονται σε ποσοστό 65% ως άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι και με εισόδημα από 0 έως 12 χιλιάδες ευρώ σε ποσοστό 81%!! Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών Παιδικών Σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο από τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους.

Ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, με την παρουσία του στον ΑΝΤ1, ήταν η ενσάρκωση των κυβερνητικών παλινωδιών. Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη δεσμεύονταν το προηγούμενο διάστημα ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών, ο κ. Καρέλας παραδέχτηκε ότι περίπου 35.000 παιδιά την φετινή χρονιά δεν έχουν θέση σε παιδικούς σταθμούς.

Στην τηλεοπτική του παρουσία, αρχικά ο κ. Καρέλας λέει ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών, αλλά στη συνέχεια παραδέχεται ότι περίπου 35.000 παιδιά την φετινή χρονιά δεν θα έχουν θέση σε παιδικούς σταθμούς! «Εχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών. Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδιά εκτός», παραδέχεται και συμπληρώνει ότι «η δικιά μας βούληση είναι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να φτάσουμε τους 5.000 σταθμούς από τους 3.000 που έχουμε σήμερα». «Τον Σεπτέμβρη κάποια voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν θα δοθούν σε εκείνους που έμειναν από έξω», ανέφερε. Και παραδέχτηκε ότι πέρυσι είχαν μείνει εκτός παιδικών σταθμών 10.000 με 15.000 παιδιά.

Τι σχολίασε σε όλο αυτό η κυρία Φωτίου; «Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές»... Σώπα!

The post Φιάσκο της Φωτίου με χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα