Ευρωλίγκα: Οι «σκιές» της τελευταίας αγωνιστικής

10:16 6/4/2018 - Πηγή: Protagon

Στο Μιλάνο ο Παναθηναϊκός έπαιξε το χειρότερό του εικοσάλεπτο στην εφετινή Ευρωλίγκα. Μέχρι το 30′ έδινε τροφή στην καχυποψία. Ηθελε, στ’ αλήθεια, να νικήσει την Αρμάνι ή, μήπως, σκέφτηκε πως θα ήταν προτιμότερο να αντιμετωπίσει τον -πληγωμένο από τραυματισμούς- Ολυμπιακό, έστω με μειονέκτημα έδρας, παρά τη Ρεάλ Μαδρίτης; Τα παιδαριώδη λάθη, που τον έφεραν ακόμη και στους -17 (69-52), ταίριαζαν γάντι

στο σενάριο ότι η ήττα τον βολεύει. Τι κι αν ο Τσάβι Πασκουάλ «ούρλιαζε», στο ημίχρονο, για να συνεφέρει τους παίκτες του; Ηταν φως – φανάρι ότι επέλεγε τον αντίπαλό του στα play-offs.

Η ανατροπή ήρθε με πρωταγωνιστές τον Τζέιμς, τον Γκιστ, τον Καλάθη και τον Ντένμον (από τον πάγκο). Αλλά, για να απαλλαγεί από τις άδικες κατηγορίες ο «Εξάστερος», έπρεπε να φτάσουμε στην τελευταία φάση της παράτασης. Εκεί, πραγματικά, τον λυπήθηκε ο Θεός. Στο σουτ του Μάικ Τζέιμς, που θα τον καταδίκαζε ή θα τον αθώωνε, η μπάλα αναπήδησε στη στεφάνη. Πήγαινε έξω, όμως παρενέβη ο Εμπαγιέ και, κατά λάθος, την έσπρωξε στο καλάθι της ομάδας του. Στο ποδόσφαιρο το λένε «αυτογκόλ».

Σίνγκλετον και Πασκουάλ προβληματισμένοι

Με αυτό το «διπλό» της τελευταίας στιγμής ο Παναθηναϊκός κράτησε ζωντανές τις (λιγοστές) ελπίδες του να προκριθεί με πλεονέκτημα έδρας. Και περιμένει τα αποψινά ματς για να μάθει εάν η Ζαλγκίρις ή η Μπάμπεργκ θα του κάνουν αυτό το υπέροχο δώρο. Εάν ο Ολυμπιακός ηττηθεί (στο ΣΕΦ) από τους Λιθουανούς και η Ρεάλ νικήσει (στη Μαδρίτη) τους Γερμανούς, προκύπτει τριπλή ισοβαθμία. Σε αυτή την περίπτωση οι «ερυθρόλευκοι» τερματίζουν τρίτοι, ο Παναθηναϊκός τέταρτος και η «Βασίλισσα» πέμπτη. Το ίδιο θα συμβεί και αν χάσει μόνον η Ρεάλ: ο Παναθηναϊκός θα την αντιμετωπίσει στα play-offs με πλεονέκτημα έδρας. Υπάρχει κι ένα (τραβηγμένο) σενάριο που τον βγάζει τρίτο: να ηττηθούν, και η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός. Τότε ο Παναθηναϊκός θα παίξει με τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Πιθανότητα για «εμφύλιο» ΟλυμπιακούΠαναθηναϊκού δεν υφίσταται, πλέον.

Και ο Ολυμπιακός; Ποιον θα ήθελε για αντίπαλο ο Ολυμπιακός; Πάντως όχι την επικίνδυνα απρόβλεπτη Μπασκόνια. Ε, λοιπόν, οι Βάσκοι -που, μάλλον, κι αυτοί δεν ήθελαν να πέσουν πάνω στην ελληνική ομάδα- φρόντισαν να απομακρύνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με μια απίθανη ήττα τους από την Εφές στη Βιτόρια. Κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν κάθισαν να χάσουν. Και ήταν τόσο απλό, η τελευταία αγωνιστική της regular season να μην είχε «σκιές»… Αρκεί να γινόταν το αυτονόητο: όλα τα ματς που καθορίζουν τα «ζευγαρώματα», να διεξάγονταν την ίδια μέρα και ώρα.

Ο Νικ Καλάθης ήταν και πάλι καθοριστικός για τον ΠΑΟ

Προπονητές και media αμφισβητούν -ανοιχτά, πλέον- τη διαφάνεια της διοργάνωσης. Μετά τον Πασκουάλ, που την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι συνθήκες διεξαγωγής της τελευταίας αγωνιστικής, ήρθε ο Πάμπλο Λάσο (κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης) να εκφράσει τις ανησυχίες του. Ταυτοχρόνως, ισπανικά ΜΜΕ έγραφαν ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να χάσει επίτηδες από τη Ζαλγκίρις, για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό -τι ανιστόρητο!- να πάρει αβαντάζ έδρας σε βάρος της Ρεάλ. Η μεγάλης κυκλοφορίας Marca άφησε σαφέστατες αιχμές για προσυμφωνημένα αποτελέσματα.

Γίνονται αυτά; Γίνονται – δεν γίνονται, η αλήθεια είναι πως η ακατανόητη εμμονή της EuroLeague να «σπάει» την τελευταία αγωνιστική της regular season στα δύο βάζει τις ομάδες σε πειρασμό να διευκολύνουν, στον βαθμό που μπορούν, τον δρόμο τους προς το Φάιναλ-4, σε βάρος κάποιων άλλων. Ακόμη κι αν δεν το κάνουν, δίνει δικαιώματα στους κακόπιστους να διακινούν σενάρια «μαγειρέματος» αποτελεσμάτων, που τραυματίζουν την αξιοπιστία της διοργάνωσης. Πέρυσι, για παράδειγμα, η απρόσμενη νίκη της αποκλεισμένης Ζαλγκίρις στη Βιτόρια αλλοίωσε τα ζευγάρια των προημιτελικών, προκαλώντας απορίες για τα κίνητρα της μαχητικότητας που επέδειξαν οι παίκτες της.

Ο Βασίλης Σπανούλης δείχνει έτοιμος για την συνέχεια…

Το 2014 ο Λάσο (που τώρα ζητά από τις ελληνικές ομάδες να τηρήσουν το fair play, ώστε η Ρεάλ Μαδρίτης να μη χάσει το αβαντάζ έδρας) δεν απέφυγε να επιλέξει αντίπαλο: τον Ολυμπιακό, προκειμένου να μην τον βρει μπροστά του στο Final-4 σε μονό αγώνα. Δεν θα αποδειχθεί ποτέ, όμως ήταν πολύ περίεργο που η Ρεάλ ηττήθηκε -τότε- στο Κάουνας από τη βαθμολογικά αδιάφορη Ζάλγκιρις, η οποία πριν παίξει με τους Ισπανούς μετρούσε επτά διαδοχικές ήττες.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου, το αφεντικό της EuroLeague, επιμένει σε αυτό το format που προκαλεί ψιθύρους, επικαλούμενος διάφορες (αστείες) δικαιολογίες. Τα κανάλια, τους χορηγούς, τον προγραμματισμό των ομάδων για τα ταξίδια τους… Αλλά, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την πεποίθηση ότι καμία ομάδα δεν παίζει βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη κάποιας άλλης. Ακόμη και στο Basketball Champions League (στο οποίο αγωνίζεται η ΑΕΚ), που δεν έχει τη φήμη και τη λάμψη της Ευρωλίγκας, τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής ορίστηκαν την ίδια ώρα και μέρα (Μεγάλη Τετάρτη). Εάν κάποιος ήθελε να «κλέψει», θα έπαιζε με τη φωτιά. Διότι δεν θα είχε στη διάθεσή του παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

Ο καταλανός κομισάριος δεν θα αργήσει να συμμορφωθεί. Διότι, πλέον, τον δείχνει με το δάχτυλο όλη η μπασκετική Ευρώπη. Το ερώτημα είναι, γιατί τόσον καιρό επιμένει σε ένα εξόφθαλμο σκάνδαλο.

The post Ευρωλίγκα: Οι «σκιές» της τελευταίας αγωνιστικής appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα