Το ΕΣΡ, ο Πολύδωρας και το νέο αδιέξοδο

Σε αδιέξοδο οδηγείται, όπως φαίνεται, το σχέδιο της κυβέρνησης για σχηματισμό ΕΣΡ υπό τον Βύρωνα Πολύδωρα ή, τέλος πάντων, να καταδείξει τις ευθύνες της ΝΔ για τη μη συγκρότηση της Αρχής.

Οι αντιδράσεις για την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα είναι τόσο έντονες που, τελικά, υπερκαλύπτουν τις εντυπώσεις που ήθελε να δημιουργήσει η κυβέρνηση, υποδεικνύοντας τη Νέα Δημοκρατία

ως υπεύθυνη για το θεσμικό αδιέξοδο. Και η αλήθεια είναι πως, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η ΝΔ φέρεται να κρατάει τα κλειδιά των εξελίξεων.

Το ΣτΕ αποφάσισε ότι αρμόδιο για την αδειοδότηση των καναλιών είναι μόνο το ΕΣΡ. Ομως ΕΣΡ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Για να συγκροτηθεί, απαιτείται η συναίνεση της ΝΔ.

Η ΝΔ προσπερνάει, με ένταση και αφορισμούς, τον Βύρωνα Πολύδωρα και ζητεί κατάργηση του «νόμου Παππά» που θέτει περιορισμούς στον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών. Πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι να καταθέσει πρόταση με την οποία θα ορίζεται ως απεριόριστος ο αριθμός των καναλιών που, αν ικανοποιούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα μπορούν να λάβουν άδεια. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να εκφράσει τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στη λειτουργία του πολιτεύματος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει στον «νόμο Παππά», δηλαδή στις τέσσερις άδειες και προσπαθεί να υποδείξει τη Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη για το θεσμικό αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εξυπηρετεί τα σχέδια της διαπλοκής». Μάλιστα με δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται άμεσα στη δικαστική επιταγή και αναθέτει όλες τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση στο ΕΣΡ. Την ίδια ώρα όμως, τόσο ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος όσο και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξεκαθάριζαν την Κυριακή ότι έως ότου να συσταθεί το ΕΣΡ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση-γέφυρα, που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας για τα κανάλια έναντι χρηματικής καταβολής. Και μάλιστα σε περισσότερα από τέσσερα!

Απαντώντας στην κριτική ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το «νόμο Παππά», καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος και ο κ. Φίλης είπαν δικολαβικά ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις. Ο κ. Κρέτσος μάλιστα εξήγησε ότι προσωρινές βεβαιώσεις θα μπορούν να λάβουν ακόμα και επιχειρηματίες που δεν έχουν σήμερα τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός των καναλιών να αυξηθεί πριν καν διοργανωθεί ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

«Η κυβέρνηση κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Στο όνομα της ρύθμισης του άναρχου τηλεοπτικού τοπίου, “πέτυχε” να προκαλέσει πλέον ένα απόλυτο τηλεοπτικό χάος», σχολίασε εύστοχα ο συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, να παρακάμψει τον… εαυτό της. Διότι διαμηνύει ότι σε κάθε περίπτωση θα παρακαμφθεί το ΕΣΡ και θα δοθούν (προσωρινές) άδειες έως ότου αυτό σχηματιστεί, ενώ από την άλλη -και για τα μάτια του κόσμου; – κάνει μια κίνηση για σχηματισμό ΕΣΡ με μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση σαν αυτή του κ. Πολύδωρα.

Η πρόταση για την ανάληψη της προεδρίας του ΕΣΡ από τον Βύρωνα Πολύδωρα, προέδρου μεταξύ άλλων του κόμματος Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό, προκάλεσε «τσουνάμι» αντιδράσεων σε όλα τα κόμματα, πλην βεβαίως των ΑΝΕΛ. Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη και βουλευτές να εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους. «Πολύ δεξιό» τον χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Πολύδωρας είναι πολύ δεξιός. Δεν αρέσει σε πολλούς αριστερούς. Γιατί όμως λέει όχι η ΝΔ των Βορίδη-Άδωνι; Μήπως επειδή τον θεωρούν έντιμο;

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) October 30, 2016

Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι η προσπάθεια για συγκρότηση ΕΣΡ θα οδηγηθεί στο κενό, όσο η κυβέρνηση δεν αποσύρει τον «νόμο Παππά». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το τηλεοπτικό τοπίο δεν πρόκειται να υποστεί άμεσα θεαματικές αλλαγές. Αλλωστε είναι απορίας άξιο αν μπορούν να εκπέμψουν οι σταθμοί των υπερθεματιστών καθώς δεν υπάρχει ΕΣΡ για να τους χορηγήσει έστω προσωρινή άδεια.

Σε αυτό το καλειδοσκοπικό σκηνικό έσπευσε και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής την Κυριακή να τα κάνει ακόμη χειρότερα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, να αλλάξει δηλαδή το Σύνταγμα…

«Σε περίπτωση αποτυχίας η κυβέρνηση πρέπει να δράσει», είπε ο κ. Κουρουμπλής, σημειώνοντας πως «το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πάρει διάφορες πρωτοβουλίες». Αυτή τη στιγμή η συγκρότηση του ΕΣΡ απαιτεί πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Κατά τα λοιπά, ο Βύρων Πολύδωρας έσπευσε να κερδίσει το μερίδιο δημοσιότητας που του ανήκει. Με συνέντευξη του στην ΕΡΤ είπε ότι δέχεται πόλεμο από την ηγετική ομάδα της ΝΔ και δήλωσε πρόθυμος να αποσυρθεί («να παραιτηθεί») για να μη φέρει σε δύσκολη θέση των Πρωθυπουργό.

Η εμφάνιση του κ. Πολύδωρα στην ΕΡΤ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τις δηλώσεις του πρώην στελέχους της, όσο και για την προβολή από την ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση απάντησε σημειώνοντας ότι δεν σκοπεύει να απολογηθεί για τις επιλογές των καλεσμένων στις εκπομπές της.

Το δε ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου Τύπου του, Παύλου Χρηστίδη, δήλωσε πως «δηλώσεις του κ. Πολύδωρα είναι ένας ακόμη λόγος να μην τον ψηφίσουμε».

Ο κ. Χρηστίδης τόνισε πως απαιτείται άμεσα μια άλλη συναινετική λύση, σημειώνοντας πως πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Παράλληλα προσέθεσε πως πρέπει με διάταξη νόμου να επιστρέφουν στο ΕΣΡ οι πλήρεις αρμοδιότητες των τηλεοπτικών αδειών και υπογραμμίζει πως τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Τέλος, με δήλωση «κύκλων», ο Κώστας Καραμανλής έσπευσε να διευκρινίσει ότι ουδεμία σχέση και επαφή διατηρεί με τον Βύρωνα Πολύδωρα, με τον οποίο έχει να μιλήσει τέσσερα χρόνια.

The post Το ΕΣΡ, ο Πολύδωρας και το νέο αδιέξοδο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα