Ερντογάν κατά Τραμπ: «Σκάνδαλο οι κατηγορίες εναντίον της φρουράς μου»

11:03 1/9/2017 - Πηγή: Protagon

Την ημέρα της Γιορτής της Θυσίας (‘Είντ αλ-Άντχα) -δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή του Ισλάμ- επέλεξε ο τούρκος πρόεδρος για να ξεσπαθώσει κατά των Αμερικανών για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά των φρουρών του αναφορικά με τα βίαια επεισόδια έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Μάιο.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον 12 μελών της προσωπικής φρουράς του Ερντογάν για τη βίαιη καταστολή διαδήλωσης Κούρδων στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα τον περασμένο Μάιο.

«Είναι σκάνδαλο», δήλωσε

ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή για τη μουσουλμανική γιορτή Άιντ αλ Άντχα. «Είναι μια σκανδαλώδης απόδειξη του πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ», παρατήρησε χωρίς να διστάσει να επικρίνει τις θεσμικές λειτουργίες ενός ξένου κράτους.

Στις 16 Μαΐου έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν έξω από την κατοικία του τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, όταν μέλη της φρουράς του Ερντογάν επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές σε κούρδους διαδηλωτές.

Κι ενώ οι Τούρκοι επέρριψαν την ευθύνη των επεισοδίων στους ίδιους του διαδηλωτές τους οποίους συνέδεσαν για μία ακόμη φορά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον μίλησε ανοικτά για βίαιη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε τις αμερικανικές αρχές ότι δεν μπόρεσαν να τον προστατεύσουν από μέλη του PKK και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επόμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή του όμως, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ήταν σαφής, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του για το θέμα πως οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον μελών της φρουράς του Ερντογάν, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται πρόσωπα που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τη βία για να φιμώσουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση».

The post Ερντογάν κατά Τραμπ: «Σκάνδαλο οι κατηγορίες εναντίον της φρουράς μου» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα