Ερχονται τα λεφτά της δόσης για να… φύγουν

Η συμφωνία είναι οριστική. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κι όμως, τελικά συνέβη. Η πρώτη αξιολόγηση κλείνει (εάν δεν έκλεισε ήδη) με αποτέλεσμα τα δύο… στρατόπεδα να αφαιρούν από το λεξιλόγιό τους προσδιορισμούς «επίθεσης» ή «άμυνας» – κατά το δοκούν.

Το EuroWorking Group στο Ελσίνκι έδωσε το «πράσινο» φως, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε κατά γράμμα τις επιταγές των

Θεσμών για τα προαπαιτούμενα.

Ανεξάρτητα από την πλειάδα των μέτρων που χρειάστηκε να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή –με άμεση εφαρμογή-, φαίνεται πως απέφυγε να εκχωρήσει τώρα το 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και να θεσπίσει τη νομική προστασία της διοίκησης και των πραγματογνωμόνων του υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας του καλοκαιριού κλείνει και οδηγεί σε τμηματική εκταμίευση άλλων 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φανούν στους λογαριασμούς του δημοσίου στις 20 Ιουνίου.

Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: μια ημέρα πιο πριν, στις 19 Ιουνίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τα γενέθλιά του. Τι καλύτερο δώρο για τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει επαινεθεί από όλους για το ρόλο που διαδραμάτισε στη διαπραγμάτευση.

Απομένουν όμως και άλλα 2,8 δισ. που θα δοθούν σταδιακά ως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, με όρους και νέα προαπαιτούμενα (όπως πχ μόνιμες περικοπές για να μην κοπούν οι αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια) και τότε θα κριθούν και οι δύο εκκρεμότητες που παρέμειναν ανοικτές για την δόση του Ιουνίου.

Για να συμβούν όλα αυτά, εκτός από το EWG, θα απαιτηθεί και να τα εγκρίνουν σε μία εβδομάδα το Eurogroup και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στις 16 και 17 Ιουνίου. Τότε θα αποφασιστεί και σε πόσες… δόσεις θα έρθει στη χώρα η δεύτερη δόση (ενδεχομένως σε δύο, τέσσερις ή ακόμα και σε πέντε).

Τι θα μείνει στο ταμείο

Τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από τους δανειστές θα κάνουν πολύ σύντομα… φτερά. Είναι όσα χρειάζονται για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου, ενώ θα δοθεί και ένα μέρος από τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστάει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Οι δανειστές τους επόμενους μήνες θα πάρουν τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ, αφού πρέπει να πληρωθούν δόσεις και τόκοι, όπως:

Στις 7 Ιουνίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤΣτις 13 Ιουλίου 449 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤΣτις 20 Ιουλίου 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤΣτις 7 Σεπτεμβρίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤΣτις 19 Σεπτεμβρίου 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤΣτις 7 Δεκεμβρίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

The post Ερχονται τα λεφτά της δόσης για να… φύγουν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα