«Ερασιτέχνες» στον πόλεμο των υπηρεσιών

Την Τρίτη βγήκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για ένα Σύριο που είχε συλληφθεί για την πώληση, σε αμερικανό πράκτορα, πλαστών αμερικανικών διαβατηρίων. Ο πράκτορας του τα είχε ζητήσει, υποτίθεται, για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Το δικαστήριο αποφάσισε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η συνάντηση για τα διαβατήρια είχε γίνει στην «Αίγλη» του Ζαππείου και είχε καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εν προκειμένω το ΣΔΟΕ και το «Αλλοδαπών». Τι δουλειά είχε το ΣΔΟΕ; Συνεργάζεται

με την αμερικανική Homeland Security…

Ο Σύριος κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Οπως είπε, φαινόταν από μακριά ότι το δόλωμα που του έριχνε ο Αμερικανός δεν ήταν αληθινό. Η προσέγγιση περί ΙSIS έδειχνε αφελής. Ωστόσο τα χρήματα ήταν περισσότερα από 10.000 δολάρια, οπότε «υπέκυψε»στον πειρασμό.

Υπάρχουν όμως ορισμένα περίεργα πράγματα που προκύπτουν από την ακροαματική διαδικασία αλλά και τα αποδεικτικά μέσα που προσκομίσθηκαν σε αυτή. O Σύριος συνελήφθη από το «Αλλοδαπών» προτού προλάβει να τον πιάσει το ΣΔΟΕ. Ο ίδιος λέει ότι δούλευε για ελληνική υπηρεσία ασφαλείας και μάλλον δεν ψεύδεται. Εχουμε τρεις υπηρεσίες και έναν Σύριο. Για ποιο λόγο οι υπηρεσίες δεν συντονίστηκαν; Και εκτός των άλλων, ο άνθρωπος που κατασκεύαζε τα εισιτήρια, αλλοδαπός από άλλη χώρα της Ασίας, δεν συνελήφθη ποτέ.

Υπάρχουν και άλλα. Ο Σύριος είχε δύο επαφές με τον αμερικανό πράκτορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Ποιος τον έφερε σε επαφή με τον Αμερικανό; Ένας συγχωριανός του, που διέφυγε στη Σουηδία, αφού πρώτα καταχράστηκε αμερικανικά χρήματα, τα οποία είχαν προορισμό την ενίσχυση του Free Syrian Army (FSA), μίας ομάδας που αντιμάχεται τον Ασαντ. Τα μέλη της ομάδας αυτής, είτε καταχράστηκαν χρήματα πολλών εκατομμυρίων, είτε προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος.

Είναι μία μικρή υποσημείωση στο γιγάντιο φιάσκο των αμερικάνικών υπηρεσιών στη Συρία. Τέλος πάντων, μία εικόνα των αντιφάσεων της υπόθεσης του «δικού μας» Σύριου, όπως την παρουσίασαν οι αμερικανικές αρχές, δίνει αυτό το ρεπορτάζ του NBC .

Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός «πολέμου» μεταξύ υπηρεσιών της Δύσης που η καθεμία επιχειρεί να αποδείξει την χρησιμότητά της σε ένα γιγάντιο φιάσκο. Ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς στην τελευταία του έρευνα εξηγεί πώς συνδέεται η ροή όπλων από τη Λιβύη προς τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, με χρήματα των χωρών του κόλπου και της Τουρκίας. Και ακόμα πώς το γενικό επιτελείο των ΗΠΑ συγκρούσθηκε με τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα και το Κογκρέσο για αυτήν την πολιτική.

Οι ελληνικές υπηρεσίες σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαν δική τους πολιτική και στρατηγική. Η παράδοση του ερασιτεχνισμού συνεχίζεται.

The post «Ερασιτέχνες» στον πόλεμο των υπηρεσιών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα