Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης: Aυτοί φταίνε για την τραγωδία στη Μάνδρα

Το όργιο αυθαιρεσίας και γραφειοκρατίας σε συνδυασμό με το ακραίο καιρικό φαινόμενο της 15ης Νοεμβρίου οδήγησε στην τραγωδία της Μάνδρας με τους 24 νεκρούς, σύμφωνα με το πόρισμα κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, που αποκαλύπτει την Πέμπτη η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών». Συμπτωματικά από το πόρισμα απουσιάζει το όνομα της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου.

Αναγνωρίζοντας για τη θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου ότι επρόκειτο για ένα πρωτοφανές ακραίο καιρικό φαινόμενο, οι επιθεωρητές αναδεικνύουν στην έκθεσή τους τις ευθύνες των δημόσιων

υπηρεσιών, τόσο ως προς τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων όσο και για το μπάζωμα ενός εκ των δύο ρεμάτων της περιοχής, με το αυθαίρετο -όπως υπογραμμίζουν- δημοτικό αμαξοστάσιο Μάνδρας.

Αποφεύγουν ωστόσο οι επιθεωρητές να αναφερθούν συγκεκριμένα στις οφθαλμοφανείς παραλείψεις της Περιφέρειας Αττικής και την καθυστερημένη ανταπόκρισή της στην καταστροφή, βγάζοντας έτσι εντέχνως έξω από το κάδρο των ευθυνών την συριζαία κυρία Δούρου που εξελέγη με σύνθημα αντιπλημμυριακό σχεδιασμό σε έξι μήνες, αλλά φτάσαμε να μετράμε πτώματα εν έτει 2017.

Κατά τα άλλα το κλιμάκιο των επιθεωρητών είναι ιδιαίτερα περιγραφικό στο πόρισμά του. Ειδικά για το μοιραίο δημοτικό αμαξοστάσιο όπου σταμάτησαν τα νερά, οι επιθεωρητές κάνουν λόγο για «σημαντική και κρίσιμη ανθρώπινη παρέμβαση στην κοίτη του χειμάρρου Σοόυρες». Όπως επισημαίνουν, εκτός του ότι το ρέμα διέρχεται μέσα από το αμαξοστάσιο, αυτό δεν έχει καν οικοδομική άδεια. «Στις εκθέσεις αυτοψιών που μας εστάλησαν από το Πολεοδομικό Γραφείο Ελευσίνας, το εν λόγω εργοτάξιο καταγράφεται ως αυθαίρετη κατασκευή και έχουν ήδη ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα αυθαίρετα», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Οι ευθύνες του δασαρχείου

Ιδιαίτερα σκληροί εμφανίζονται οι επιθεωρητές έναντι των ευθυνών του δασαρχείου Αιγάλεω, ειδικά ως προς την υλοποίηση του έργου της εκτροπής του χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης.

Συγκεκριμένα στο πόρισμα καταλογίζονται στον δασάρχη «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας» καθώς και «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου», το οποίο, κατά την άποψη των επιθεωρητών, ήταν άκρως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και «θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου όπως αυτό που συνέβη τη 15η Νοέμβρη».

«Είναι προφανές», εκτιμούν, ότι με ευθύνη του δασαρχείου ανετράπη ο χρονικός προγραμματισμός της εκτέλεσης του έργου, ενώ σε άλλο σημείο παρατηρούν ότι «ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε η δημοπράτηση του μελετηθέντος έργου είναι αποκλειστικά γραφειοκρατικός».

«Η έλλειψη των έργων ορεινής υδρονομίας σε συνάρτηση με την απότομη κλίση των πρανών, την ένταση της νεροποντής σε ελάχιστο χρόνο και τη φύση του εδάφους των λεκανών απορροής (χαμηλή απορροφητικότητα) δημιούργησαν ένα φαινόμενο που επέφερε μεγάλες απώλειες σε έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικές καταστροφές», αναφέρουν για το φονικό πέρασμα των χειμάρρων που σχηματίστηκαν μετά την έντονη βροχόπτωση στο όρος Πατέρα.

Κατά την αυτοψία τους οι επιθεωρητές δεν διαπίστωσαν καμένες εκτάσεις στο βουνό, επισημαίνουν ωστόσο ότι «η κατασκευή όμως έργων ορεινής υδρονομίας απαιτείται ανεξάρτητα από αυτό».

Σήμερα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα του Γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου, το έργο βρίσκεται στη διαδικασία κήρυξης απαλλοτρίωσης, δηλαδή, στην προϋπόθεση που απαιτεί ο «νόμος Σπίρτζη» για τις δημοπρατήσεις.

Συνοπτικά, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι:

Ο μεγαλύτερος αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών αφορούσε το ανάντη τμήμα του ποταμού ΣούρεςΓια παροχές νερού τέτοιου ή παρόμοιου μεγέθους η ΠΕΟΕΘ λειτουργεί ως κοίτη χειμάρρουΗ κλίση του δρόμου είναι μεγάλη και το οδόστρωμα λειτουργεί ως πυθμένας της κοίτης με αποτέλεσμα να αυξάνει την ταχύτητα του νερού και τη συρτική του δύναμηΗ υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη αφορά το πιο πεδινό τμήμα του χειμάρρου

Διευκρινίζουν τέλος ότι «η παρούσα έκθεση αφορά διαπιστώσεις και έγγραφα που μας έχουν κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα. Εκκρεμεί η αποστολή πρόσθετων στοιχείων που έχουν ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η λήψη των οποίων ενδεχομένως να απαιτήσει συμπληρωματική έκθεση την οποία και θα σας γνωστοποιήσουμε».

The post Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης: Aυτοί φταίνε για την τραγωδία στη Μάνδρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα