ΔΝΤ: «Η ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όχι λιτότητα»

20:54 8/2/2017 - Πηγή: Protagon

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5%. Χρειάζεται μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στο Ασφαλιστικό. Ωστόσο ακόμα και αν εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές, δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα αν δεν συνδυαστούν με ελάφρυνση του χρέους.

Πρόκειται για σαφή σημεία, σχετικά με τις θέσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων. Συγκεκριμένα:

Είναι αρκετές οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει;

Παρότι η Ελλάδα

έκανε πρόσφατα πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, οι προκλήσεις παραμένουν. Συγκεκριμένα, οι δημοσιονομικές πολιτικές ακόμη δεν συμβάλλουν σε ανάπτυξη. Οι μισοί από τους μισθωτούς εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος, ενώ το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος παραμένει σε ιστορικό υψηλό (10,5% του ΑΕΠ, σχεδόν τετραπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης). Την ίδια ώρα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το 45% των συνολικών δανείων και οι απλήρωτοι φόροι φτάνουν στο 70% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη παραμένουν αδύναμες. Για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και να βγει επιτυχώς από την επίσημη χρηματοδότηση, πρέπει να εμβαθύνει και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Ποιες πολιτικές προτείνει το ΔΝΤ;

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω λιτότητα αυτή τη στιγμή. Αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό.

Αλλά, αν η Ελλάδα αποφασίσει να θέσει στόχο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από 1,5% του ΑΕΠ, πρέπει να δείξει πώς θα το επιτύχει αξιόπιστα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ομως, αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν θα έχει ξεκινήσει για τα καλά η ανάκαμψη. Ανεξάρτητα από τον δημοσιονομικό στόχο, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και δίκαιες πολιτικές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη βάση του φόρου εισοδήματος, για να επιτρέψει πιο δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές που τώρα στέλνουν θέσεις εργασίας στη «μαύρη» οικονομία ή σε γειτονικές χώρες. Την ίδια στιγμή, χρειάζονται περαιτέρω συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συστήματος και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο και πιο στοχευμένο σύστημα πρόνοιας, για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τις μεγάλες οφειλές προς το κράτος, αναδιαρθρώνοντας τα φορολογικά χρέη για βιώσιμους φορολογούμενους με βάση την ικανότητά τους να πληρώσουν και ενισχύοντας την επιβολή για εκείνους που μπορούν να πληρώσουν αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν. Η πλήρης καθιέρωση της νέας ανεξάρτητης αρχής εσόδων είναι κρίσιμη σε αυτό το ζήτημα.

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;

Απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, με ισχυρότερη επιβολή και έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, για την αντιμετώπιση του τραπεζικού και φορολογικού χρέους. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα εποπτικά μέσα, για να δίνονται κίνητρα στις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η τραπεζική διακυβέρνηση πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και τα capital controls να εξαλειφθούν όσο δυνατόν ταχύτερα επιτρέπει η σύνεση, διατηρώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ποιες άλλες μεταρρυθμίσεις προτείνει το ΔΝΤ για τη στήριξη της ανάπτυξης;

Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων είναι σημαντικές. Θα ήταν λάθος να συμπεράνει κανείς ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο προηγούμενο, λιγότερο ευέλικτο, πλαίσιο της αγοράς εργασίας. Αντί για αυτό, οι υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμπληρωθούν με μέτρα για την ευθυγράμμιση των κανόνων για τις ομαδικές απολύσεις και με πιο αποφασιστικές προσπάθειες να ανοίξουν τα υπολειπόμενα κλειστά επαγγέλματα και να αφαιρεθούν τα εμπόδια για τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις.

Θα επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη με αυτές τις μεταρρυθμίσεις;

Ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή αυτών των πολιτικών, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, για να μπει το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Αυτό δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει κούρεμα, αλλά μπορεί να περιλάβει περαιτέρω παρατάσεις του χρόνου ωρίμανσης και των περιόδων χάριτος, όπως και τον καθορισμό του επιτοκίου για τα ελληνικά δάνεια.

Λαγκάρντ: «Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις»

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council, στην Ουάσιγκτον, επέμεινε στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στους τομείς του ασφαλιστικού και του φορολογικού. «Πρέπει να γίνουν ακόμη κάποιες μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το Ταμείο για την Ελλάδα, με τελευταία τη δήλωση που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι εξεπλάγην από την έκθεση του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Δεχόμαστε κριτική αλλά πρέπει να λέμε τη σκληρή αλήθεια στην περίπτωση της Ελλάδας».

H Λαγκάρντ φέρεται να άφησε σαφείς αιχμές και για τα στοιχεία που δίνει η Ελλάδα στους Θεσμούς, σημειώνοντας πως η χώρα πρέπει να κάνει δουλειά στην αναφορά στοιχείων καθώς προχωρά συχνά σε αναθεωρήσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας την έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε σε τηλεδιάσκεψη ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια εύρωστη ανάπτυξη και να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη, θα πρέπει να μειώσει τις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους .

Ο Πόουλ Τόμσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά να υιοθετήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), όπως υποστήριξε η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμο.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ καθιστούν, για ακόμη μία φορά, γρίφο το πώς, τελικά, θα μπορούσε να λυθεί το αδιέξοδο της δεύτερης αξιολόγησης.

The post ΔΝΤ: «Η ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όχι λιτότητα» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα