Δευτέρα Παρουσία για Γκωλικούς και Σοσιαλιστές

Ηταν μια δύσκολη επόμενη ημέρα που ξημέρωσε. Οι δύο παραδοσιακοί πυλώνες του γαλλικού πολιτικού συστήματος, οι Γκωλικοί και οι Σοσιαλιστές κλήθηκαν να αποδεχτούν και να αναλύσουν την ήττα –οι δεύτεροι μάλιστα μια ιστορική συντριβή. Ο μεν Φρανσουά Φιγιόν βγήκε τελικά τρίτος, ο δε Μπενουά Αμόν προσυπέγραψε την ιστορική καθίζηση του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και οι δύο, στις πρώτες αντιδράσεις τους μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα επέδειξαν κατά κοινή ομολογία στάση άψογη και δημοκρατική.

Μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν η οφειλόμενη απάντηση

είναι η ενίσχυση του Εμανουέλ Μακρόν, είπαν και οι δύο αργά το βράδυ της Κυριακής, ο καθένας για λογαριασμό του. Ωστόσο αυτό ίσως να ήταν το πιο εύκολο κομμάτι.

Με το που ξημέρωσε Δευτέρα, στελέχη των δύο κομμάτων άρχισαν να συρρέουν στα γραφεία των κομμάτων. Τα προβλήματα αρχίζουν μόλις τώρα και για τους δύο προσωπικά και περισσότερο για παρατάξεις τους. Αμόν και Φιγιόν ανέλαβαν τις ευθύνες τους για το αποτέλεσμα και πήραν τον ρόλο των αποδιοπομπαίων τράγων –χωρίς να έχουν απολύτως καμία άλλη επιλογή. Αντιλαμβάνονται ότι ακόμα και αν ίδιοι αποχωρήσουν από το προσκήνιο, οι παρατάξεις τους θα εισέλθουν σε μια μακρά περίοδο ενδοσκόπησης, εσωστρέφειας και ξεκαθαρίσματος.

Η κατάσταση στην γκωλική Δεξιά (Ρεπουμπλικανοί), η οποία μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο όδευε προς σίγουρη νίκη και τελικά τέθηκε εκτός β’ γύρου, είναι τεταμένη.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Το L’Express σημειώνει ότι η πλειοψηφία των στελεχών των Ρεπουμπλικανών είναι έτοιμα να συνταχθούν με τον Εμανουέλ Μακρόν – και δηλώνουν ανοιχτά ότι θα τον ψηφίσουν. Το μήνυμα ήταν σαφές, προσθέτει το δημοσίευμα: ούτε ένα δάκρυ για τον δικό τους υποψήφιο, τον Φιγιόν, να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο, η πίκρα υπάρχει στο κόμμα. Η νίκη, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τη σύζυγο του υποψήφιου Πενελόπ Φιγιόν, φαινόταν εφικτή στον πρώτο και δεδομένη στον δεύτερο γύρο. Τώρα, όπως αναφέρει η γαλλική έκδοση της Huffington Post, υπάρχουν στελέχη που μιλούν για «οικτρό φιάσκο» των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι ακολουθούν την μοίρα των Σοσιαλιστών.

Αυτό, ως ένα βαθμό, είπε και ο ίδιος ο Φιγιόν στις δηλώσεις του αργά την Κυριακή: «Η ήττα είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη», είπε, καλώντας βέβαια και σε μέτωπο κατά του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν.

Ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος διεκδίκησε το χρίσμα και θα μπορούσε να είναι αυτός υποψήφιος αν ο Φιγιόν εγκατέλειπε λόγω των σκανδάλων, απέδωσε την ευθύνη της αποτυχίας αφενός στην προσωπικότητα του Φιγιόν (με την επισημείωση ότι το παραδεχόταν και ο υποψήφιος) και αφετέρου στην πολιτική γραμμή του κόμματος, η οποία «χρειάζεται ανανέωση». Είπε με άλλα λόγια τη μαγική λέξη, έδειξε την διπλή κατεύθυνση (πρόσωπα και ιδεολογία) αλλά και σε αυτό το κόμμα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ωριμάσουν οι διαδικασίες.

Και αν οι Γκωλικοί είναι σε αναζήτηση ιδεολογικού προσανατολισμού, οι Σοσιαλιστές είναι σε αναζήτηση… κόμματος. Μιλάμε για ιστορικό ναυάγιο. Το ποσοστό του 6,35% δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην οικτρή πενταετία Ολάντ, σίγουρα έχει να κάνει με τις φράξιες στο κόμμα, στην άνιση υποψηφιότητα και καμπάνια του Μπενουά Αμόν και βεβαίως στο άδειασμα από τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος λίγες εβδομάδες πριν από τις πρώτες κάλπες ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Μακρόν.

Τώρα ο Βαλς, αλλά και ο διάδοχός τους στην πρωθυπουργία, Μπερνάρ Καζνέβ, θέτουν –έστω και γενικά– το αίτημα της ανανέωσης. Στο παρασκήνιο βέβαια μετρούν δυνάμεις, διότι ακόμα και τώρα το PS είναι κατακερματισμένο σε διάφορα πολιτικά φέουδα.

Ο Βαλς φαίνεται να έχει με το μέρος του περισσότερους βουλευτές από τον Καζνέβ. Παράλληλα και ο Ολάντ διατηρεί μια απήχηση στο καταρρακωμένο κόμμα και θα διεκδικεί λόγο στην όποια διαδικασία της επόμενης ημέρας.

Κοινή είναι πάντως η αγωνία της ενότητας και το πώς και πότε θα ανοίξει ένας νέος ιστορικός κύκλος για το ιστορικό κόμμα που κυβέρνησε τη Γαλλία τα 19 από τα τελευταία 36 χρόνια.

Η κατάσταση στο PS ήταν έκρυθμη από το πρωί.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Ο χάρτης του AFP δείχνει καθαρά το μέγεθος της ήττας από πού πρέπει να ξεκινήσει το κόμμα. Από τη Γαλλία του 2012 και του 28,63% του Ολάντ, όπου το PS είχε σαφές προβάδισμα στα δυτικά, στη Γαλλία του 2017 όπου το κόμμα κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη. Κατά κάποιο τρόπο, το κόμμα ξεκινά και πάλι από το μηδέν.

Le PS, avant / après (@AFPgraphics) pic.twitter.com/XSGLXbucIC

— Rémi Banet (@RemiBanet) April 24, 2017

Με άλλα λόγια, το πολιτικό καλοκαίρι αναμένεται ενδιαφέρον στη Γαλλία.

The post Δευτέρα Παρουσία για Γκωλικούς και Σοσιαλιστές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα