Ενας ισορροπιστής στην ασταθή Πορτογαλία

Σαν παράγοντας ισορροπίας σε ένα πολιτικό σκηνικό που βασίζεται σε μια φαινομενικά ασταθή κυβέρνηση συνεργασίας του Κέντρου και της Αριστεράς καταγράφεται η εκλογή του κεντροδεξιού Μαρτσέλο Ρεμπέλου ντε Σόουζα από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών στην Πορτογαλία.

Ο Σόουζα δήλωσε πρόθυμος να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα στα κόμματα και προσπάθησε να χαράξει μια μέση πορεία επιμένοντας στα πρώτα σχόλια μετά την εκλογή του στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική πειθαρχία.

Επιβεβαιώνοντας προεκλογικές δημοσκοπήσεις,

ο Σόουζα συγκέντρωσε το 52,4% των ψήφων και έτσι αποφεύγει την επαναληπτική εκλογή. Επικράτησε άνετα του κεντροαριστερού Αντόνιο Σαμπάιο ντα Νοβόα, ο οποίος κατέβηκε ανεξάρτητος και συγκέντρωσε το 22%.

Στην τρίτη θέση η προερχόμενη από το Μπλοκ της Αριστεράς Μαρίζα Ματίας που συγκέντρωσε το 10%. Συνολικά δέκα υποψήφιοι κατέβηκαν στις εκλογές, ένας αριθμός ρεκόρ για τη χώρα, όπως σημειώνει το BBC. Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό: μόλις το 52% των εκλογέων προσήλθε για να ψηφίσει.

Αν και ο ρόλος του Προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό τυπικός, διατηρεί το δικαίωμα να διαλύσει τη βουλή κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις και να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Πρωθυπουργό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα (REUTERS/Hugo Correia)

Σε δηλώσεις του ο Σόουζα επισήμανε ότι δεν θα εξαρτάται από τα δεξιά κόμματα, τα οποία τον στήριξαν, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί και για την διασφάλιση της σταθερότητας της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των Πρασίνων και του Αριστερού Μπλοκ.

«Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να επουλώσουμε τα τραύματα, να αρχίσουμε μια διαδικασία οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ειρήνευσης», είπε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, για να προσθέσει ότι οι εκλογές ήταν το τέλος μιας μακράς περιόδου που δίχασε το λαό της χώρας που ήδη έχει πληγεί από χρόνια κρίσης.

Σε μια αναφορά στην οικονομία, ζήτησε να ευθυγραμμιστεί η οικονομική ανάπτυξη με την δημοσιονομική σταθερότητα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες των Πορτογάλων.

Οι ενέργειες και τα σχόλια του απερχόμενου προέδρου Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα για τον κυβερνητικό συνασπισμό (τον είχε αποκαλέσει ακόμα και ασυνάρτητο) είχαν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια μέσα και έξω από τη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από την πλευρά της να τερματίσει πολιτικές λιτότητας χωρίς να θιγεί το γενικότερο πλαίσιο τακτοποιημένων οικονομικών τις οποίες είχαν επιβάλλει οι προηγούμενες στο πλαίσιο του μνημονίου που είχε συμφωνήσει η χώρα. Αυτό μπορεί να τη φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος

Ο Σόουζα, 67 ετών, είναι καθηγητής Νομικής. Αναμείχτηκε με την πολιτική από νεαρή ηλικία και βοήθησε στην συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος. Εχει υπάρξει εκδότης, κατείχε υπουργικές θέσεις από τη δεκαετία του 1970 ενώ ήταν και ευρωβουλευτής. Τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση σε αναλύσεις για την επικαιρότητα.

Αναλαμβάνει καθήκοντα τον Μάρτιο, διαδεχόμενος τον Καβάκο Σίλβα που ολοκλήρωσε δύο πενταετείς θητείες.

The post Ενας ισορροπιστής στην ασταθή Πορτογαλία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα