Εναν χρόνο μετά το τουρκικό πραξικόπημα απολύθηκαν άλλοι 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Το Σάββατο 15 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία που έδωσε το πρόσχημα στον Ερντογάν να προχωρήσει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις, βγάζοντας από τη μέση όποιον δεν ήθελε: αντιπολίτευση, διανοουμένους, Κούρδους, δημοσίους υπαλλήλους, «ενοχλητικούς» επιχειρηματίες και οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την Παρασκευή, έναν χρόνο μετά, το διάταγμα που δημοσιεύτηκε εντάσσεται στα μέτρα καταστολής που υιοθετήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με αυτό,

απολύθηκαν περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και πανεπιστημιακοί. Για την ακρίβεια, με βάση το τελευταίο διάταγμα απολύονται 2.303 αστυνομικοί (μεταξύ αυτών και ορισμένοι υψηλόβαθμοι) και 302 πανεπιστημιακοί καθηγητές. Επίσης, χάνουν τον βαθμό τους 342 απόστρατοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Ο υπόλοιπος αριθμός συμπληρώνεται από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε άλλες θέσεις.

Και, εννοείται, η Αγκυρα συνεχίζει να κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν που σήμερα ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Turkey Purge», την οποία ίδρυσαν νέοι δημοσιογράφοι που έχουν υποφέρει προσωπικά από το καταπιεστικό καθεστώς του Ερντογάν, από τις 15 Ιουλίου 2016 ως τις 4 Ιουλίου 2017 απολύθηκαν 138.148 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, 8.271 καθηγητές Πανεπιστημίου και 4.424 δικαστές, συνελήφθησαν 115.827 άτομα, φυλακίστηκαν 55.425 άτομα, έκλεισαν 2.099 σχολεία, πανεπιστήμια και κοιτώνες, έκλεισαν 149 μέσα ενημέρωσης και συνελήφθησαν 234 δημοσιογράφοι.

Επίσης, περισσότεροι από 240 άνθρωποι, οι περισσότεροι πολίτες, σκοτώθηκαν πέρσι εκείνη τη νύχτα του Ιουλίου.

The post Εναν χρόνο μετά το τουρκικό πραξικόπημα απολύθηκαν άλλοι 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα